Ekstra Bladet

SÅDAN HOLDER JEG HJERNEN SKARP

Hjernen kan lære nye ting, hvis man træner den. Det gælder om at øve sig i at komme ud af sin komfortzon­e ved for eksempel at snakke med fremmede i toget. Det gør hjernefors­ker Troels W. Kjær

- KIRI KIM LASSEN JENSEN redaktione­n@@ eb.dk

Du har nok hørt, at krydsord, sudoku og Wordfeud er god hjernegymn­astik. Men faktisk er der mange andre måder, du kan træne din hjerne på.

– Hjernen skal præcis som alle andre muskler i kroppen trænes, hvis man gerne vil undgå, at den bliver sløv med tiden. Holder man sin hjerne ved lige hele livet, vil man som udgangspun­kt udsætte, at man i alderdomme­n bliver ramt af demens, siger Troels W. Kjær. Han er en af landets førende hjernefors­kere og forfatter til flere bøger, herunder bøgerne ’ Klæbehjern­e – bliv bedre til at huske’ og ’ Hjernestar­ter’.

Hjernen er plastisk, hvilket vil sige, at den er i konstant forandring. For selvom vi mister én til to hjernecell­er i sekundet, kan man ved at udfordre sin hjerne lave én ny hjernecell­e i minuttet, forklarer Troels W. Kjær:

– Når man udfordrer sin hjerne, træder man nye stier – og jo flere gange man øver sig, jo bredere bliver stien. For eksempel kan det være svært at huske et nyt telefonnum­mer, når man hører det første gang, men 16. gang sidder det fast.

– Det er det samme med en højrehånde­t, der vil lære at skrive med venstre. ❘ begyndelse­n er det ulæseligt, men over tid bliver det bedre, og vedkommend­e vil være bedre stillet, hvis der en dag skulle ske noget med den højre, tilføjer hjernefors­keren.

Ubehagelig­t, men ...

❘følge Troels W. Kjær findes der mange måder, man kan træne sin hjerne på. Blandt andet ved at lære et nyt fremmedspr­og, at begynde til musikunder­visning, gå til foredrag eller ved at møde nye mennesker, der ser anderledes på tingene end en selv.

– Det bedste, man kan gøre for sin hjerne, er at være åben, kaste sig ud i nye ting og komme helt ud af sin komfortzon­e. Gå en anden vej hjem, lav en ny ret til aftensmad, snak med fremmede. Det kan være ubehagelig­t, men hjernen regner den ud og lærer af det, siger hjernefors­keren.

Selv træner Troels W. Kjær sin hjerne, hver gang han er med offentlig transport. Han har den regel, at han skal snakke med sidemanden. Ud over at det træner de sociale kompetence­r, kommer der også nogle gode historier ud af det.

Sociale kompetence­r

– Jeg faldt i snak med en ung fyr, der havde brugt hele weekenden på at køre i tog, for kæresten havde smidt ham ud. Han blev så glad over, at jeg begyndte at snakke med ham, og så trænede det den del i hjernen, hvor empati og logik sidder, siger han.

Derudover er Troels W. Kjær glad for apps med opgaver, der udfordrer reaktionse­vne, koncentrat­ion, hukommelse og problemløs­ning. ❘sær bruger hjernefors­keren Flow Free og Wordfeud.

– Problemet er imidlertid, at hjernen gennemskue­r opgaverne hurtigere og hurtigere, så niveauet skal stige, hvis det skal blive ved med at udfordre. Så får man mere ud af at udfordrefo­rdre sig selv i den vir-virkelige verden,en, siger Troels W. Kjær og fortsætter:ter:

– For eksempelse­mpel henter jeg mit barnebarn hver tirsdag. Hun er netop startetet i en ny vugge-vuggestue, så jeg skalskal lære en ny adresse i hovedet, finde vej ogg møde nye ansigter.er. Alt sammen er det med til at holde min hjerne frisk.

Jeg faldt i snak med en ung fyr, der havde brugt hele weekenden på at køre i tog

 ?? ??
 ?? PRIVATFOTO/JACOB NIELSEN ?? Troels W. Kjær fortæller, at en tur i vuggestuen kan være god for hjernen.
PRIVATFOTO/JACOB NIELSEN Troels W. Kjær fortæller, at en tur i vuggestuen kan være god for hjernen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark