Ekstra Bladet

FLERE SKYBRUD I VENTE

HELT HEN I VEJRET: Klimarappo­rt antyder mere ekstremt vejr i Danmark

- Ritzau

Den varmeste sommer nogensinde i Europa, ingen sne i Alperne over sommeren, massive oversvømme­lser i Pakistan og den længste og mest ødelæggend­e hedebølge i Kina.

Hvis man var i tvivl, er det globale vejr i forandring. Det konkludere­r den årlige rapport fra World Meteorolog­ical Organizati­on ( WMO) udarbejdet for 2022, som viser udviklinge­n i vejret som følgeAller af klimaforan­dringerne.

Bekymrende

Og rapporten er bekymrende, mener Adrian Lema, som er afdelingsc­hef på Danmarks Meteorolog­iske Institut ( DMI) og chef for Nationalt Center for Klimaforsk­ning.

– Vi kan se, at vi har den højeste koncentrat­ion af CO2 i atmosfæren, og vi har samtidig også den varmeste sommer, vi har målt i Europa, og en gennemsnit­stemperatu­r globalt, som er høj og stigende, siger han.

Det betyder, at vi kommer til at se mere ekstremt vejr. Også i Danmark. Og det ekstreme vejr skyldes vand både fra oven og fra siden.

– Med det danske klimaatlas er det vores bud, at vi får 30 til 70 procent flere skybrud oven i dem, vi har i forvejen, afhængigt af hvor meget verden opvarmer, siger Adrian Lema.

– Når vi kigger på stormflode­r, som kan give store oversvømme­lser, og som vi ser hvert 20. år nu, kan de måske komme op til hver andet år i fremtiden. Det er sådanne ekstremer, som også kommer til at ramme Danmark.

Allerede i gang

Fordi møllen allerede er i gang, kan vi ifølge Adrian

Lema forvente ændringern­e inden for de kommende år.

– Det er allerede sket, forstået på den måde, at vi for eksempel har 15 procent mere regn, end vi havde, inden vi begyndte at udlede drivhusgas­ser i slutningen af 1800- tallet, siger han.

De seneste otte år har gennemsnit­stemperatu­ren på hele kloden været det højest målte siden den førindustr­ielle tid, der benyttes som udgangspun­kt.

Det på trods af at vejrfænome­net La Nina i perioden faktisk har gjort kloden naturligt køligere.

Adrian Lema mener, at vi kigger ind i en tid, hvor det vil blive endnu varmere.

Varmere i Danmark

Vejrets udvikling indikerer nemlig ifølge DMI, at vejrfænome­net El Niño kommer til at erstatte den flerårige periode med La Nina. Og det betyder, at kloden bliver varmere.

– Hvis jeg skal sætte mine penge et sted, vil jeg sætte dem på, at vi i løbet af de næste par år vil se et Danmark, som er varmere end i de sidste 150 år, siger Adrian Lema.

Det vil sige, at gennemsnit­stemperatu­ren i Danmark, som allerede er steget med halvanden grad siden den førindustr­ielle tid, vil komme endnu højere op.

– Det, som især vil påvirke Danmark, vil være, at vi dels vil få nogle år, som er meget våde, og nogle år, som er meget tørre, siger Adrian Lema.

– Vi vil cirka have den samme mængde regn om sommeren, men det vil være mere tørt i perioder, og så vil vi have kraftigere skybrud, når det så endelig regner.

 ?? ARKIVFOTO: JENS DRESLING ?? Stormvarse­l
Rapporten viser bekymrende tendenser, ifølge Danmarks Meteorolog­iske Institut ( DMI), som mener, at vi i de kommende år vil opleve det varmeste Danmark i de seneste 150 år.
ARKIVFOTO: JENS DRESLING Stormvarse­l Rapporten viser bekymrende tendenser, ifølge Danmarks Meteorolog­iske Institut ( DMI), som mener, at vi i de kommende år vil opleve det varmeste Danmark i de seneste 150 år.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark