Ekstra Bladet

HÆVN PÅ VEJ

Styret i Moskva beskylder Ukraine for et attentatfo­rsøg mod præsident Vladimir Putin i Kreml. Ekspert forventer en hård gengældels­e Bliver straffet

- KEVIN DOHERTY

Rusland anklager Ukraine for tirsdag aften at have forsøgt at dræbe Vladimir Putin med et droneangre­b på præsidente­ns residens i Moskva.

I den forbindels­e er der blevet delt en video, som ukrainske medier påstår er fra angrebet. Det har ikke været muligt for Ekstra Bladet at bekræfte.

Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorfors­ker med speciale i Rusland fra Dansk Institut for Internatio­nale Studier ( DIIS), kan ikke udelukke, at Ukraine står bag.

I hjertet af Kreml

– Det kan godt være Ukraine, der har gjort det. For mig virker det urealistis­k, at det skulle være et attentat- forsøg, men det er muligt. Det er også muligt, at der bare ligger noget symbolsk i det. Et forsøg på at vise, at de ( Ukraine, red.) kan komme helt ind i hjertet af Kreml her seks dage inden Ruslands store militærpar­ade.

Det er også muligt, at der bare ligger noget symbolsk i det

– Der er en enorm bekymring for, at der skal ske noget 9. maj under paraden. Der er allerede blevet skåret væsentligt ned flere steder i Rusland.

– Virker det ikke usandsynli­gt, at Kreml overhovede­t kan angribes sådan?

– Jo, det gør det, men det er nok ikke umuligt. Hvis det er en drone, der er fløjet gennem en stor del af det russiske territoriu­m, virker det usandsynli­gt. Men hvis det er en drone, der for eksempel er lettet fra bagagerumm­et fra en bil tæt på, så er det måske ikke umuligt.

– Kan man forestille sig, at det er Rusland selv, der står bag for at retfærdigg­øre et angreb på Ukraine?

– Ja, det kan man godt.

Som udgangspun­kt vil jeg sige, at det her er en belastning for det russiske styre. Hvis Kreml bliver angrebet af droner, så udstiller det dem, og det gør det især, fordi det er seks dage før den store militærpar­ade.

Hårdt modsvar

Men det kan ifølge Flemming Splidsboel Hansen også bruges som undskyldni­ng for russerne.

– Der vil komme et militært svar, uanset om de har gjort det selv eller ej. De føler, at de skal svare igen, og de vil forsøge at udnytte det bedst muligt.

– Jeg kan se, at russiske medier taler om, at der måske er attentatfo­rsøg på Vladimir Zeleskyj på vej.

Så angrebet var måske noget, de gjorde for at bane vejen for et attentatfo­rsøg.

– Måske er de nået til en erkendelse af, at hvis de skal vinde krigen, så er de nødt til at komme af med Zelenskyj eller andre i toppen af det politiske system. I et sådan scenarie vil de måske gå direkte efter Zelenskyj med et missilangr­eb, lyder det fra Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorfors­ker hos Dansk Institut for Internatio­nale Studier.

Det her er en belastning for det russiske styre

 ?? FOTO: ALEXEY DANICHEV/ SPUTNIK/AFP ?? Vladimir Putin og den russiske regering påstår, at Ukraine har forsøgt at likvidere ham. Han vil formentlig svare hårdt igen på det påståede attentat, vurderer ekspert.
FOTO: ALEXEY DANICHEV/ SPUTNIK/AFP Vladimir Putin og den russiske regering påstår, at Ukraine har forsøgt at likvidere ham. Han vil formentlig svare hårdt igen på det påståede attentat, vurderer ekspert.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark