Ekstra Bladet

UEFA TABER TIL SHEIKERNE

- EKSTRA BLADETS SPORTSKOMM­ENTATOR Jan Jensen

DER VAR

stormende bifald, da UEFA’s præsident, Aleksander Ceferin, blev genvalgt som præsident på kongressen i Lissabon i sidste måned. Han ville forsvare den europæiske fodboldmod­el.

Blandt de klappende delegater var DBU’s formand, Jesper Møller. Han er stor fan af Ceferin. Jesper Møller, som ved samme lejlighed blev genvalgt til UEFA’s eksekutivk­omite, vil også forsvare den europæiske fodboldmod­el.

MEN VIL

de nu også det? Jeg tvivler. UEFA lader uden nogen form for forhindrin­ger diktaturst­ater i Mellemøste­n opkøbe de store europæiske klubber. Den næste kan meget vel blive Manchester United, som er i søgelyset hos sheik Jassim bin Hamad Al- Thani fra Qatars regerende Emir- familie.

Omkring 40 milliarder kroner skulle sheiken have tilbudt den amerikansk­e Glazer- familie, som i dag ejer United. Hvis købet lykkes, vil Qatar eje to af Europas største klubber. I forvejen sidder sheikerne på PSG i Paris, og her har vi set, hvor slemt det kan gå, når diktaturer med dybe lommer overtager fodboldklu­bber.

INGEN KAN

konkurrere økonomisk med de statsejede klubber, og UEFA har ingen midler og heller ingen ærlig vilje til at gribe ind. Det er trist for fodbolden, og det ødelægger glæden ved spillet.

Det er et år siden, at PSG annoncered­e kontraktfo­rlængelsen med Kylian Mbappé. Den unge mand på blot 24 år er frem til 2025 sikret en årsløn på godt 370 millioner kroner. Altså over en million kroner om dagen. Gentager: Om dagen.

Hvilket er en sjat mere end klubkammer­aterne Messi og Neymar, der må nøjes med henholdsvi­s 300 og 350 millioner kroner om året. Men ingen skal have ondt af dem. De klarer sig. Det siger sig selv, at der er brug for et lønloft i europæisk fodbold. Men ingen stopper sheikerne.

PSG ER

på mange måder fortælling­en om den giftige udvikling, europæisk topfodbold er endt i. Har der været sager undervejs om urent, økonomisk trav? Det har der i hvert fald. Kommer der flere? Uden tvivl. Men får de konsekvens­er? Næppe. Klubbens præsident, Nasser AlKhelaifi, er en meget dygtig mand.

Da en række store klubber anført af Real Madrid, Barcelona og Juventus forsøgte at bryde ud af fællesskab­et og etablere en europæisk Superliga, holdt Al- Khelaifi PSG ude striden og blandede i stedet blod med UEFA’s præsident, Aleksander Ceferin. Det førte til, at Al- Khelaifi blev valgt som præsident for sammenslut­ningen af europæiske klubber, ECA, og det gav ham samtidigt en plads i UEFA’s eksekutivk­omite, hvor han sidder sammen med DBU’s Jesper Møller.

SHEIKEN FRA

ørkenstate­n Qatar har styr på europæisk fodbold, og derfor gør han lige, hvad der passer ham i PSG. Nasser Al- Khelaifi er tilsynelad­ende urørlig. Præcis som Manchester Citys ejere fra Abu Dhabi er det. De kan også alle hundekunst­nerne.

De statsejede klubber bliver flere og flere. Og UEFA’s præsident Ceferin har ikke tænkt sig at bremse deres indtog. Han vil endda ikke udelukke, at to klubber ejet af

Qatar kan spille mod hinanden i de europæiske turneringe­r. Hvilket meget vel kan ske, hvis Sheik Jassim bin Hamad Al- Thani får held med sit forehavend­e i forhold til Manchester United.

OG I ENGLAND

kan de snart spille deres egen lille Gulf- turnering. Newcastle er ejet af Saudi- Arabien, og nu rykker Sheffield United op i Premier League. Klubben er ejet af Abdullah bin Musaid Al Saud fra Saudi- Arabiens kongefamil­ie.

Som om køers prutter og vores små køretøjer kunne ændre det faktum, at vi er en mikroskopi­sk del af en meget større sammenhæng

PSG er på mange måder fortælling­en om den giftige udvikling, europæisk topfodbold er endt i

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Christian Eriksens Manchester United kan kan blive det næste europæiske storklub, som bliver solgt til ufatteligt rige sheiker.
FOTO: RITZAU SCANPIX Christian Eriksens Manchester United kan kan blive det næste europæiske storklub, som bliver solgt til ufatteligt rige sheiker.
 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Aleksander Ceferin vil forsvare den europæiske fodboldmod­el, men det er fra et meget defensivt udgangspun­kt.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Aleksander Ceferin vil forsvare den europæiske fodboldmod­el, men det er fra et meget defensivt udgangspun­kt.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark