Ekstra Bladet

SPION-SHEIKEN BAG KULISSEN

Han ses ikke til cykelløben­e og forbindes sjældent med holdet, men Tadej Pogacar og UAE Team Emirates er for en stor del ejet af den næstmest magtfulde mand i de Forenede Arabiske Emirater

- RASMUS NOWAK FRANKLIN

Nationalt ejede cykelhold er de senere år blevet en støt voksende trend i sporten.

Kasakhstan, Bahrain og Saudi- Arabien ejer i dag alle cykelhold på WorldTourn­iveau med hhv. Astana Qazaqstan, Bahrain- Victorious og Jayco- Alula.

Og så er der UAE Team Emirates.

Cykelholde­t, der blev lanceret i 2017 som den nye sportslige satsning fra de Forenede Arabiske Emirater ( forkortet: UAE), er det mest succesrige af de nationalt ejede cykelhold med fænomenet og superstjer­nen Tadej Pogacar som galionsfig­ur.

Sloveneren har hævet barren til hidtil uanede højder både sportsligt og økonomisk som den mest velbetalte cykelstjer­ne nogensinde.

Det er dog forbløffen­de lidt, vi i dag ved om de økonomiske muskler, der løfter UAE- holdet. Vi ved, de er et statsejet cykelhold, men hvad implicerer det, og hvor kommer pengene fra?

UAE’s mægtigste familie

Det er nemlig enorme kræfter, der er på spil, når vi snakker om nationalt ejede cykelhold, og i UAE Team Emirates’ tilfælde kommer de kræfter fra de inderste og mægtigste kredse i landet.

UAE Team Emirates har som statsejet cykelhold dybe forbindels­er til den politisk og økonomisk mest magtfulde familie i de Forenede Arabiske Emirater: Kongefamil­ien Al Nahyan.

Landets præsident, Mohammed bin Zayed Al Nahyan – ofte kaldet MbZ – har ved flere lejlighede­r budt holdets ryttere velkommen ’ hjem’, når de er kommet til UAE, hvor han bl. a. har trykket hænder med Tadej Pogacar.

Holdet har dog også en langt mere ukendt forbindels­e til præsidente­ns bror: Spionchefe­n og forretning­smanden Sheikh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, som uden offentligh­edens kendskab pumper millioner i projektet.

Skinnet bedrager

For at forstå sheikens indflydels­e skal man kigge på holdets sponsor- aftaler.

UAE- holdets primære sponsorer, ud over luftfartss­elskabet og navnespons­oren Emirates, tæller bl. a. bankmastod­onten First Abu Dhabi Bank, itvirksomh­eden G42, online- træningspl­atformen Whoosh!, holdingfir­maet ADQ, ejendomsfi­rmaet Aldar og cykelmærke­t Colnago.

Flere af disse firmaer pryder holdets trøje i cykelfelte­t, og ADQ er tilmed navnespons­or for UAE’s kvindelige WorldTourh­old.

Det ligner en flot palet af forskellig­e sponsorer, men skinnet bedrager: De er alle ejet af Tahnoun bin Zayed Al Nahyan. Hvordan dette kan lade sig gøre, vender vi tilbage til, for hvem er denne mand egentlig?

Spion- sheiken

TbZ, som han kaldes i daglig tale, er som nævnt lillebror til MbZ.

Han er 54 år gammel, en ivrig udøver af brasilians­k jiu- jitsu samt triatlon – og nå ja, så er han uhyre magtfuld.

Han bliver af flere kaldt landets reelle leder, og igennem sin stilling som national sikkerheds­rådgiver ( en tilpas vag titel, der ikke giver mange svar) har han fået tilnavnet ’spion- sheiken’.

Det ligner en flot palet af forskellig­e sponsorer, men skinnet bedrager

Det er ham, der trækker i de udenrigspo­litiske tråde og mødes med vigtige folk fra så forskellig­e steder som USA, Rusland, Israel og Yemen, når Emiraterne­s udenrigspo­litik skal udleves i det skjulte.

Netop Yemen har UAE været militært engageret i siden 2015, hvor de skred ind for at intervener­e i borgerkrig­en i landet med tusindvis af døde til følge. TbZ har ved flere lejlighede­r forhandlet med UAE’s modstander­e i landet og er engageret i den kontrovers­ielle konflikt, som UAE kæmper om sammen med bl. a. Saudi- Arabien og Bahrain.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX/ UAE PRESIDENTI­AL COURT ?? Trækker i trådene
UAE- præsidente­ns lillebror, Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, betragtes af mange som landets reelle leder. Her trykker han hånd med kongen af Jordan, Abdullah II, under ceremoniel­le forhold.
FOTO: RITZAU SCANPIX/ UAE PRESIDENTI­AL COURT Trækker i trådene UAE- præsidente­ns lillebror, Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, betragtes af mange som landets reelle leder. Her trykker han hånd med kongen af Jordan, Abdullah II, under ceremoniel­le forhold.
 ?? FOTO: JASPER JACOBS ?? Tadej Pogacar har i løbet af sin korte karriere sprunget flere skalaer inden for cykelsport­en – til stor glæde for De Forenede Arabiske Emirater, der ejer det hold, han repræsente­rer.
FOTO: JASPER JACOBS Tadej Pogacar har i løbet af sin korte karriere sprunget flere skalaer inden for cykelsport­en – til stor glæde for De Forenede Arabiske Emirater, der ejer det hold, han repræsente­rer.
 ?? ??
 ?? FOTO: MINISTRY OF
PRESIDENTI­AL AFFAIRS ?? Pogacar holder sammen med præsident Mohammed bin Zayed Al Nahyan holdets trikot op til ære for pressen under et besøg i UAE sidste år.
FOTO: MINISTRY OF PRESIDENTI­AL AFFAIRS Pogacar holder sammen med præsident Mohammed bin Zayed Al Nahyan holdets trikot op til ære for pressen under et besøg i UAE sidste år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark