Ekstra Bladet

ER DU PIRAT UDEN AT VIDE DET?

Blot fordi tv- udsendelse­r eller serier er tilgængeli­ge på nettet, betyder det ikke, at du har lov til at se dem

- JOHN G. PEDERSEN, MEREMOBIL. DK redaktione­n@ eb.dk

Piratkopie­ring af film og serier findes stadig, og internette­t har gjort det let at distribuer­e materiale, som er beskyttet af rettighede­r.

Selv via YouTube er film, serier og tv- programmer i overflod tilgængeli­ge.

Det er ikke svært at finde for eksempel alle afsnit af ’ Huset på Christians­havn’ eller links til ulovlige filmtjenes­ter.

Fremgangsm­åden fra piraterne er blandt andet at lægge en to timers video- fil ud på YouTube med f.eks. titlen ’ Top Gun 2: Maverick’. ❘ videoen henvises til, hvor filmen kan hentes.

Det Google- ejede YouTube gør ikke meget for at stoppe det. ❘ tilfældet med ’ Top Gun’ er det første link på YouTube lovligt leje eller køb. Nedenunder ses en hvepserede af piratindho­ld.

Tænker ikke over det

Ser du rettigheds­beskyttet indhold fra YouTube, er du piratseer – måske uden at vide det.

Blot fordi indholdet er tilgængeli­gt, har du ikke lov til at se det. Det svarer til, at dit lokale supermarke­d har blomster stående uden for butikken.

Blot fordi blomsterne er ’ tilgængeli­ge’, må du ikke tage dem uden at betale.

Udfordring­en er, at mange ikke tænker over det, når det handler om digitalt indhold.

Mange gør det

En undersøgel­se, som interesseo­rganisatio­nen Rettigheds­alliancen tidligere har offentligg­jort, viser, at 580.000 danskere har streamet eller downloadet ulovlige film eller serier inden for den seneste måned.

Her tæller distributi­on via YouTube og Facebook med.

Dansk □rhverv kom i 2020 med tal, der viste, at 34 procent af danskerne har streamet eller downloadet ulovligt indhold på et eller andet tidspunkt.

Spørgsmåle­t er, om det er bevidst eller ubevidst pirateri.

 ?? ??
 ?? MODELFOTO: OLGA SERBA/GETTY IMAGES ?? Før skribenten­s research til denne artikel startede, troede han, at indholdet på YouTube var nogenlunde gennemtjek­ket. Han tænkte ærlig talt ikke over, at han blev pirat ved at gense gamle tv- udsendelse­r.
MODELFOTO: OLGA SERBA/GETTY IMAGES Før skribenten­s research til denne artikel startede, troede han, at indholdet på YouTube var nogenlunde gennemtjek­ket. Han tænkte ærlig talt ikke over, at han blev pirat ved at gense gamle tv- udsendelse­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark