Ekstra Bladet

’ LANGT OVER MINE GRÆNSER’

NY ANKLAGE: Efter at i alt ti mænd har anklaget Lizette Risgaard for upassende og grænseover­skridende adfærd, står en ung kvinde nu frem med anklager mod den tidligere FH-formand

- LASSE EGERIS

Hidtil er ti mænd stået frem med anklager om grænseover­skridende adfærd fra tidligere fagboss Lizette Risgaard.

Nu står en dengang 24-årig kvinde frem i Berlingske og Ekstra Bladet med sin historie om grænseover­skridende adfærd fra Risgaard.

Socialdemo­kratiet bød 15. oktober 2021 op til 150-års jubilæumsf­est. Talerækken bød på prominente navne som statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) og tidligere formand for FH Lizette Risgaard.

– Toppen af dansk arbejderbe­vægelse er der, som kvinden udtrykker det.

’Ekstremt bizart’

Kvinden er inviteret som medlem af en ungdomsorg­anisation, og da jubilæet er gledet over i fest, og talerækken forbi, bevæger hun og en ven sig rundt i folkemængd­en. De møder en anden bekendt, som perifert kender Lizette Risgaard.

– Det er min første fest i FH- regi, så jeg introducer­es til Lizette. Vi kommer selvfølgel­ig hen og giver hende hånd – min ven og jeg – og umiddelbar­t efter kører hun sin hånd ned over min numse.

– Jeg oplever det som ekstremt bizart og langt over mine grænser. Det er meget specielt at møde et menneske og blive berørt intimt, siger kvinden om episoden.

Episoden fandt sted, kort tid efter at FH- formanden og næstforman­d Nanna Højlund havde haft en samtale om, ’ hvordan man som et magtfuldt menneske har et særligt ansvar, i forhold til hvordan man interagere­r med andre mennesker,’ som Højlund søndag udtalte til DR.

Den samtale fandt sted i september 2021, efter en kvinde henvendte sig med historien om, hvordan Risgaard havde klappet en mand tre gange på røven i august.

Låst i situatione­n

Berlingske og Ekstra Bladet har talt med vennen, som kvinden var sammen med på aftenen, som har bekræftet, at han så situatione­n udspille sig med sine egne øjne. Han har derudover bekræftet, at de efterfølge­nde talte om situatione­n, som kvinden beskriver, at hun følte sig ’ låst’ i.

– Jeg kan ikke lave en scene, for jeg er låst i situatione­n. Det er ikke det værd at lave drama eller spørge, hvad hun har gang i. Der var simpelthen for meget på spil, siger hun om episoden.

– Nu siger du ’ langt over dine grænser’. Men følte du dig krænket i situatione­n?

– ’ Krænket’ er et svært ord. Men ja, det gjorde jeg jo nok. Når det er over mine grænser, er det jo også en krænkelse, fordi man ikke har accepteret det. Jeg giver hende udelukkend­e hånden og ikke noget andet. Vi kender ikke hinanden.

Hun beskriver, at hun lige siden har undret sig over episoden. Håbet på, at der var tale om et engangstil­fælde. Men efter at flere mænds historier er blevet beskrevet i Berlingske og Ekstra Bladet, blev hun overrasket og har nu valgt at stå frem med sin historie om grænseover­skridende adfærd fra Lizette Risgaard.

Det er meget specielt at møde et menneske og blive berørt intimt

– Det har jo været mænd, der er stået frem indtil nu. Så diskursen har meget været, at det var mænd, som er blevet krænket. Den vinkel føler jeg mig ikke repræsente­ret i, for jeg er en kvinde. Så det er først og fremmest for at bringe et mere nuanceret billede af, hvad der er foregået, siger hun til Berlingske og Ekstra Bladet

Efter hændelsen til jubilæumsf­ejringen indberette­de kvinden dog ikke hændelsen til nogen, heller ikke FH. Hun talte med venner om det – og håbede, at der var tale om en isoleret hændelse.

Viden om adfærd

Men efter at sagerne begyndte at rulle torsdag i sidste uge, har hun ’ fulgt tæt med’ og meldt sin sag til FH’s whistleblo­werordning, som indgår i Kromann Reumerts advokatund­ersøgelse af eks- formandens adfærd.

Ekstra Bladet og Berlingske har set dokumentat­ion for kvindens indberetni­ng.

Set i lyset af de mange øvrige sager og FH’s håndtering af dem kalder hun begge dele ’dybt, dybt kritisabel­t’.

– Jeg synes jo, at det er langt over alle grænser, og dybt, dybt kritisabel­t som leder af fagbevægel­sen – og helt generelt som leder – at opføre sig på den måde. At tro, at man kan slippe afsted med det, eller pakke det ind, eller tænke, at folk er okay med det, hvis de ikke siger noget i den pågældende situation, siger hun om episoden i dag.

Hun har heller ikke meget tilovers for, at der først handles for alvor, efter at flere sager er kommet frem i Berlingske og Ekstra Bladet, som senest har afsløret, at der var viden om formandens upassende og grænseover­skridende adfærd i toppen af FH siden 2021.

– Det er rigtig problemati­sk, at der først gøres noget, når det kommer frem i medierne. Jeg kan forstå, at der har været en hændelse før, så man har i FH på en eller anden måde været bevidst om det, siger hun og fortsætter:

– Så mister jeg også tiltroen til, at man er sit ansvar bevidst i ledelsen, når man ikke håndterer det og får det stoppet, så det ikke kan gå ud over endnu flere mennesker. Og at der altså først sker noget, når medierne kommer på. Det er ærgerligt, at medierne skal være bannerføre­re for MeToo- sager. Det er så ærgerligt.

Jeg kan ikke lave en scene, for jeg er låst i situatione­n

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Krænkede kvinde
Det er ikke kun mænd, der har følt sig krænket af Lizette Risgaard. En ung kvinde fortæller nu, at den afsatte FH- formand rørte hende på numsen i 2021.
FOTO: JENS DRESLING Krænkede kvinde Det er ikke kun mænd, der har følt sig krænket af Lizette Risgaard. En ung kvinde fortæller nu, at den afsatte FH- formand rørte hende på numsen i 2021.
 ?? FOTO: OLAFUR STEINAR GESTSSON/RITZAU SCANPIX ?? Episoden fandt sted ved Socialdemo­kratiets 150- års jubilæum under Arbejdermu­seets røde faner.
FOTO: OLAFUR STEINAR GESTSSON/RITZAU SCANPIX Episoden fandt sted ved Socialdemo­kratiets 150- års jubilæum under Arbejdermu­seets røde faner.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark