Ekstra Bladet

Sådan skal du gøre under en auktion

VIND HAMMERSLAG­ET Engang var auktioner en lukket og ekslusiv klub. I dag kan alle være med. Men hvordan fungerer auktioner, og hvordan skal du agere under dem? Hammerfedt

- SOPHIE SCHOU JENSEN

Vil du være en vaskeægte auktionsha­j, som vinder hammerslag efter hammerslag?

Så bør du læse med her, hvor online- auktionshu­set Lauritz. com og det fysiske auktionshu­s Campen Auktioner deler ud af deres bedste tips og tricks.

Nogle er iført deres fine pelsfrakke­r, mens andre kommer med halmstrå i træskoene.

Ifølge Campen Auktionshu­s er deres auktioner for alle – også dem, der ikke vil byde.

Inden du ankommer til en auktion, kan du på et auktionshu­s’ hjemmeside sætte dig ind i, hvilke sager du kan byde på til selve auktionen.

Hvis du ikke har mulighed for at møde fysisk op, kan du også lægge et maksbud online og få systemet til at byde for dig.

– Du køber varen som beset, så det er en god idé at komme og se varen. 80 procent af gangene er det også dem, der møder op, der vinder hammerslag­et, fortæller Annette Kjær, der er marketings­chef hos Campen Auktioner.

Fysisk auktion

Hvis du vil byde hos Campen Auktioner, bliver du på auktionsko­ntoret verificere­t, får et ’ byderkort’ med et nummer på og et katalog med de omkring 50- 300 varer, der er på auktion.

– Der er mellem 300 til 500 tilskuere, og mit bedste tip er, at du stiller dig et strategisk sted, så du kan orientere dig om, hvor mange du er oppe imod i en budrunde. Det kan du ikke se, hvis du sidder på forreste række, siger Annette Kjær.

Auktionari­us åbner budrunden med en startpris og hæver den med faste intervalle­r, som typisk er på fem til ti procent.

– Der er ikke noget trick til at vinde hammerslag­et. Den, der byder højest, vinder.

Men man skal ikke lurepasse, for det går stærkt, siger Annette Kjær.

Hvis du har vundet et hammerslag, skal du tilbage til auktionsko­ntoret. Her betaler du og får papir på produktet.

Se på billederne

Vil du gøre en god handel på en online- auktion, er det vigtigt, at du nærstudere­r de billeder og den varebeskri­velse, auktionshu­sets eksperter har skrevet, fordi du ikke har mulighed for at stå med varen i hånden.

Det fortæller Mette Rode Sundstrøm, der er direktør for Lauritz. com.

– Hvis vores møbler har mere slitage end forventeli­gt, skriver vi det og tager billeder af det. Hvis vi ikke er præcise i vores varebeskri­velse, bliver køberen skuffet, og varen refunderes, siger hun.

Du har hos Lauritz. com tre dage til at betale for varen og arrangere transport samt 14 dages returret.

Online- auktion

Ifølge Mette Rode Sundstrøm er der typisk to måder, du kan byde på online.

– Du kan lægge et maksbud. Så har du besluttet, hvad du vil give for varen, og så byder systemet for dig. Du kan også lægge enkelte bud. Det kræver, at du følger med i auktionen. Mange synes, det er spændende og nervepirre­nde, forklarer hun.

Byder til sidst

Der er ikke specifikke spilleregl­er, du skal kende for at vinde hammerslag­et, men det er godt at læne sig op ad vurderinge­n, når du vil byde.

– Nogle foretrække­r at byde til sidst. De tror, auktionen ender billigere. Vores erfaring er, at det er lige meget, for ting har en markedspri­s, og forbrugern­e er kloge.

Den, der byder højest, vinder. Men man skal ikke lurepasse, for det går stærkt

 ?? PRIVATFOTO/ LAURITZ.COM ?? Mette Rode Sundstrøm er direktør hos Danmarks største online- auktionshu­s, Lauritz.com.
PRIVATFOTO/ LAURITZ.COM Mette Rode Sundstrøm er direktør hos Danmarks største online- auktionshu­s, Lauritz.com.
 ?? PRIVATFOTO ?? Annette Kjær er marketings­chef hos Campen Auktioner, som holder til i Randers. De afholder dog auktioner rundt omkring i hele landet.
PRIVATFOTO Annette Kjær er marketings­chef hos Campen Auktioner, som holder til i Randers. De afholder dog auktioner rundt omkring i hele landet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark