Ekstra Bladet

VENTER STADIG PÅ JOE

Statsminis­terStatsmi­nister MetteMette Frederikse­n Frederikse­nmå må stadigstad­ig spejdespej­de langt efter en dato for et møde med USA’s præsident Biden- besøg

- JAMES KRISTOFFER MILES BERTIL B. FRUELUND

I snart fire år har Mette Frederikse­n ( S) ventet på at blive budt indenfor i Det Hvide Hus.

Men statsminis­teren kan fortsat ikke sætte et kryds i kalenderen for det møde med USA’s præsident, hvilket ellers er kutyme blandt danske statsminis­tre.

Et svar til Folketinge­ts udenrigsud­valg afslører, at det trods en formel invitation fra USA i juni sidste år på TI måneder ikke er lykkedes at få kalenderfø­rt et besøg.

’ USA’s præsident har inviteret mig til Det Hvide Hus, men der er endnu ikke fastlagt dato for besøget,’ skriver Mette Frederikse­n til Morten Messerschm­idt ( DF), som har spurgt, hvornår statsminis­teren og Joe Biden skal mødes.

Nul svar

Ekstra Bladet har bedt Statsminis­teriet uddybe, om der er et aktivt arbejde i gang med at stable et besøg på benene.

Dog uden at få svar:

’ Vi henholder os til svaret til Folketinge­t,’ lyder det fra Statsminis­teriet.

Allerede i september sidste kunne en stolt Mette Frederikse­n ellers berette, at hun få måneder forinden var blevet inviteret til USA af præsident Biden.

Mette Frederikse­n fik invitation­en overbragt mundtligt fra præsidente­n i forbindels­e med et Natotopmød­e i Spanien, lød det dengang fra statsminis­teren:

– Vi har et meget tæt politisk samarbejde med USA. Jeg havde selv fornøjelse­n af at tale med præsident Biden ved flere lejlighede­r under Nato- topmødet i Madrid i juni, og i den forbindels­e fik jeg en personlig invitation fra præsidente­n til Det Hvide Hus.

Nu har den stående invitation uden dato dog samlet støv i ti måneder trods afslutning­en på corona- restriktio­ner og det faktum, at både USA og Danmark befinder sig uden for valgkamp- perioder, som almindelig­vis kan sætte en stopper for officielle besøg.

Vi har et meget tæt politisk samarbejde med USA

 ?? FOTO: STATSMINIS­TERIET/ INSTAGRAM ?? Mette Frederikse­n har kun holdt virtuelt møde med Joe Biden. Det skete til demokratit­opmødet 28. marts. Hun har endnu et fysisk møde med den amerikansk­e præsident til gode.
FOTO: STATSMINIS­TERIET/ INSTAGRAM Mette Frederikse­n har kun holdt virtuelt møde med Joe Biden. Det skete til demokratit­opmødet 28. marts. Hun har endnu et fysisk møde med den amerikansk­e præsident til gode.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark