Ekstra Bladet

SOFIES VALG

- Mads Kastrup

Nu er hun slettet i dansk politik. Og med en hastighed, der burde efterlade et brag fra en brudt lydmur, men blot afgiver en knækkende lyd fra et hændervrid

I DAG KAN man i Ekstra Bladet læse om ’verdens mest stille rum’. Et rum så lydtæt og resonans- frit, at ingen kan klare et ophold på mere end en time. Man kan høre sine egne knogler, forlyder det.

Sofie Carsten Nielsen har muligvis haft en lignende oplevelse med sit ophold i Radikale Venstre siden valget i efteråret.

Det var her, hun som formand havde ført partiet til et sønderlemm­ende nederlag og dertil nødtørftig­t sig selv i Folketinge­t i noget, der svarede til trækvinden fra de svageste vælgersuk omkring hendes politiske virke. Hvorefter hun gik af som formand. Og der blev helt stille omkring hende.

MANDAG SYNTES IKKE alene hendes udfrielse påfaldende. Hvad hendes nye job går ud på, forekom også helt ligegyldig­t. Hun havde i hvert fald vanskeligt ved at forklare det.

Sofie Carsten Nielsen tiltræder – med Dansk Industris ord – ’ 1. maj i en nyoprettet stilling som EU Bio Project Director. Her får hun bl. a. ansvaret for at opbygge en ny og handlekraf­tig europæisk biosolutio­ns- koalition.’

VI HAR HER på bladet heller ingen anelse om, hvad det betyder. Men vi går ud fra, at der ikke var flere vindmølle- jobs til

Christians­borg- afhoppere i omløb. Så Sofie Carsten Nielsen er tilsynelad­ende blevet lobbyist for gode hensigter i gærindustr­ien eller inden for kompost- kapitalism­e eller noget i den retning.

Det er en uskik. Politikere, der føler sig fanget i egen ekkodal. Og derpå utrygge ved lyden af egen vejrtrækni­ng svigter de vælgere, man ellers havde bedt om opbakning fra til at gøre det godt for Danmark, fordi man pludselig synes, det er bedre at gøre det godt for sig selv.

DANSK POLITIK ER som bekendt overrendt af partisprin­g, løsgængeri og afhoppere. Politik er gået fra ’vi’ til ’ mig’. Enten kan man ikke forsone sig med, at ens politiske kapital svinder ind, bide sig fast i forhandlin­gsbordet og kæmpe sig tilbage. Eller man aner simpelthen en lettere karriere med færre forhindrin­ger ved et hurtigt partiskift­e – eller en decideret flugt.

Det mest bemærkelse­sværdige ved Sofie Carsten Nielsens fulde farvel er, at det ikke engang er et år siden, hun var noget nær den mest centrale figur i dansk politik. Som valgudløse­r og dronninge-/ kongemager. Nu er hun slettet i dansk politik. Og med en hastighed, der burde efterlade et brag fra en brudt lydmur, men blot afgiver en knækkende lyd fra et hændervrid. Vores bedste bud er, at vi heller ikke kommer til at høre meget om den nye ’ europæiske biosolutio­ns- koalition.’

OG DÉT UANSET hvor ’ handlekraf­tig’ Sofie gør den.

Læs også side 18-19

 ?? FOTO: EMIL AGERSKOV ?? Det mest bemærkelse­sværdige ved Sofie Carsten Nielsens farvel er, at hun for mindre end et år siden var noget nær den mest centrale figur i dansk politik.
FOTO: EMIL AGERSKOV Det mest bemærkelse­sværdige ved Sofie Carsten Nielsens farvel er, at hun for mindre end et år siden var noget nær den mest centrale figur i dansk politik.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark