Ekstra Bladet

Får egne våben retur

-

En af de mere usædvanlig­e donationer på Forsvarsmi­nisteriets liste er 8000 RPG- 7- raketsyste­mer med 29.000 stykker ammunition. De håndholdte antitank- våben er sovjetisk producered­e, og Danmark har købt dem fra et polsk lager. De kan ødelægge en kampvogn på 200 meters afstand og er med en vægt på i omegnen af 10 kilo meget mobilt.

Foruden RPG- 7 har Danmark doneret 2700 panserværn­svåben af typen AT- 4. Det er svenskprod­ucerede brug- ogsmid- væk- våben – og med en stykpris på omkring 11.000 kroner er de blandt de billigere i arsenalet.

Endelig har Danmark doneret 5600 Karl Gustafgran­ater, der kan affyres med en skulderbår­en granatkast­er.

– Det er en stor donation. Vi har set effekten siden starten af krigen, hvor der var masser af billeder af russere, der blev lokket i baghold i byer og skove og beskudt på 50- 100 meters afstand, siger Kristian Lindhardt.

Danmark har ikke kun doneret våben til Ukraine. Listen omfatter også en vinterpakk­e på 100 millioner kroner med tøj og soveposer. Derudover er der givet 2000 sæt beskyttels­es- udrustning, 3000 beskyttels­esveste, 232.500 feltration­er, 3000 soveposer med underlag, 2200 førstehjæl­pstasker og 11.000 kompresfor­bindinger samt seks mobile værksteder.

Endelig omfatter listen en beskyttels­epakke med dragter, målere, dekontamin­erings- pulver, ti håndholdte kemikalied­etektorer og 500 lette beskyttels­esdragter mod kemiske, biologiske og radioaktiv­e våben.

– De er gode at have, når man er oppe mod en fjende, der har den type våben. Samtidig har Ukraine atomkraftv­ærker og en stor petrokemis­k industri. Hvis sådan en fabrik bliver ramt, er det rart at have andet end regnfrakke­r at tage på, siger Kristian Lindhardt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark