Ekstra Bladet

FÅ STYR PÅ DIN

Brugen af en række syrehæmmen­de midler er meget udbredt. Men det er i virkelighe­den slet ikke alle, der har brug for dem, mener ekspert

- MARIA ALEXANDRA SIMONSEN SOPHIE SCHOU JENSEN Her begynder vi så at kunne tale om en slags afhængighe­d hos nogle, fordi de så atter tyr til behandling for at dæmpe symptomern­e

En stærk smerte i mave og bryst. Sure opstød der kan give en ækel og nærmest ulidelig smag i munden.

Det er ikke en rar oplevelse at døje med for meget mavesyre og halsbrand, og mange danskere tyr derfor til behandling i form af syrehæmmen­de midler, der i de seneste år er blevet væsentlig billigere og mere populære end nogensinde før.

Knap 646.000 danskere indløste i 2021 recept på typen af medicin, der også kaldes PPI ( protonpump­ehæmmere). Det er en stigning på ca. 26 procent siden 2012.

Til sammenlign­ing er den danske befolkning kun vokset med ca. fire procent.

Seneste undersøgel­se peger på, at 12- 13 procent af alle voksne inden for de seneste par år har taget mavesyrehæ­mmende medicin, og det er ifølge professor og overlæge ved medicinsk afdeling på Sjællands Universite­tshospital Køge Peter Bytzer for mange.

Forskellig­e slags medicin

Der findes forskellig­e slags medicin mod for meget mavesyre, og mange minder om hinanden i sammensætn­ingen.

– Mavesyrehæ­mmende medicin blokerer cellerne i mavesækken­s slimhinde, som laver mavesyren. Så medvirker de til, at mavesækken laver mindre mavesyre, der er stærkt ætsende, forklarer Peter Bytzer.

Medicinen helbreder ikke mod eksempelvi­s halsbrand, men mindsker eller fjerner midlertidi­g den irriterend­e mavesyre, der fremkalder symptomern­e.

Langt færre danskere lider af mavesår end for 20 år siden, og så skulle man jo synes, at behovet for og forbruget af mavesyrehæ­mmende medicin burde være mindre.

Historien er dog en anden, og det er der ifølge overlægen flere grunde til.

– Den vigtigste grund til, at denne type medicin bliver udskrevet, er det, som med et samlet begreb hedder reflukssyg­domme, som indbefatte­r halsbrand, sure opstød, sviende og brændende mave, forklarer Peter Bytzer og fortsætter:

– Problemet opstår jo så i, at præparatet bliver udskrevet lidt ukritisk til andre mildere mave- tarmsympto­mer, fordi det er nemt, uskadeligt og billigt. De bliver udskrevet på symptomer, der ikke har noget med mavesyre at gøre.

’ Vi bliver afhængige’

Overlægen rejser et spørgsmål om, hvor mange danskere der reelt har behovet for denne type medicin.

– Jeg synes helt klart, at vi skal overveje, om det virkelig kan være rigtigt, at 12- 13 procent af alle voksne danskere vil have indløst recept på det her lægemiddel. Der må lægerne også være mere kritiske. Man skal jo kun tage medicin, det er nødvendigt at tage, siger Peter Bytzer

Overlægen er dog ikke bange for skadevirkn­ingerne af lægemidlet, men der er noget andet, der bekymrer ham.

– Hvis man får udskrevet denne type medicin på det lidt vage grundlag, og man har taget kuren i to- fire uger, hvorefter man stopper, vil mavesække have tendens til at lave ekstra meget mavesyre i en periode efter – fordi der hidtil har været en bremse til at stoppe mavesyren, forklarer Peter Bytzer og afslutter:

– Her begynder vi så at kunne tale om en slags afhængighe­d hos nogle, fordi de så atter tyr til behandling for at dæmpe symptomern­e.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Må passe på
– Som skuespille­r og foredragsh­older kan det være svært at overholde regelmæssi­ge spisetider – og der kan det godt gå galt med mavesyren, hvis jeg ikke passer på, siger 82- årige Ulf Pilgaard.
FOTO: ANTHON UNGER Må passe på – Som skuespille­r og foredragsh­older kan det være svært at overholde regelmæssi­ge spisetider – og der kan det godt gå galt med mavesyren, hvis jeg ikke passer på, siger 82- årige Ulf Pilgaard.
 ?? PR- FOTO ?? Peter Bytzer fik i 2019 Det Medicinske Selskabs Pris for klinisk forskning. Han modtog prisen for en forsknings­indsats, der har fået national og internatio­nal betydning for, hvordan patienter med mave- tarm- sygdomme udredes og behandles i dag.
PR- FOTO Peter Bytzer fik i 2019 Det Medicinske Selskabs Pris for klinisk forskning. Han modtog prisen for en forsknings­indsats, der har fået national og internatio­nal betydning for, hvordan patienter med mave- tarm- sygdomme udredes og behandles i dag.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark