Ekstra Bladet

Spillet om spillet

- Jan Jensen EKSTRA BLADETS SPORTSKOMM­ENTATOR

SELV OM DE endelige beslutning­er ikke er truffet, er de store fodboldslu­trunder for herrelands­hold stort set på plads helt frem til 2034. Det gælder både for EM og for VM.

I kulissen har UEFA’s præsident, Aleksander Ceferin, og hans kollega i FIFA, Gianni Infantino, fået høvlet de største knaster af, så selv om vi senere kommer videre til afstemning­er i UEFA’s eksekutivk­omité og på FIFA’s kongres, er resultatet givet på forhånd.

Lad os tage EM først. UEFA mistede mange indtægter under coronapand­emien. Mange kampe i de europæiske turneringe­r blev spillet på tomme eller halvtomme stadioner. Derfor skal der ekstra indtægter til de kommende år.

EM I TYSKLAND næste år ligner allerede en fantastisk økonomisk succes. Det går aldrig galt hos vores sydlige naboer, og med opgør på stadioner, der kan tage fra 50.000 tilskuere og helt op til 70.000 til internatio­nale kampe, vil der blive fyldt godt op i UEFA’s pengetank.

Det samme kommer til at gøre sig gældende ved EM i 2028. Her viste Rusland, Tyrkiet og Storbritan­nien/ Irland tidligt interesse for værtskabet. UEFA meddelte hurtigt de krigsføren­de russere, at det kunne de glemme alt om.

Tyrkerne fik at vide, at det nok var en god idé, hvis de søgte både EM i 2028 og 2032, for 2028 er reserveret Storbritan­nien og Irland. Til gengæld skulle England opgive at søge om VM i 2030, som er 100året for den første globale slutrunde.

Og der blev lyttet. Storbritan­nien og Irland får uden tvivl EM 2028, og kampene skal spilles på stadioner i England, Irland, Nordirland, Wales og Skotland.

Det mindste stadion er Casement Park i Belfast med plads til 34.500. De ni øvrige stadioner har alle en kapacitet på over 50.000 med Wembley som topscorer med plads til 90.000.

VÆRTSKABET FOR EM i 2032 bliver et opgør mellem Tyrkiet og Italien. Afgørelsen træffes ved en afstemning i oktober i UEFA’s eksekutivk­omité. Det er sjette gang, Tyrkiet forsøger at blive vært for EM.

Italien havde oprindelig­t tænkt at søge enten EM i 2028 eller VM 2030, men italienern­e forstod også, hvad der blev handlet af i kulissen mellem spillets største aktører.

VM i 2030 ender hos Spanien, Portugal og Marokko. Det er jeg ikke i tvivl om efter at have overværet først FIFA’s kongres i Rwanda og UEFA’s i Lissabon i dagene op til påske.

SPANIEN/ PORTUGAL HAR hele tiden været Aleksander Ceferins favorit til VM 2030, og da Marokko kom med på holdet, er det både Afrika, CAF, og Europa, UEFA, der støtter buddet.

Taberne bliver det fælles bud fra Sydamerika – Uruguay, Chile, Argentina og Paraguay. Det første VM fandt sted i Uruguay i 1930, men Sydamerika med kun ti stemmer i FIFA kan ikke hamle op med UEFA og CAF, som hver mønstrer over 50 stemmer. FIFA har 211 medlemslan­de, som hver har en stemme, når VM skal fordeles.

VM i 2030 ender hos Spanien, Portugal og Marokko. Det er jeg ikke i tvivl om

EM i Tyskland næste år ligner allerede en fantastisk økonomisk succes

TIDLIGERE VAR FIFA- PRÆSIDENT Gianni Infantinos nye venner i Saudi- Arabien nævnt som en mulig kandidat til VM 2030.

Saudierne ville gå sammen med Egypten og Grækenland. Altså et fælles bud fra lande fra tre kontinente­r, men de tre nationer har aldrig meldt sig som formelle ansøgere.

Og efter FIFA- kongressen i Rwanda i marts er antagelsen, at saudierne også har lyttet til snakken i kulissen og derfor tidligst vil søge om VM i 2034.

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Gianni Infantino og Alexander Ceferin forstår, hvordan spillet foregår i kulissen.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Gianni Infantino og Alexander Ceferin forstår, hvordan spillet foregår i kulissen.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark