Ekstra Bladet

Mette F.: Vi taler stadig om kampfly

-

Danmark har i et stykke tid diskuteret at levere F- 16kampfly til Ukraine, oplyste statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S) i går i forbindels­e med det nordiske topmøde i Finlands hovedstad, Helsinki.

– Vi taler fortsat med vores allierede om at sende kampfly. Det er en diskussion, der stadig foregår, og som ikke er afsluttet endnu, siger hun.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, deltog også på topmødet, hvor emnet var sikkerhed og støtte til Ukraine.

Forud for pressemøde­t fortalte Zelenskyj, at han forventer, at vestlige lande kommer til at donere kampfly til Ukraine på et tidspunkt.

– Vi starter snart modoffensi­ven. Efter det er jeg sikker på, at vi får kampfly, siger Volodymyr Zelenskyj.

Flere dilemmaer

Umiddelbar­t efter pressemøde­t svarede Mette Frederikse­n på spørgsmål fra den danske presse, der spurgte yderligere til muligheder­ne for at levere F- 16- fly til Ukraine.

– Kampfly er et særligt spørgsmål, og der er nogle dilemmaer forbundet med det. Derfor tager vi den diskussion i kredsen af allierede, siger Mette Frederikse­n.

I begyndelse­n af april lød det fra fungerende forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen ( V), at han forventer, at Danmark og andre allierede inden sommerferi­en vil have truffet beslutning om, hvorvidt der skal doneres kampfly til Ukraine.

Han understreg­ede dog, at det i så fald skulle ske sammen med flere andre lande.

Danmark råder over 43 F- 16- kampfly, hvoraf 30 stadig var en aktiv del af tjenesten i november 2022.

Vi starter snart modoffensi­ven. Efter det er jeg sikker på, at vi får kampfly

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj ( th.), deltog også på det nordiske ministermø­de i Helsinki, hvor emnet var sikkerhed og støtte til Ukraine.
FOTO: RITZAU SCANPIX Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj ( th.), deltog også på det nordiske ministermø­de i Helsinki, hvor emnet var sikkerhed og støtte til Ukraine.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark