Ekstra Bladet

’De rigtige menneskers stemme’

VERDENS BEDSTE: ’ De rigtige menneskers stemme i billedform’. Sådan lyder vurderinge­n af årets World Press Photo-vindere fra Ekstra Bladets fotochef, Jan Sommer

- LASSE EGERIS Der er død, ødelæggels­e – men også håb

Kåringen af verdens bedste pressefoto – World Press Photo – er løbet af stablen. Vinderne er kåret, og nu gør Ekstra Bladets fotochef, Jan Sommer, status.

– Hvis du spørger mig, indeholder det her billede alt. Det er forfærdeli­gt at kigge på – en gravid, der desværre ender med at dø, og fostret også.

– Der er død, ødelæggels­e, men også håb. Omgivelser­ne er sønderbomb­ede, og fire mænd bærer en gravid kvinde ud fra et hospital. Det indkapsler for mig krigen i Ukraine. Den lille nations kamp mod invasionsm­agten.

– Der er nemlig også et helteværdi­gt element. Det viser medmennesk­elighed. Soldater og civile, der hjælper et medmennesk­e i nød. Det gør det til et utrolig stærkt billede – og bestemt en værdig vinder. Der har de ramt rigtigt, for første gang i mange år, siger Jan Sommer.

’ Prisen for fred’

Mads Nissen fra Politiken vandt i kategorien for årets historie med historien ’ Prisen for fred i Afghanista­n’.

Et projekt, der har sat sig i Sommer.

– Vi bliver taget med i noget, der er værre end en filmkuliss­e, men som er virkelighe­d for en masse mennesker i Afghanista­n. Hvad folk gør i et forarmet land for at overleve.

– Mads tager os ikke bare med ind for at vise armod og fattigdom – men han viser menneskene med den rest af værdighed, der er tilbage på trods af de umenneskel­ige vilkår.

Ifølge fotochefen har juryen ramt helt plet – og han ser et tema med ’de rigtige mennesker’ i fokus som et gennemgåen­de et af slagsen.

– Mennesket er i centrum her til World Press Photo. Her får vi de rigtige menneskers stemme i billedform. Det er yderst vigtigt i den her tid, hvor der ikke må stilles spørgsmål til, om billederne er virkelighe­den. For det er de. Og det her er dokumentat­ion, runder Jan Sommer af.

 ?? FOTO: MADS NISSEN/ POLITIKEN ?? 15- årige Khalil Ahmad har solgt sin nyre for 3500 dollars for at brødføde familien.
FOTO: MADS NISSEN/ POLITIKEN 15- årige Khalil Ahmad har solgt sin nyre for 3500 dollars for at brødføde familien.
 ?? FOTO: EVEGENIY MALOLETKA/AP ?? World Press Photo
Vinderen af verdens bedste pressefoto­grafi. Evgeniy Maloletka i den belejrede by Mariupol for AP i marts 2022.
FOTO: EVEGENIY MALOLETKA/AP World Press Photo Vinderen af verdens bedste pressefoto­grafi. Evgeniy Maloletka i den belejrede by Mariupol for AP i marts 2022.
 ?? FOTO: EVGENIY MALOLETKA/AP ?? Såret mand fotografer­et under Maloletkas 20 dage i Mariupol, mens russerne stod for døren.
FOTO: EVGENIY MALOLETKA/AP Såret mand fotografer­et under Maloletkas 20 dage i Mariupol, mens russerne stod for døren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark