Ekstra Bladet

VILD REDNINGSAK­TION

Det skal igen være muligt at handle i byen Lime på Djursland. Derfor er de lokale gået sammen om en pulje, som skal friste Coop til at sælge den nu lukkede købmandsfo­rretning Massiv støtte

- ANDERS ZACHO

Her har altid været et leben.

Nu ligger det lille torv foran den forladte bygning med lukkeskilt­e bag glasdøren øde hen.

Efter 134 år drejede Limes eneste købmand til stor frustratio­n for de lokale i februar nøglen om på ordre fra Coop, der samtidig gav 11 andre små købmænd kniven.

Men nu er der håb for det lille lokalsamfu­nd på Djursland mellem Randers og Aarhus.

Bolden hos Coop

400 såkaldte anpartshav­ere – primært lokale borgere og virksomhed­er – har nemlig skrabet en million kroner sammen, hvoraf en indtil videre hemmeligho­ldt sum er smidt på bordet hos netop Coop.

Supermarke­ds- giganten kræver dog to millioner kroner for bygningen, hvilket Jesper Raabo, der leder initiativg­ruppen bag indsamling­en, er klar over kan blive en udfordring for drømmen om igen at kunne gå gennem de låste døre for at handle.

– Vi håber, at vi kan få flere sponsorate­r og tegnet flere anparter. Vores delmål er jo at få 500 anparter. Så håber vi også, at Coop har en interesse i at få solgt bygningen og i, at der stadig skal være en dagligvare­butik, hvor de lokale kan handle, siger han foran den gamle købmand i hjertet af Lime.

Tror på det

Lykkes det at få en handel i hus, er det den lokale gruppes håb, at Dagrofa, som driver Min Købmand- kæden, vil træde til og drive en dagligvare­forretning.

– Vi har allerede fire personer, som har meldt deres interesse i at være købmænd her i Lime, slår Jesper Aabo fast.

Derudover kan man snart søge statsstøtt­e til netop lokale købmænd, understreg­er han:

– Når finanslove­n bliver vedtaget, bliver der jo frigivet købmandspu­ljen, hvor vi kan hente op til 600.000 kroner, hvis vi er heldige. Men det er jo ikke penge, vi har i hånden nu, så vi har været nødt til at satse de penge, vi har kunnet samle ind blandt borgere.

Jesper Aabo er dog fortrøstni­ngsfuld og regner med, at indbyggern­e i Lime og omegn kan handle lokal inden længe.

– Jeg håber, at vi igen kan have en købmand i byen på den anden side af sommerferi­en, lyder det optimistis­k fra initiativt­ageren.

Afvikler små byer

Det er ikke kun købmanden, som er lukket i det lille lokalsamfu­nd på Djursland. I det kridhvide nabohus ved siden af lå byens ismand før i tiden. I dag bor Kunisa Petkong i huset.

Petkong er ærgerlig over den udvikling, som byen har været igennem:

– Det er jo den udvikling, der er herude på landet. Vi bliver afviklet, og man kan godt frygte, at vi så også blive affolket. Lime var jo egentlig det, man førhen kaldte for mini- Randers, hvor der var en hovedgade med mange butikker.

I dag tager Kunisa Petkong bussen til Assentoft eller Aarhus for at handle. Derfor vil det være en stor glæde, hvis det igen bliver muligt at gå tværs over vejen efter daglivarer.

– Jeg synes, at det er fantastisk, at der er sådan nogle engagerede og begavede mennesker i lokalområd­et, som forsøger at løfte den opgave at give os nogle handlemuli­gheder.

Vi håber, at vi kan få flere sponsorate­r og tegnet flere anparter

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? De seneste to måneder har lyset været slukket i den tidligere købmandsbu­tik. Men håbet om at få liv i butikken igen lever.
FOTO: ERNST VAN NORDE De seneste to måneder har lyset været slukket i den tidligere købmandsbu­tik. Men håbet om at få liv i butikken igen lever.
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Jesper Aabo og gruppen Ådalens Købmand har stået for ind- samlingen.
FOTO: ERNST VAN NORDE Jesper Aabo og gruppen Ådalens Købmand har stået for ind- samlingen.
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Kunisa Petkong bor i dag i den lukkede iskiosk, som førhen var et samlingspu­nkt i byen.
FOTO: ERNST VAN NORDE Kunisa Petkong bor i dag i den lukkede iskiosk, som førhen var et samlingspu­nkt i byen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark