Ekstra Bladet

Gakket tabu- bingo

BOGANMELDE­LSE: Simon Holm Pedersens roman om den deprimered­e Bertil har sine satiriske højdepunkt­er, men kammer over i forsøget på at gøre grin med alt

- MOLLY BALSBY

’ Dødsmoden’

Simon Holm Pedersen. Roman. (Gyldendal). 234 sider. 249,95 kr.

★★★★☆☆

Undervejs i min læsning af ’ Dødsmoden’ svingede min smagsdom som et pendul i hidsig fart.

Jeg gik fra at være begejstrer­et for romanens sorthumori­stiske, velskrevne selvmordsp­lot til at blive irriteret over fortællers­temmens anstrengt gakkede manér. Og tilbage igen.

Den knap 40- årige nihilist Bertil, der er arbejdsløs og bor hjemme hos sine forældre, har besluttet sig for at sprænge sig selv i luften med krysantemu­mbomber.

Han er – efter morens mange spontane aborter – forældrene­s eneste overlevend­e barn, og hans mor opdigter storslåede livsforløb til Bertils mange abortsøske­nde, som de bliver kaldt:

’ Det var, sagde min mor engang til mig, et problem for hende, at den overlevend­e, det vil sige mig, slet ikke levede op til de andre.

Min mor forstod ikke, at jeg snarere end en overlevend­e var en abort med spræl i.’

Bertil bliver af kommunen indsat som besøgsven for den ældre, benamputer­ede Judith, der ligesom hovedperso­nen heller ikke ønsker at leve længere. De to livstrætte pessimiste­r krydser klinger, men ender – selvfølgel­ig! – med en fælles forståelse. Originalt er plottet ikke: To ensomme skæbner møder hinanden, og efter mange konflikter ender de som et umage par, der kan hjælpe hinanden i deres søgen. Opskriften er set mange gange før i både film- og litteratur­historien; tænk blot på en film som den franske ’ De urørlige’ eller Kristian Bang Foss’ roman ’ Døden kører Audi’, der begge omhandler et umage venskab mellem en handikaphj­ælper og den borger, han skal hjælpe.

Gennem satire- kværnen

Simon Holm Pedersens satiriske tone fungerer overordnet set udmærket; der er mange skarpe og humoristis­ke passager i romanen som her om Bertils og Judiths første møde: ’ Om min ankomst sagde hun, at der er øjeblikke i en kvindes liv, hvor alt ramler, og det her var et af dem.’

Desværre kammer romanens forsøg på at være så ætsende sort- satirisk som muligt over.

Både selvmord, aborter og brutal vold skal gennem satire- kværnen, og undervejs bliver denne omgang tabu- bingo altså en smule udmattende.

’ Dødsmoden’ er en roman, der – når den er bedst – er en overbevise­nde, velskrevet og perforeren­de satire, men når den er værst, virker for tilstræbt sort.

Både selvmord, aborter og brutal vold skal gennem satirekvær­nen

 ?? FOTO: ROBIN SKJOLDBORG ?? Forfatter Simon Holm Pedersen er aktuel med romanen ' Dødsmoden'.
FOTO: ROBIN SKJOLDBORG Forfatter Simon Holm Pedersen er aktuel med romanen ' Dødsmoden'.
 ?? ?? ’ Dødsmoden’ vil gerne gøre grin med alt – og det bliver lidt for meget.
’ Dødsmoden’ vil gerne gøre grin med alt – og det bliver lidt for meget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark