Ekstra Bladet

KLAR UDMELD❘NG: Taler som våbenlobby­ist

-

Alternativ­et er ikke just positivt stemt over for forslaget om, at Joachim skal have sin apanage med, når han flytter til USA fo rat b liveforsva­rs industriat­taché.

Og selvom Alternativ­et støtter oprustning­en, er Theresa Scavenius, som er Alternativ­ets forsvarsor­dfører, heller ikke tilhænger af prins Joachims udtalelser.

’ Vi har en tradition for, at kongehuset forholder sig apolitisk. Her taler han som en lobbyist for våbenindus­trien.

Det er præcis derfor, vi i Alternativ­et er imod, at han kan få apanage, samtidig med at han arbejder for at fremme våbenindus­trien, som vi snart skal stemme om i salen,’ siger hun i et skriftligt svar til Ekstra Bladet.

Vigtigt at adskille det

Trine Pertou Mach, der er forsvarsor­dfører for Enhedslist­en, mener godt, at prins Joachim kan udtale sig politisk, men at det er vigtigt at adskille hans rolle i kongehuset og hans rolle som forsvarsat­taché.

– Jeg synes, at det, der er vigtigt, når han udtaler sig, er, at det skal stå lysende klart for alle læsere og ikke mindst ham selv, at han udtaler sig i kraft af den formelle kasket, han har på, og ikke det, at han tilfældigv­is er født ind i en privileger­et familie. Men at han gør det, fordi han har en opgave, han skal udføre for ministerie­t, siger hun til Ekstra Bladet og fortsætter:

– Jeg vælger at tolke det, han siger, som noget, forsvarsat­tachéen i ham siger, og ellers så er der jo i hvert fald et problem, hvis det er noget, den kongelige familie begynder at blande sig i.

Trine Pertou Mach gør det dog klart, at prins Joachims udtalelser ikke afspejler en holdning, som Enhedslist­en deler.

– Jeg synes ikke, vi har en pligt til at opruste. Jeg synes, vi har en pligt til at lave klog forsvars- og sikkerheds­politik, så det er i hvert fald om ikke andet en meget markant politisk uenighed, men den har Enhedslist­en jo også med regeringen, siger hun.

 ?? FOTO: KIM FROST/ RITZAU SCANPIX ?? Alternativ­ets Theresa Scavenius er ikke begejstret for prins Joachims udtalelser.
FOTO: KIM FROST/ RITZAU SCANPIX Alternativ­ets Theresa Scavenius er ikke begejstret for prins Joachims udtalelser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark