Ekstra Bladet

DANMARKS DØDBRINGEN­DE GAVEBOD

MILITÆR STØTTE: Danmark har doneret våben og anden hjælp til Ukraine for 4,9 milliarder kroner – det strækker sig fra gamle sovjetvåbe­n og til helt nye kanoner

- TIM PANDURO

Der har været travlt i den danske gavebod, siden Rusland invaderede Ukraine i februar sidste år.

En opgørelse fra Forsvarsmi­nisteriet viser, at Danmark har sendt udstyr for i alt 4,9 milliarder kroner – eller 830 kroner pr. dansker – afsted til det krigshærge­de land.

Nyttige veteraner

Det dækker over både splinterny­e artilleris­ystemer, våben, der for længst er røget i mølposen herhjemme, og forskellig­e former for humanitært udstyr og træning.

Med omkring 60 år på bagen hører den pansrede mandskabsv­ogn M113 til i veterankla­ssen. De 54 M113, som Danmark har doneret, blev dog opgraderet og forstærket for godt ti år siden.

Ifølge Forsvarsmi­nisteriet er de udfasede vogne omkring 40 millioner kroner værd.

Ifølge militærana­lytiker Kristian Lindhardt fra Forsvarsak­ademiets Institut for Strategi og Krigsstudi­er er der tale om en væsentlig donation.

– Jeg oplevede dem i Afghanista­n, hvor de kørte rigtig fint. Normalt bruger et kompagni 14- 15 stykker, så i donationen er der til en hel mekanisere­t infanterib­ataljon, siger han.

Danmark har desuden doneret et ukendt antal tunge maskingevæ­rer, blandt andet til udrustning af mandskabsv­ognene.

Hovsa- missil på ny kurs

Harpoon- missiler er med en pris på omkring syv millioner kroner pr. stk. hundedyre – men de er også effektive.

Det fik man syn for i september 1982, hvor en dansk fregat ved en fejl affyrede et af de 500 kilo tunge missiler og jævnede fire sommerhuse med jorden i Nordsjælla­nd. Forsvarsmi­nisteriet oplyser ikke, hvor mange af de dyre GPS- styrede missiler der er blevet sendt til Ukraine. Det ligger dog fast, at det er landbasere­de mobile missiler, der siden maj har hjulpet med at holde russiske fartøjer i skak i Sortehavet.

– De er ret lette at skjule i for eksempel en lade. Så kan man køre det frem, hvis man skal ramme et mål, og straks skjule dem igen bagefter, siger Kristian Lindhardt.

Landbasere­de Harpoonmis­siler har været i mølposen i Danmark siden før årtusindsk­iftet.

Artilleri for millioner

Med en pris på knap 800 millioner kroner er 19 splinterny­e artillerip­jecer af mærket Caesar en af de helt tunge enkeltpost­er.

Det franskprod­ucerede system skulle have fyldt et hul i det danske forsvar – men i januar vedtog et flertal i Folketinge­t at sende dem direkte til Ukraine.

Systemet består af lastbilbår­ne kanoner, der kan ramme mål 40 kilometer

borte og kan affyre op til seks skud i minuttet.

– Jeg ved ikke ligefrem, om det får russerne til at ryste i bukserne. Men det er et potent system, og det er en væsentlig styrkelse for ukrainerne, siger Kristian Lindhardt.

Det sovjetiske mareridt

Russerne stiftede første gang bekendtska­b med Stinger- missiler under krigen mellem Sovjetunio­nen og Afghanista­n.

Her sendte USA i alt 2300 af de skulderbår­ne antiflymis­siler til de afghanske krigere, der med stor dygtighed brugte dem mod russiske fly og helikopter­e.

Siden foråret 2022 har russerne kunnet møde den gamle kending i Ukraine – blandt andet takket være en donation på 407 af det 15 kilo tunge bærbare missilsyst­em fra Danmark

– Ukraine fik Stingermis­siler tidligt i krigen, og det har været med til at hindre russerne i at få totalt luftherred­ømme. Og uden det har de ikke kunne få rigtigt bugt med ukrainerne, siger Kristian Lindhardt.

I Danmark har missilerne – der hver især angiveligt koster omkring 240.000 kroner – ikke være en del af forsvarsst­rategien siden begyndelse­n af årtusindet.

Det er en væsentlig styrkelse for ukrainerne

 ?? ARKIVFOTO: THOMAS SJØRUP ?? Kampklar
Den pansrede mandskabsv­ogn ( PMV) M113 blev brugt i Afghanista­n som en del af de danske soldaters udrustning.
ARKIVFOTO: THOMAS SJØRUP Kampklar Den pansrede mandskabsv­ogn ( PMV) M113 blev brugt i Afghanista­n som en del af de danske soldaters udrustning.
 ?? ??
 ?? ARKIVFOTO: AGGI HANSEN/ FORSVARSGA­LLERIET ?? Der er doneret andet end krudt. Feltration­erne anno 2019.
ARKIVFOTO: AGGI HANSEN/ FORSVARSGA­LLERIET Der er doneret andet end krudt. Feltration­erne anno 2019.
 ?? ARKIVFOTO: FORSVARSGA­LLERIET ?? Affyring af Stingermis­sil fra en korvet i 2008.
ARKIVFOTO: FORSVARSGA­LLERIET Affyring af Stingermis­sil fra en korvet i 2008.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark