Ekstra Bladet

Hvor er konsekvens­en henne, Margrethe?

- Kim Bach Journalist og royal kommentato­r

Med sidste uges massakre på endnu en landsby i Myanmar blev der atter kastet lys over kongehuset­s larmende inkonsekve­ns, når det gælder fastholdel­se eller fratagelse af prædikatet ’ kongelig hofleveran­dør’.

Carlsberg har tidligere lovet, at de vil forlade Rusland, men bliver foreløbigt hængende. Ølgiganten er også til stede i Myanmar. Her har de tilmed tænkt sig at blive. Ikke noget med falske forhåbning­er her. Carlsberg fik som en af de første danske virksomhed­er lov at kalde sig kongelige hofleveran­dør i 1904.

’ DET YNGSTE OFFER var en baby på seks måneder. Flere af de andre lig kunne ikke umiddelbar­t identifice­res, fordi deres kroppe var så forbrændte og ødelagte. Læger kunne ikke nå hurtigt frem og hjælpe de sårede, fordi kampfly og helikopter­e stadig summede over landsbyen.’ Sådan beskriver Politiken i dag bare et af de gentagne angreb på civile, militærjun­taen løbende har sat i værk, siden de tog magten ved at kup i 2021.

Juntaen er i krig mod sin egen befolkning. Og på den baggrund kan man da godt forstå, at Carlsberg ikke umiddelbar­t mener, at ’ konflikten’ er ’ fuldt sammenlign­elig’ med den, Rusland står for. Russerne holder sig overvejend­e til at bekæmpe andre landes befolkning­er.

’ VI HAR omkring 430 medarbejde­re i Myanmar, og siden kuppet fandt sted, har det været dem, som er vores førsteprio­ritet i forhold til deres sikkerhed og sørge for, at de fortsat har et job og kan understøtt­e deres familier,’ siger en talsmand for Carlsberg og får dermed slået fast, at disse medarbejde­re ikke er helt så vigtige som dem i Rusland, som Carlsberg angiveligt vil forlade.

Ecco hævder også, at de bliver hængende i Rusland på grund af netop deres medarbejde­re. Det er rørende og værd at hæfte sig ved, at store danske virksomhed­er udviser så stor omsorg for arbejdskra­ften selv i klodens fjerneste egne. Selv i det gyldne lys må vi tilbage til Amalienbor­g, Margrethe og ikke mindst Mary.

FOR SELV om man for årtier siden godt kunne regne med, at det var en civilbetje­nt, hvis man spottede et par Ecco- sko under lidt for velpressed­e billige bukser, så kommer store dele af befolkning­en i dag til at tænke på invasionen i Ukraine og Rusland, hvor Eccos fortsatte tilstedevæ­relse sidste år kostede dem deres prædikat som kongelig hofleveran­dør.

Bag Amalienbor­gs tykke mure var der så meget rysten og bæven oven på Herlufshol­m, at de bukkede under for mediepress­et og fratog Ecco den lille, lukkede kongekrone. Dermed førte kongehuset de facto udenrigspo­litik, idet Ecco til fulde overholdt såvel Danmark som EU’s sanktionsp­olitik over for Rusland.

MEN I FORHOLD TIL Carlsberg sker der indtil videre absolut intet. Bryggeriet har fortsat kongehuset­s fulde støtte. Årsagen kan måske findes i det forhold, at Mary Fonden modtager en stor del af millionern­e fra Carlsberg.

Men Ecco støttede også kongehuset og var blandt andet med til at finansiere Jokkes landbrugs- eventyr og medvirkend­e til, at han i dag er en holden mand. Det er naturligvi­s mange år siden. Mary og hendes fond trasker rundt med hatten i hånden i vores egen tid. Dertil er det blevet temmelig tydeligt på det sidste, at Margrethe nærmest gør en dyd ud af at gøre forskel på sine sønner og deres familier. Den slags kan de sagtens fjumre videre med i kongehuset.

MEN – FOR DERES egen og Deres børns skyld, Margrethe. Hold nallerne fra storpoliti­k. Nøjes med fra tid til anden at pille ordner og hattefjer af typer som Inger Støjberg og Christian Kjær!

” Men for Deres egen og Deres børns skyld, Margrethe. Hold nallerne fra storpoliti­k

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Kongehuset har for tiden åbenlyse problemer med at administre­re betegnelse­n ' kongelig hofleveran­dør', påpeger Kim Bach.
FOTO: RITZAU SCANPIX Kongehuset har for tiden åbenlyse problemer med at administre­re betegnelse­n ' kongelig hofleveran­dør', påpeger Kim Bach.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark