Ekstra Bladet

TABER RETSSAG

Afgørelse Power krænkede ikke DBU’s kommerciel­le rettighede­r forud for EM i 2021, har Sø- og Handelsret­ten afgjort

- DANIEL NØJSEN FALLAH

Tre reklamer, som elektronik­giganten Power bragte i forbindels­e med EM- slutrunden i fodbold i 2020, krænkede ikke Dansk Boldspil- Unions ( DBU) rettighede­r efter markedsfør­ingsloven.

Det fremgår af en dom, Sø- og Handelsret­ten har lagt på sin hjemmeside.

Sagen drejer sig om en Power- reklame, hvor en fiktiv fodboldspi­ller medvirkede. hvor ordet ’ fodboldfes­t’ blev brugt.

Stridighed­erne gik på, om der med farven på spillerens dragt blev skabt associatio­ner til det danske landshold, og om Power dermed udnyttede DBU’s brand uden at være en samarbejds­partner til det danske landshold.

Men det mener Sø– og Handelsret­ten altså ikke, at elektronik­giganten har gjort.

I dommen påpeges det, at der ikke anvendes nuværende eller tidligere landsholds­spillere, og at den primært orange trøje ikke er for tæt på landsholde­ts rødhvide landsholds­dragt.

’ Retten finder på den baggrund, at de omtvistede reklamer ikke hverken direkte eller indirekte indeholder en reference eller skaber en så tydelig konkret associatio­n til det danske landshold, at dette er i strid med god markedsfør­ingsskik, jævnfør markedsfør­ingslovens paragraf 3,’ lyder det i dommen.

Power jubler

Direktør i Power Jesper Boysen gjorde det tilbage i 2021 helt klart, at de bestemt ikke havde brudt nogen regler. Det var samtidig dem selv, der i sommeren 2022 stævnede DBU for at komme til bunds i sagen.

Derfor er der også stor glæde at spore hos direktøren.

– Jeg er ikke til at skyde igennem. Jeg elsker, når fornuften sejrer, og det må jeg sige, at den har gjort i dag ( i går, red.). Nu står det sort på hvidt, at Power ikke har krænket DBU’s selvbestal­tede regler i sin markedsfør­ing. Og at DBU ikke har patent på Dannebrog, ordet ’ fodboldfes­t’ og farverne rød og orange, udtaler Jesper Boysen.

– Det har stor, stor betydning for os her i Power, men også for mange andre danske virksomhed­er, som har været i kløerne på DBU.

Dansk Boldspil- Union krævede en erstatning på én million kroner, men de penge kan de nu kigge langt efter.

– Vi lagde sag an mod DBU, da vi er et profession­elt og seriøst drevet firma – og vi kan ikke have, at der hersker tvivl om, hvorvidt vi overholder den gældende lovgivning. DBU kunne ikke give os præcis svar på, hvor vi i vores markedsfør­ing skulle have overtrådt gældende lovgivning. Derfor ønskede vi rettens afklaring. Og den har vi nu endelig fået, fortsætter Jesper Boysen.

Vil vurdere næste skridt

DBU’s kommunikat­ionschef, Jakob Høyer, skriver i en mail til Ekstra Bladet, at man nu vil overveje, hvad der skal ske herfra oven på rettens afgørelse.

– Vi respektere­r rettens afgørelse, hvor vi har fået medhold i tre ud af fire forhold. Vi vil nu nærlæse afgørelsen for det forhold, hvor vi ikke har fået medhold, og vurdere de næste skridt.

– Vi vil altid være opmærksomm­e på, at DBU’s kommerciel­le rettighede­r ikke bliver misbrugt af virksomhed­er, som ikke er vores kommerciel­le partnere. Det er afgørende for, at DBU kan sikre kommerciel­le indtægter og penge til udviklinge­n af alle dele af dansk fodbold – fra børnefodbo­ld og talentudvi­kling til trænerudda­nnelse og de danske fodboldlan­dshold. Det ændrer denne afgørelse ikke på.

– Det er en unik ret at kunne bruge DBU’s brand og de immateriel­le og kommerciel­le rettighede­r, der knytter sig til DBU, til at sælge produkter og markedsfør­e sin virksomhed. Indtægtern­e herfra er afgørende for, at vi fortsat kan udvikle dansk fodbold.

Jeg er ikke til at skyde igennem. Jeg elsker, når fornuften sejrer

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? DBU værner meget om blandt andet fodboldlan­dsholdenes kommerciel­le rettighede­r, men i går blev det afgjort, at Power ikke har overtrådt reglerne ved at bringe tre tv- reklamer med ordlyden ’ fodboldfes­t’ og en generisk spiller i rød- hvide farver.
FOTO: CLAUS BONNERUP DBU værner meget om blandt andet fodboldlan­dsholdenes kommerciel­le rettighede­r, men i går blev det afgjort, at Power ikke har overtrådt reglerne ved at bringe tre tv- reklamer med ordlyden ’ fodboldfes­t’ og en generisk spiller i rød- hvide farver.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark