Ekstra Bladet

HEMMELIG AFTALE

TYS-TYS: Hvor mange penge den afgåede FH- formand, Lizette Risgaard, får i sin fratrædels­esaftale, forbliver en hemmelighe­d, siger fungerende formand

- CHARLOTTE BECH MATHIESEN

De mange lønmodtage­re, som finansiere­r FH, kommer ikke til at få indblik i størrelsen af den pose penge, som Lizette Risgaard får med sig i fratrædels­e fra organisati­onen.

Det er nemlig en ’ fortrolig aftale’, som er indgået mellem Lizette Risgaard og den fungerende formand, Morten Skov Christians­en.

Det oplyser Morten Skov Christians­en i et skriftligt svar til Ekstra Bladet.

’ Lizette har valgt at trække sig som formand for FH. Når det sker, laves der en aftale inden for de rammer, som FH’s kongres har vedtaget. De konkrete elementer i aftalen er underlagt fortroligh­ed.’

Ifølge FH’s vedtægter, som er bestemt på FH’s kongres, kan Lizette Risgaard oppebære sin løn i seks måneder efter sin fratrædels­e:

Løn i seks måneder

’ Såfremt en valgt genopstill­er på en kongres, men ikke vælges, oppebæres der seks måneders løn samt fuld for måneden, hvor fratræden sker.’

’ Såfremt en valgt, af andre årsager, ønsker at fratræde, kan der indgås en aftale herom med FH’s formand. Dog kan den samlede ramme ikke overstige, hvad der i øvrigt ellers kan oppebæres efter denne bestemmels­e.’

Lizette Risgaards månedlige løn ligger på 86.450 kroner samt 4 procent i ferietillæ­g og 18 procent i pension.

Det svarer til, at Lizette Risgaard i hvert fald kan få omkring 632.000 kroner i alt i fratrædels­e.

Kan score mere

Det er dog også en mulighed, at Lizette Risgaard kan have scoret endnu flere penge i fratrædels­e.

Der står nemlig i FH’s vedtægter, at en afgående formand kan oppebære sin løn i 12 måneder, hvis man vælger at tage sig ’ en erhvervsre­ttet uddannelse’:

’ Såfremt den valgte, i forbindels­e med sin fratræden, vælger at gennemføre en erhvervsre­ttet uddannelse, vil den valgte få udbetalt løn i hele uddannelse­ns længde; dog maksimalt i 12 måneder. Eventuelle studieudgi­fter eller dele heraf kan, efter nærmere aftale med formanden, refunderes.’

Dette ville i så fald svare til en fratrædels­e på over 1,2 millioner kroner for Risgaard.

Tillæg eller ej?

Ud over sin månedlige hyre, ferietillæ­g og pension fik Lizette Risgaard også et funktionst­illæg på 350.000 kroner, da hun var formand.

Funktionst­illægget ’ afspejler det juridiske ansvar, der er forbundet med at varetage FH’s interesser i bestyrelse­r og nævn,’ står der i FH’s vedtægter.

Eftersom fratrædels­esaftalen er fortrolig, er det ikke til at vide, hvorvidt Lizette Risgaard har fået en del af sit funktionst­illæg med i sin fratrædels­esaftale.

Benny Andersen, formand i Socialpæda­gogernes Landforbun­d og formand for Lønudvalge­t i FH, udtalte dog tidligere til B. T., at Lizette Risgaard ’som udgangspun­kt ikke ville få funktionst­illægget med.’

Dette skyldes formentlig, at hun ikke længere ’skal varetage FH’s interesser i bestyrelse­r og nævn’, som

hun ellers hidtil har gjort.

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar fra Morten Skov Christians­en.

Læs mere på side 14-15.

De konkrete elementer i aftalen er underlagt fortroligh­ed

Da den nu aftrådte FH- formand Lizette Risgaard i torsdags indrømmede at have opført sig upassende i flere sammenhæng­e, kan det umuligt være kommet som en overraskel­se for topledelse­n i FH.

For siden 2019 har advarslern­e om Lizette Risgaards grænseover­skridende adfærd ulmet i store dele af fagbevægel­sen og svirret om en række ledende medarbejde­re i Fagbevægel­sens Hovedorgan­isation ( FH).

Det kan Ekstra Bladet og Berlingske nu i samarbejde afsløre efter at have kortlagt forløbet, gennemgået forskellig­e former for dokumentat­ion og talt med flere centralt placerede kilder.

‘ Ind under gulvtæppet’

Ifølge en nuværende medarbejde­r i FH har ledelsen været bekendt med Lizette Risgaards upassende adfærd – uden at håndtere det.

– Problemern­e er konsekvent blevet fejet ind under gulvtæppet, fortæller personen, der ikke ønsker at få sit navn frem af frygt for, hvordan FH vil reagere.

– Vi kæmper for lønmodtage­rne i FH, men vi passer ikke på vores medarbejde­re. Det ærgrer mig, at vores formand er faldet, fordi sagerne ikke er blevet håndteret ordentligt og redeligt, siger medarbejde­ren og tilføjer, at ingen har turdet konfronter­e ledelsen med problemern­e.

Problemern­e er konsekvent blevet fejet ind under gulvtæppet

Jeg er aldrig blevet kontaktet af nogen

– Lizette bliver reelt ikke konfronter­et med sin opførsel af den daglige ledelse. Det er derfor, det ikke er stoppet. Og medarbejde­rne bliver ikke hjulpet, fortæller medarbejde­ren.

Advaret på mail

Ekstra Bladet og Berlingske­s research viser desuden, at FH- toppen tilbage i januar i år blev orienteret skriftligt om Lizette Risgaards adfærd. Det fremgår af mails, som en tidligere ansat i FH sendte til en chef i FH i januar.

FH- medarbejde­ren var blevet kontaktet af en journalist på Ekstra Bladet, der researched­e på sagen, og efterfølge­nde informered­e han en ansat i FH- ledelsen.

– Journalist­en fortalte, at flere havde fortalt om deres oplevelser til ham, skrev den nu forhenvære­nde rhenværend­e FHFHmedarb­ejder, der, og og chefen chefen kvitterede e dagen dagen efter: efter:

’ Mange tak tak for for din din mail mail og for orienterin­gen, rientering­en, det det sætter jeg/ g/ FH FH stor stor pris pris på, på, så vi er forberedt.’ orberedt.’

To uger r senere senere gentog gentog forløbet sig. sig. Medarbejde­Medarbejde­ren var nu u blevet blevet kontaktet kontaktet af Berlingske, gske, og og igen igen konkontakt­ede vedkommend­e edkommende chechefen.

Hertil svarede varede chefen, chefen, at at det var ’virkelig virkelig prisværpri­sværdigt, at du du kontakter kontakter mig mig for heads- s- up up på på en en komkommend­e historie, istorie, nu nu i i BerBerling­ske.’

Lizette bliver reelt ikke konfronter­et med sin opførsel

Det var ikke ikke første første gang, gang, at den nu u tidligere tidligere medarmedar­bejder i FH H hørte hørte om om LizetLizet­te Risgaards rds adfærd. adfærd.

Også i forbindels­e forbindels­e med med en julefrokos­t okost i i 2019 2019 blev blev der snakket ket om om formanform­andens grænseover­skridende nseoverskr­idende adfærd, og og at at flere flere mænd mænd havde oplevet evet det, det, lyder lyder det det fra kilden, n, der der også også dendengang orientered­e enterede en en kollekolle­ga, der nu u har har en en chefstilch­efstilling i FH.

Huskede pludselig sag sag

pludselig FH’s fungerende gerende formand, formand, Morten Skov kov Christians­en, Christians­en, nægtede ellers ellers fredag fredag at at hahave kendskab kab til til fagbossens fagbossens sager. Det t skete skete på på pressepres­semødet foran ran FH’s FH’s hovedhoved­kontor i København. København.

– Jeg er r aldrig aldrig blevet blevet kontaktet af af nogen. nogen. Jeg Jeg har ikke noget noget kendkendsk­ab til de de konkrete konkrete sager, nej, , lød lød det det fra fra Morten Skov. kov.

Men søndag ndag havhavde piben fået fået en en anden lyd d i i et et inintervie­w med med DR. DR.

– Jeg har ar konkonkret kendskab ndskab til én episode pisode tilbage fra ra ef- efteråret 2021. Episoden blev drøftet af FH’s ledelse, og det gav anledning til, at man fulgte op fra administra­tionen, men resultatet af undersøgel­sen viste, at den pågældende ikke følte sig krænket, sagde han til mediet.

Samme dag udtalte FOAformand Mona Striib, at hun kendte til samme sag.

Samtale om Risgaard

Berlingske og Ekstra Bladet har tidligere omtalt en sag om en mand, der har oplevet to tilfælde af upassende opførsel fra Lizette Risgaard. Første gang til en julefrokos­t i 2016, hvor Risgaard blev ‘ tydeligt irriteret’ over, at han ikke ville danse tæt.

Samme mand blev ved Lønmodtage­rnes Topmøde i sensommere­n 2021 klappet tre gange på røven af Risgaard, hvilket en kvinde var vidne til. Hun så med egne ord situatione­n ‘ klart og tydeligt’.

Kvinden orientered­e efterfølge­nde FH- næstforman­d Nanna Højlund om sagen, men ville til gengæld ikke nævne mandens navn, hvilket Højlund krævede for at tage sagen op.

Alligevel udtalte Højlund lørdag til DR, at hun havde haft en samtale med Risgaard om formandens opførsel og ’ ansvar som magtfuldt menneske’.

Læs lederen side 16

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Lizette Risgaard har som FH- formand scoret en løn på 86.450 kroner samt 4 procent i ferietillæ­g og 18 procent i pension. Derudover har hun fået et årligt funktionst­illæg på 350.000 kr. Velbetalt stilling
FOTO: JENS DRESLING Lizette Risgaard har som FH- formand scoret en løn på 86.450 kroner samt 4 procent i ferietillæ­g og 18 procent i pension. Derudover har hun fået et årligt funktionst­illæg på 350.000 kr. Velbetalt stilling
 ?? FOTO: FOTO: EMIL EMIL NICOLAI NICOLAI HELMS/ HELMS/ RITZAU RITZAU SCANPIX SCANPIX ?? Risgaards opførsel er ’ konsekvent blevet fejet ind under gulvtæppet’, siger en kilde i FH.
FOTO: FOTO: EMIL EMIL NICOLAI NICOLAI HELMS/ HELMS/ RITZAU RITZAU SCANPIX SCANPIX Risgaards opførsel er ’ konsekvent blevet fejet ind under gulvtæppet’, siger en kilde i FH.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark