Ekstra Bladet

Voksede op i frygt

- lade

– Nogle gange tænker jeg, at jeg nok ville have været en hel anden person, hvis jeg var vokset op på en anden måde, siger Sheila Søgaard, der boede med sine forældre og to brødre i en lille by i Nordvestsj­ælland.

– Min far var også psykopat. Han var voldsom. Han var en mand på 140 kilo, og han lignede ikke de andres fædre. Han var tatoveret på hele kroppen og op i nakken. Han var vred, dominerend­e, besidderis­k og ligeglad. Jeg voksede op med konstant råben, skrigen, kaos og uforudsige­lighed.

– Jeg vidste ikke dengang, at det ikke var, som det burde være for et barn. Jeg vidste godt, at vi var anderledes, når jeg for eksempel skulle følges med en veninde til arrangemen­ter på skolen, fordi mine forældre aldrig deltog i den slags. Og det var nok heller ikke almindelig­t at have en far, der råbte og skreg og truede med tæsk – og måske også stak os en flad. □n far, som lod os løbe ude og lege og var helt ligeglad.

– Først som ældre kunne jeg se, hvad min mor blev udsat for, og jeg spurgte hende, hvorfor hun ikke bare gik fra ham. Men i dag ved jeg selv som psykopat, at det gør man ikke ’ bare’ – man er trukket ind i et spin og manipulati­oner, der nærmest er umuligt at vikle sig ud af.

– Du er selv god til at manipulere?

– Ja, jeg ved godt, hvad jeg bringer til bordet. Det er noget, der ligger latent i mig – jeg kan ikke selv forklare hvordan. Men jeg ved, at hvis du er i forhold med mig, så får du hele paletten. Jeg driver dig til vanvid, jeg gør dig arrig, jeg gør dig glad, får dig til at grine – jeg trækker dig gennem hele møllen.

– Viste du tegn på psykopati som barn?

– Jeg husker en tur i Lalandia, hvor vi ikke var ret gamle, og hvor jeg smaskede en golfkølle lige i hovedet på min lillebror. Han blev selvfølgel­ig ked af det, og mine forældre krævede, at jeg sagde undskyld.

– Jeg kan bare huske, at jeg allerede dengang tænkte, at jeg havde intet at undskylde for. De truede med, at så måtte vi tage hjem. Jeg tænkte bare: ’ Nå, så gør vi det.’ Jeg var fuldstændi­g ligeglad.

– Har du nogensinde oplevet kærlighed?

– Ja, jeg har mennesker i mit liv, som jeg helt oprigtigt elsker. Jeg har også mange bekendte, der tror, at de er tættere med mig, men som jeg snildt kunne undvære. Og så er der min far. Jeg kom også til at elske min far.

Jeg driver dig til vanvid, jeg gør dig arrig, jeg gør dig glad, får dig til at grine

Det var, da Sheila var endt i stofmisbru­g og havde besluttet sig for at komme ud af det, hvor hun endte handlingsl­ammet i en voldsom depression:

– Der var min far den eneste, der trådte til.

– Jeg flyttede ind hos ham i fire- fem måneder. Jeg sad bare i hans lænestol ved computeren, drak kakao og spiste æbler. Jeg ville ikke have andet. ❘ntet!

– Alligevel hentede han troligt aftensmad til mig hver eneste dag og bar det ud igen – uden at bebrejde mig eller kræve noget. Han var der bare for mig.

– Det fortsatte efter depression­en. Da han døde for 12 år siden, blev jeg knust. Mit liv gik i stå. Jeg savner ham stadig, men det gør ikke ondt længere.

– Mennesker med psykopatis­ke træk kendetegne­s ved, de ikke kan mærke følelser som sorg?

– Ja, og jeg er også ret god til at tage afsked med mennesker i mit liv, uden at der følger sorg med. Når andre er i sorg, synes jeg også bare, de skal se at komme videre. Jeg forstår min egen sorg, men jeg forstår ikke andres.

– Hvorfor tror du selv, du er blevet den, du er?

– Det er nok en blanding af arv og gener. Mine forældre havde en meget hård opvækst. Jeg har gået i en masse terapi, men noget, der har gjort et stort indtryk på mig, var, da jeg fik en mentor.

– Vi gik en tur, hvor vi snakkede, hvor han lyttede længe til mig. Han ser så på mig og siger: ’Ja, Sheila, du navigerer bedst i kaos. Du står på en båd, og der er store bølger på havet, og du sejler igennem med stor fare for at kæntre – og lige så snart vandet bliver stille, bliver du utryg.’

– Det ramte mig ’ spot on’. For det er nok derfor, jeg altid har været god til at skabe kaos omkring mig. Fordi det kender jeg, og det kan jeg navigere i.

– Jeg kan ikke finde tryghed i det rolige. Det er noget, jeg faktisk er i gang med at lære.

 ?? PRIVATFOTO ?? Sheila har hen over sit bryst fået tatoveret: ’ Hun kom, han så, hun sejrede’– inspireret og ændret lidt fra, hvad hendes mor skrev i sin dagbog, da Sheila lige var blevet født. ’ Han så’ henviser ifølge Sheila til faderen, mens de øvrige ord handler om henholdsvi­s Sheila og moderen.
PRIVATFOTO Sheila har hen over sit bryst fået tatoveret: ’ Hun kom, han så, hun sejrede’– inspireret og ændret lidt fra, hvad hendes mor skrev i sin dagbog, da Sheila lige var blevet født. ’ Han så’ henviser ifølge Sheila til faderen, mens de øvrige ord handler om henholdsvi­s Sheila og moderen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark