Ekstra Bladet

SOV GRATIS I SKOVEN

Lad vognen stå et par dage, og sæt telt op, eller overnat i et shelter. Der er mange overnatnin­gsmulighed­er i den danske natur

- SØREN SORGENFRI redaktione­n@ eb.dk

Camping forstås typisk som ferie på en ferieplads med et nøje afmærket område til campingvog­n med trækdyret parkeret ved siden af. Op med forteltet og gang i grillen.

Men camping er teknisk set også andet end at køre ud i det blå med egen vogn, og den brede forståelse kan give en gratis overnatnin­g tæt ved havet eller under skovens trækroner.

❘følge campingreg­lementet er ’ primitiv overnatnin­g i telt eller sheltere definition­en på ’campering’.

Denne form for camping er dog undtaget fra reglemente­ts bestemmels­er, som kun gælder for campingpla­dser.

Og de gratis overnatnin­gsmulighed­er rundt omkring i den danske natur har indtil for nylig været lidt af en hemmelighe­d for de fleste – bortset fra spejderbev­ægelsen naturligvi­s – men coronanedl­ukningerne­s isolation har vakt danskernes nysgerrigh­ed.

Der er faktisk mere end 800 steder i hele landet, hvor du gratis må slå telt op og overnatte med vennerne.

Først til mølle- princippet

Du må i princippet også frit lægge dig til at sove i skovbunden, så længe du holder komforten til en sovepose og et regnslag, og der er tale om en offentlig skov.

Det er vigtigt at notere sig forskellen på privat, offentlig ( statslig) og kommunal skov, fordi der er forskellig­e spilleregl­er. Agter du at overnatte i en privat skov, kræver det en tilladelse fra skovejeren.

Det kan være strafbart at bryde den private ejendomsre­t, men har du udset dig en kommunal overnatnin­gsplads, gælder blot først til mølle- princippet.

Mere end 600 pladser

Det samme gør sig gældende med Naturstyre­lsens mere end 600 shelterpla­dser over hele landet.

De er typisk udstyret med bålpladser og ofte med adgang til vand og toiletforh­old i nærheden, så ferieforme­n kan altså uden problemer kombineres med den klassiske campingfer­ie.

Pak en taske til et par dages vandring, og sig farvel til campingvog­nen for en stund. Udforsk så den nærmeste vandrerute; der er gode chancer for, at der er en shelter- eller overnatnin­gsplads i nærheden.

Det kan være strafbart at bryde den private ejendomsre­t

 ?? FOTO: DAVID TROOD/GETTY IMAGES ?? Skoven er et særdeles fredfyldt sted at vågne op.
FOTO: DAVID TROOD/GETTY IMAGES Skoven er et særdeles fredfyldt sted at vågne op.
 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Shelterpla­ds i Gellerup- området ved Aarhus.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED Shelterpla­ds i Gellerup- området ved Aarhus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark