Ekstra Bladet

Ironisk trope- æstetik

Absurd komik Instruktør vil gøre op med ’ romantiser­ingen af Danmarks slavetid’, men det bliver kun mere absurd set fra de sortes synsvinkel

- RENE FREDENSBOR­G

' Viften'

Instr. Frederikke Aspöck Premiere i biografer i dag

★★★☆☆☆

’ Viften?’ Hm, hvad var der ellers i spil på det store møde om filmens titel? Pisken? Bøjlen? Lussingen?

Ud over at disse substantiv­e titler for længst er blevet en kliché (’ Broen’, ’ Krigen’, ’ Drabet’, etc.), så skal man forstå, at ’ Viften’ hedder ’ Viften’, fordi små, sorte slavebørn hang i loftet og viftede varmen væk fra hvide grødhovede­r.

Vi taler om vor tid som slavenatio­n, hvor visse kolonister altså havde menneskeli­g aircon og inddelte slaver i hierarkier af ’ frikulør’ og ’ ufri’. De fik lov til at købe sig selv fri, forstås.

Det bliver alt sammen udstillet i ’ Viften’, som gerne gør det absurde så absurd, at man bliver i tvivl om den historiske korrekthed. Den dårlige samvittigh­ed bliver serveret som pastelfarv­et æstetik. Som en pyntekage. En pink marengs så smukt og sanseligt fotografer­et, at jeg straks fik lyst til at booke en charterrej­se til St. Thomas.

’ Viften’ er lækkert belyst som en reklame for caribisk rom.

Det rumler i junglen, oprøret ulmer, også i underlægni­ngen med dens inciterend­e klange. Man kalder det tropeæstet­ik.

Og så hænger der altså en slavedreng i loftet og vifter. Og de sorte spadserer rundt i lyserøde strutkjole­r, mens de hundser med andre sorte og gladelig agerer statister på evolutions­trappen.

’ Den absurde komik punkterer idylliseri­ngen’, som instruktør Frederikke Aspöck udtaler i pressemate­rialet.

Glittergla­ns

Aspöck hentyder til historiebø­ger, hvor danskerne bliver fremstille­t som ’ rare kolonister’. Måske tænker hun også på 80’ er- klassikere­n ’ Peter von Scholten’, hvor Ole Ernst spiller generalguv­ernøren, mens Etta Cameron agerer hans såkaldt ’sorte elskerinde’, Anna Heegaard.

Hvis dén film er romantiser­ende, så er ’ Viften’ et glittermag­asin til kulturelit­ens ironikere. Desværre tror jeg, at det barokke kammerspil vil fise hen over hovedet på den almindelig­e dansker, som tilmed er træt af alt, hvad der lyder woke.

Desværre, fordi manuskript­forfatter Anna Neye ( kendt fra det hedengangn­e satireshow ’ Normalerwe­ize’) twister fortælling­en ganske fint, også i rollen som den ’ frikulørte’ Anna Heegaard.

Og eftersom den i øvrigt hvide Frederikke Aspöck langt ude er i familie med Anna Heegaard, så skulle man tro, at det nu var slaverne, der fik sig en heltemodig makeover.

Men ingen forherlige­lse her, selv om synsvinkle­n er de sortes. Omdrejning­spunktet er Heegard og hendes veninde og slave, Petrine, intenst spillet af Sara Fanta Traore.

De deltager i et speget spil om positioner og privilegie­r, hvor offer og bøddel hurtigt kan bytte plads.

En lussing fortsætter ned gennem tjenestepi­gerne, men ellers er volden ikke udpenslet.

Sjov, lille film, men ligegyldig som politisk statement

Berøringsa­ngst

Når Jesper Groth i rollen som retskaffen admiral hugger hånden af ingen ringere end James Sampson ( yes, ham fra ’ Stjerne for en aften’, som spiller så godt, at man ikke genkender ham), så ser vi det ikke.

Fraværet af fysisk vold understreg­er i min bog den berøringsa­ngst, som folkene bag filmen netop foregøgler at gøre op med.

’ Viften’ ender som en sjov, lille film, som sikkert gerne vil skabe politisk debat, men om hvad?

Vi ved det jo godt. De hvide var racistiske idioter, og de sorte spillede med for at overleve. Men provokatio­nen udebliver, fordi så banebryden­de er det heller ikke at se kolonitide­n fra slavernes synsvinkel.

Det har vi bevidnet fra tidligere film som ’Rødder’ til ’12 Years A Slave’.

Problemet er, at de typer, der måske burde revurdere sit syn på slaveriet, næppe indløser billet til en lyserød marengs.

 ?? FOTO: SF FILM/ LINDA WASSBERG ?? Evolutions­trappen med admiral Irminger (Jesper Groth) i front. Også i datidens virkelighe­d stod Irminger for en hård linje, da slaveoprør­et kom.
FOTO: SF FILM/ LINDA WASSBERG Evolutions­trappen med admiral Irminger (Jesper Groth) i front. Også i datidens virkelighe­d stod Irminger for en hård linje, da slaveoprør­et kom.
 ?? FOTO: SF FILM/ LINDA WASSBERG ?? Folkene bag filmen vil gerne have ' de brune danske livs synsvinkel' på slaveriet. Men blev slaverne egentlig brugt som menneskeli­ge loftsvifte­r eller ej? Satiren grumser den historiske korrekthed.
FOTO: SF FILM/ LINDA WASSBERG Folkene bag filmen vil gerne have ' de brune danske livs synsvinkel' på slaveriet. Men blev slaverne egentlig brugt som menneskeli­ge loftsvifte­r eller ej? Satiren grumser den historiske korrekthed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark