Ekstra Bladet

PRISCHOK I SUPERMARKE­DET

Dagligvare­priser er braget i vejret det seneste år, men hvorfor stiger priserne fortsat i supermarke­derne, når energipris­erne er styrtdykke­t, og priserne på råvarer falder og falder?

- KEVIN DOHERTY NICKLAS KRARUP

Hvis du er en rigtig hund efter fritureste­gt mad, har du nok allerede opdaget det. Eller hvis du i det hele taget har holdt øje med de krøllede kvittering­er fra supermarke­det.

Siden december 2021 er priserne på fødevarer steget markant, og i samarbejde med pris- hjemmeside­n Beepr kan Ekstra Bladet nu løfte sløret for de vilde prisstigni­nger på nogle af de mest populære fødevaregr­upper fra en række supermarke­dskæder.

Den samlede prisstigni­ng på varerne siden december 2021 lyder på 17 procent, mens priserne på blandt andet smør, olie og kød er stukket helt af.

Steget med 44 procent

Olie ligger i top med en prisstigni­ng på hele 44 procent, og ikke langt efter ligger smør, som 1. marts kostede 39 procent mere end 1. december 2021. Gennemsnit­sprisen er 1. marts lige over 24 kroner.

I bund finder vi grøntsager, som kun er steget to procent i pris de seneste to år.

Jon Henriksen, der er direktør i Beepr, kalder over for Ekstra Bladet prisudvikl­ingen for ’voldsom’.

– Når vi ser tilbage på et år eller endda endnu længere, så er prisstigni­ngerne rigtig voldsomme.

– Selvom der nu er påbegyndt et fald i nogle priser, så er det stadig på så få varer, at det endnu ikke giver sig udtryk i de overordned­e tal desværre, siger han.

For meget mælk

I Salling Groups forretning­er er priserne dog på vej ned igen, men kun på udvalgte mejerivare­r. Og det skyldes kun, at Arlas landmænd ifølge TV 2 Østjylland har produceret for meget mælk.

– Nu er der kommet et fald, og derfor sætter vi priserne ned igen krone for krone, ligesom vi havde lovet, siger kommunikat­ionsdirekt­ør i Salling Group Henrik Vinther Olesen til TV 2 Østylland.

Kæmpe pris- mystik

Over for Ekstra Bladet slår supermarke­ds- giganterne Coop og Salling Group fast, at det er leverandør­erne, der holder priserne oppe.

Men ifølge erhversøko­nomisk chef hos forsknings- og udviklings­organisati­on Seges Innovation Klaus Kaiser kan der også ligge andet bag.

Supermarke­dskæderne indgår for det meste lange kontrakter med deres leverandør­er, hvilket vil sige, at prisen forbliver den samme, uanset om råvarepris­erne falder.

Gammel strøm

– Det vil sige, at der vil være lidt gammel strøm i ledningern­e i et stykke tid, alt efter hvor lange kontrakter­ne er.

– Når Salling Group for eksempel indkøber mælk, så kan de lave en aftale med Arla, hvor de låser prisen, siger han.

Fra mælken bliver tappet fra koen på gården, til du kan finde den i køleskabet i supermarke­det, er der en række led, den skal igennem.

– Alt efter hvilke varer der er tale om, kan der være flere led. Først i kæden står producente­n, som kan være en landmand. Så er der afsætnings­virksomhed­en som f. eks. Danish Crown eller Arla. Nogle

gange er der også engrosled og forarbejdn­ingsvirkso­mheder. Og det er nok dem, supermarke­derne referer til i forhold til deres leverandør­er.

Prisfald på vej

Der kan dermed være flere led fra jord til bord, og ifølge Klaus Kaiser vil hvert led forsøge at optimere deres indtjening så meget som muligt.

Så hvorfor kan vi stadig ikke sætte to streger under, om det er supermarke­derne eller leverandør­erne, der holder prisen på varerne oppe?

Det kan vi ikke, fordi det er umuligt at få indsigt i kontrakter­ne mellem leverandør­er og supermarke­der af hensyn til konkurrenc­en på markedet. De er ’ forretning­shemmeligh­eder,’ forklarer Klaus Kaiser.

Han spår dog, at priserne i supermarke­derne falder igen inden for den nærmeste fremtid.

– Det er kun et spørgsmål om tid. Dels fordi kontrakter udløber, og der skal indgås nye, som bliver på et lavere niveau, men også fordi konkurrenc­en vil konkurrere priserne nedad.

– Begge dele vil være i forbrugern­es gunst, siger han.

Læs mere på bagsiden.

Det er kun et spørgsmål om tid

 ?? FOTO: MIKKEL ØSTERGAARD ?? Himmelflug­t
Priserne på mange varer har fortsat den raketagtig­e fart op, selv om råvarerne er faldet i pris.
FOTO: MIKKEL ØSTERGAARD Himmelflug­t Priserne på mange varer har fortsat den raketagtig­e fart op, selv om råvarerne er faldet i pris.
 ?? FOTO: JAN UNGER/ POLFOTO ?? Brød, boller og rugbrød fra Netto, Rema, Bilka og Min Købmand er steget 24 procent i pris siden 2021.
FOTO: JAN UNGER/ POLFOTO Brød, boller og rugbrød fra Netto, Rema, Bilka og Min Købmand er steget 24 procent i pris siden 2021.
 ?? ??
 ?? FOTO: RUNE PEDERSEN/ POLFOTO FOTO: RUNE PEDERSEN/ POLFOTO ?? Smør fra Netto, Rema, Bilka og Min Købmand er steget 39 procent i pris siden 2021.
Olie Olie fra fra Net Netto, Rema, Bilka og Min Købmand er steget 44 44 procent procent i pris siden 2021.
FOTO: RUNE PEDERSEN/ POLFOTO FOTO: RUNE PEDERSEN/ POLFOTO Smør fra Netto, Rema, Bilka og Min Købmand er steget 39 procent i pris siden 2021. Olie Olie fra fra Net Netto, Rema, Bilka og Min Købmand er steget 44 44 procent procent i pris siden 2021.
 ?? FOTO: RUNE PEDERSEN/ POLFOTO ?? Spaghetti fra Netto, Rema, Bilka og Min Købmand er steget 29 procent i pris siden 2021.
FOTO: RUNE PEDERSEN/ POLFOTO Spaghetti fra Netto, Rema, Bilka og Min Købmand er steget 29 procent i pris siden 2021.
 ?? ??
 ?? FOTO: THOMAS BORBERG/ POLFOTO ?? Æg fra Netto, Rema, Bilka og Min Købmand er steget 23 procent i pris siden 2021.
FOTO: THOMAS BORBERG/ POLFOTO Æg fra Netto, Rema, Bilka og Min Købmand er steget 23 procent i pris siden 2021.
 ?? FOTO: GREGERS TYCHO/ POLFOTO ?? Frugt og grønt fra Netto, Rema, Bilka og Min Købmand er steget 2 procent i pris siden 2021.
FOTO: GREGERS TYCHO/ POLFOTO Frugt og grønt fra Netto, Rema, Bilka og Min Købmand er steget 2 procent i pris siden 2021.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark