Ekstra Bladet

ØGET TRUSSEL

Regeringen dropper grænsekont­rollen mod Sverige helt, men forlænger igen den midlertidi­ge kontrol ved bommen til Tyskland

- NICKLAS KRARUP

Terroriste­r, spioner og migranter står på spring for at krydse den danske grænse mod syd, og derfor er det absolut nødvendigt med en forlængels­e af grænsekont­rollen.

Sådan lyder begrundels­en i grove træk fra justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d ( S), efter SMV- regeringen fredag har besluttet at forlænge den tyske grænsekont­rol i et nyt format med mere fokus på kriminalit­et end indrejseko­ntrol.

Mindre alvorligt står det til ved grænsen mod Sverige, hvor kontrollen nu helt droppes, siger ministeren til Ekstra Bladet.

– Vi kan se, at Europa er udfordret af et migrations­pres, vi ikke har set mage til siden 2015. Vi kan se i PET’s seneste vurdering, at terrortrus­len mod Danmark er forhøjet, og vi oplever også ved grænsen mod Tyskland, at fremmede stater forsøger at spionere mod Danmark.

Vi ved, at presset lige nu er størst syd for de danske grænser

– Vi har ikke den samme trusselsvu­rdering, så vidt angår grænsekont­rollen mod Sverige, siger justitsmin­isteren til Ekstra Bladet.

’ Politiske beslutning­er’

Regeringen begrunder blandt andet den forlængede grænsekont­rol mod syd med, at terrortrus­len mod Danmark ifølge PET er øget.

Men sidste år kunne Flensborg Avis afsløre, at PET ikke er i besiddelse af statistikk­er, der viser, at grænsekont­rollen mellem Tyskland og Danmark rent faktisk bidrager til at reducere terrortrus­len.

– Hvad er det, I baserer dét på, at grænsekont­rol kan gøre noget ved terror?

– Det baserer vi på, at vi jo ved, at der dels er mange af de fremmedkri­gere, der blandt andet har opholdt sig i Syrien og kæmpet for IS, der begynder at bevæge

Det hele er jo politiske beslutning­er

sig op mod Europa. Det er også det, vi kan se i PET’s seneste sikkerheds­vurdering.

– Der er ingen terroriste­r, migranter eller spioner, der kan komme til Danmark gennem Sverige?

– Vi ved, at presset lige nu er størst syd for de danske grænser og ikke fra nordøst.

– Er det en vurdering fra PET? Eller hvad baserer I dét på, at det ikke længere er nødvendigt med grænsekont­rol mod Sverige?

– Jamen, det hele er jo politiske beslutning­er. Vi har truffet politiske beslutning­er på baggrund af de vurderinge­r, vi har at støtte os op ad.

Støjberg langer ud

I går fik beslutning­en hård medfart fra både formand for Danmarksde­mokraterne Inger Støjberg og retsordfør­er i Dansk Folkeparti Peter Kofod, der begge ser det som en svækkelse af udlændinge­politikken, skriver Ritzau.

Venstres Morten Dahlin afviser og understreg­er, at regeringen er klar til at lukke mere i, hvis migrantsit­uationen udvikler sig.

 ?? FOTO: ANDERS BROHUS ?? Grænsen er nået
Siden 2016 har Danmark haft en ’ midlertidi­g’ grænsekont­rol mod den tyske grænse. Gang på gang er den blevet forlænget på trods af protester fra EU.
FOTO: ANDERS BROHUS Grænsen er nået Siden 2016 har Danmark haft en ’ midlertidi­g’ grænsekont­rol mod den tyske grænse. Gang på gang er den blevet forlænget på trods af protester fra EU.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark