Ekstra Bladet

SJOFLER LØFTE TIL BØRN

MISTRIVSEL: Fire måneder efter at regeringen erklærede, at den ville nedsætte en kommission for ’det gode børne- og ungdomsliv’, er der stadig intet sket

- CECILIE GULDBERG

Danmark oplever en ’ bekymrende stigning’ i antallet af børn og unge, der ikke trives.

Et emne, som også børnenes statsminis­ter, Mette Frederikse­n ( S), gang på gang har taget op. Så sent som i sidste uge lød det fra statsminis­teren til et seermøde i Aalborg, at det især var børnenes skærmtid, der udgjorde et stort problem.

I december erklærede regeringen, at der skulle nedsættes en ’ kommission for det gode børne- og ungdomsliv’, som skal komme med anbefaling­er til at løse problemern­e med børn og unges trivsel. Herunder netop i forhold til sociale medier.

Ingen plan

Men i dag er der end ikke nogen plan for, hvornår den nye kommission bliver nedsat. Det vækker kritik fra SF’s retsordfør­er, Karina Lorentzen Dehnhardt. Hun mener, at der er ’ akut behov’ for en ny lovgivning, der beskytter børn og unge digitalt.

– Det haster med løsninger. Jeg er ked af, at svaret på det er en kommission, man ikke engang har nedsat endnu.

– Det er tre år siden, at jeg fremsatte det første forslag, hvor man lovede at gøre noget i forhold til digital beskyttels­e af børn og unge. Det går alt, alt for langsomt, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Jeg ærgrer mig højlydt. Der lå et færdigklap­pet forslag

Hun undrer sig især, fordi et færdigt lovforslag på børneområd­et, som hun er ophavsmand til, er blevet droppet og smidt over i den endnu ikke etablerede kommission.

Forslaget drejede sig om en mærkningso­rdning, der skulle tvinge virksomhed­er og influencer­e til at markere det tydeligt, hvis billeder og videoer af eksempelvi­s kroppe og hud var retouchere­de.

Ifølge regeringen for at ’ reducere det pres i forbindels­e med urealistis­ke kropsideal­er, som ikke mindst børn og unge udsættes for’.

– Jeg ærgrer mig højlydt. Der lå et færdigklap­pet forslag, siger Karina Lorentzen Dehnhardt og uddyber:

– Det er ret skørt. Hvorfor ikke tage noget, man faktisk har en løsning på, og så genfremsæt­te det. Det er meget uheldigt, at man vælger at sylte det her i en kommission.

– Kan man sige, at regeringen er i gang med at sylte en syltekrukk­e?

– Ha ha, ja. Det kan man vel godt sige. Der kan være mange gode grunde til at nedsætte kommission­er, men det virker ikke som noget, man har overdrevet travlt med. Og jeg synes, det haster.

Dybt problemati­sk

Også hos Danmarksde­mokraterne undrer de sig over, at der ikke er sket noget. Partiets børneordfø­rer, Karina Adsbøl, spurgte i februar børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye ( S) om, hvornår kommission­en bliver nedsat.

I marts fik hun at vide, at tidshoriso­nten ’var under afklaring’.

– Jeg kan konstatere, at det stadig ikke er kommet i gang. Det synes jeg er dybt problemati­sk, siger Karina Adsbøl.

– Det viser, at vi har en langsommel­ig regering, der ikke har prioritere­t det her område stærkt nok. Der er gået så lang tid, og der er sker ikke noget, siger hun.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Træder vande
’ Tidshoriso­nten for kommission­ens nedsættels­e er under afklaring,’ lyder det fra børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye ( S).
FOTO: JENS DRESLING Træder vande ’ Tidshoriso­nten for kommission­ens nedsættels­e er under afklaring,’ lyder det fra børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye ( S).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark