Ekstra Bladet

VI BLIVER TAGET I R....

- Mads Kastrup

Og vi kan undre os over, at priser på et angiveligt liberalt marked som netop dagligvare­r er så enslydende

DE KVIKKESTE danskere ved det godt. Når Salling og Coop meddeler, at ’ priserne snart vil falde’, betyder det, at priserne længe har været kunstigt høje, og nu synes selv supermarke­ds- giganterne, at det måske ikke er klogt at blive ved med at plukke danskerne.

For er det ikke der, vi er lige nu? Inflatione­n falder. De meget fordyrende energipris­er styrdykker. Råvarepris­erne skrider. Vi kan bare ikke registrere det i indkøbskur­ven. Så smøres der ikke bare ekstra på prisen?

I dag kan vi i Ekstra Bladet berette, at de voldsomme prisstigni­nger med baggrund i krigen i Ukraine for visse varegruppe­r kan nærme sig 50 procent.

IFØLGE COOP og Salling Group er det, fordi deres leverandør­er ikke sænker priserne. Hvilket er vanskeligt at kontroller­e. Det hører under forretning­shemmeligh­eder. Men i 2022 nedsatte Erhvervsmi­nisteriet faktisk et ’ pris- politi’, der passende kunne kigge kontrakter­ne efter. Men her er man tilsynelad­ende gået på direkte afspadseri­ng efter at have indrettet det nye kontor.

Vi forbrugere er derfor overladt til os selv med fornemmels­en af, at priserne på f. eks. smør, æg og mælk er steget mere end rimeligt. Mens Arla og Salling og nogle engrosled til stor gensidig glæde kan pege fingre ad hinanden, når de falder i søvn med armene over hovedet på grund af deres indtjening­sevne.

OG VI KAN UNDRE os over, at priser på et angiveligt liberalt marked som netop dagligvare­r er så enslydende. Med henvisning­er til stigende udgifter for fødevarepr­oduktionen, transport med mere når de fleste Coop- og Salling- supermarke­der på mærkværdig vis frem til nogenlunde lige høje priser. Mens det, man før benævnte ’ tilbudsjun­glen’, ligner en ’ rabatørken’ for dagligvare­r.

Som vi beretter i dagens avis: Olie ligger i top med en prisstigni­ng på hele 44 procent, og ikke langt efter ligger smør, som 1. marts kostede 39 procent mere end 1. december 2021. I bund finder vi grøntsager, som kun er steget to procent i pris de seneste to år.

I DAGLIGVARE­BRANCHEN hævder man altid, at konkurrenc­en er nådesløs. Og at der nærmest er konstant priskrig. Men tidligere undersøgel­ser har vist, at konkurrenc­en på det danske dagligvare­marked er svag. Og at varerne er dyrere i Danmark end i sammenlign­elige lande.

Vi konstatere­r så også nu, at prisen er gået påfaldende hurtigere op, da omkostning­erne steg, end den går ned, når omkostning­er falder. Eller sagt på gennemsnit­sdansk: Vi forbrugere bliver formentlig taget i r....

 ?? FOTO: ANNIKA BYRDE ?? Vi forbrugere er overladt til os selv med fornemmels­en af, at prisen på f.eks. smør, æg og mælk er steget mere end rimeligt.
FOTO: ANNIKA BYRDE Vi forbrugere er overladt til os selv med fornemmels­en af, at prisen på f.eks. smør, æg og mælk er steget mere end rimeligt.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark