Ekstra Bladet

APPETITTEN FORSVANDT

MAVESYRE: 47- årige Kirstine Jesby tager medicin dagligt og har lært at leve med kvalme og sure opstød

-

En af dem, der tager mavesyrehæ­mmende medicin, er 47- årige Kirstine Jesby, der bor i Nakskov på Lolland. For et par år siden begyndte kiloene pludselig at rasle af hende. Hun havde ikke selv bemærket det, men hendes læge opdagede det, da hun som kronisk smertepati­ent var til kontrol.

– Jeg forklarede, at jeg havde svært ved at spise. Det var anstrengen­de for mig at synke, og jeg følte mig hurtigt mæt, fortæller Kirstine Jesby.

Det blev hurtigt klart for hendes læge, at årsagen til vægttabet var, at Kirstine Jesby havde refluks, som er tilbageløb af mavesyre fra spiserøret.

– Jeg fik ikke sure opstød eller kvalme, som nogle får, men det gjorde ondt, når jeg skulle synke, så jeg spiste mindre, forklarer Kirstine Jesby.

Medicin hver dag

Kirstine Jesbys læge anbefalede hende at tage 40 milligram af den receptplig­tige medicin Pantoprazo­l to gange dagligt. Tablettern­e er såkaldte syrepumpeh­æmmere og nedsætter produktion­en af syre. De seneste to år har de været en fast del af hendes hverdag.

– Jeg kunne mærke en stor forskel allerede efter to til tre uger. Jeg fik min appetit tilbage, og jeg tog på igen. I dag vil jeg ikke kunne undvære dem, siger hun.

Det er dog ikke helt nok for Kirstine Jesby at tage de to piller. De fleste dage må hun supplere med tyggetable­tterne Balancid, som er syreneutra­liserende håndkøbsme­dicin.

– Hvis jeg kan mærke, at jeg får kvalme eller sure opstød, tager jeg en tyggetable­t. Jeg kan mærke det hurtigt og voldsomt, fordi jeg har problemer med hele mit mave- tarm- system, fortæller Kirstine Jesby, der også lider af irritabel tyktarm.

Må undgå visse madvarer

Ud over at tage medicin mod mavesyre forsøger hun at begrænse sine udbrud ved at undgå syreholdig­t mad og drikke. Hun kan eksempelvi­s ikke tåle rødvin, og hun skal også være påpasselig med sodavand og æblejuice.

Jeg fik ikke sure opstød eller kvalme, som nogle får, men det gjorde ondt, når jeg skulle synke, så jeg spiste mindre

Jeg har lært at leve med det, og jeg tror desværre, det er noget, jeg skal leve med resten af mit liv

– Jeg elsker et koldt glas æblejuice, men jeg kan ikke drikke mere end to små glas om dagen uden at få ondt. Jeg har haft episoder, hvor jeg har siddet med koldsved, kvalme, svimmelhed og opkast, fordi jeg har spist eller drukket noget, jeg ikke kan tåle. Der kan gå flere timer, før jeg har det godt igen, fortæller Kirstine Jesby.

Nogle gange har hun måttet aflyse aftaler, fordi hun har haft så mange smerter i maven.

Hun har dog efterhånde­n indstillet sig på, at syren ikke forsvinder, og at hun med stor sandsynlig­hed skal blive ved med at tage medicin for at holde de ubehagelig­e udbrud for døren.

– Jeg har lært at leve med det, og jeg tror desværre, det er noget, jeg skal leve med resten af mit liv, afslutter Kirstine Jesby.

 ?? PRIVATFOTO ?? Må leve med det
De seneste to år har Kirstine Jesby taget medicin mod mavesyre hver eneste dag.
PRIVATFOTO Må leve med det De seneste to år har Kirstine Jesby taget medicin mod mavesyre hver eneste dag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark