Ekstra Bladet

DEN DUMME DOBBELTHAG­E

For de fleste er det overhovede­t ikke en bekymring. Men er du alligevel træt af at have lidt for meget fylde på halsen, så er det heldigvis muligt at gøre noget ved det

- ANDERS ENGBJERG VINDERSLEV redaktione­n@ eb.dk

Mange går rundt med en lille dobbelthag­e. For de fleste er den ikke en anledning til store bekymringe­r, men for nogle mennesker er den et virkelig ømt punkt.

Sådan behøver det dog ikke at være. ❘sær for én bestemt gruppe er det forholdsvi­st simpelt at slippe af med dobbelthag­en, forklarer speciallæg­e i plastikkir­urgi Ole Momsen.

– Hvis du er ung, og du har en ordentlig fedtpude under hagen, er det i virkelighe­den simpelt:

– Du får fedtet fjernet med en fedtsugnin­g. Lokalbedøv­else, et prik med en nål, fedtet suges ud, plaster på, bandage og eventuelt en højhalset trøje i to døgn. Så er den klaret, fortæller Ole Momsen.

Hvis dobbelthag­en udelukkend­e er et spørgsmål om for meget fedt, ligger løsningen altså lige til højrebenet.

Faktisk opfordrer Ole Momsen til, at unge mennesker, som er trætte af deres dobbelthag­e, får den fikset hurtigst muligt. Det mindsker nemlig risikoen for, at det store fedtdepot fører til overskyden­de hud, som kræver en mere komplicere­t behandling at fjerne.

Direkte eller indirekte

Det, der i populær tale kaldes en kalkunhals, kræver til gengæld mere end en simpel fedtsugnin­g at slippe af med.

– Oftest skal der også suges fedt, men den større udfordring er at slippe af med den overskyden­de hud, forklarer Ole Momsen.

Den overskyden­de hud opstår, fordi huden er ‘skredet’ i forhold til halsen. Derfor er den kirurgiske udfordring atstrammeh­udenop og fjerne den overskyden­de hud. Det kan gøres på to måder: et indirekte halsløft eller et direkte halsløft. Et halsløft fungerer kort fortalt sådan, at overskyden­de hud løftes og enten trækkes bagud eller fremad. Derefter skæres den overskyden­de hud væk, så behandling­en kun efterlader et ar. Ved det indirekte halsløft foretages behandling­en ved et snit bag ørerne. Huden trækkes bagud, og den overskyden­de hud fjernes. Det efterlader kun et ar, der gemmer sig bag øret.

Det indirekte halsløft suppleres med kirurgisk at løfte det såkaldte ’smas’- lag, som er et stærkt vævslag, der bærer huden. Foruden ‘ pludderet’ under halsen hænger det sammen med fedtpudern­e i kinderne, kindposern­e.

Nemmeste løsning

Ved den anden variant – det direkte halsløft – bliver den overskyden­de hud fjernet via et z- formet snit på forsiden af halsen. Det er en billigere og mindre komplicere­t behandling, men arret sidder på et synligt sted.

– Jeg vil sige det sådan, at hvis man er ligeglad med et ar på halsen, som i bedste fald heller ikke er særlig synligt, så er det direkte halsløft helt klart den nemmeste løsning for dig, siger Ole Momsen.

□t direkte halsløft kan i øvrigt også kombineres med fedtsugnin­g, hvis både fedt og overskyden­de hud er problemet.

 ?? MODELFOTO: GETTY IMAGES ?? Et simpelt prik med en nål kan være alt, der skal til – hvis dobbelthag­en overhovede­t bekymrer dig.
MODELFOTO: GETTY IMAGES Et simpelt prik med en nål kan være alt, der skal til – hvis dobbelthag­en overhovede­t bekymrer dig.
 ?? PR- FOTO ?? Ole Momsen er plastikkir­urg på Aros Privathosp­ital.
PR- FOTO Ole Momsen er plastikkir­urg på Aros Privathosp­ital.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark