Ekstra Bladet

DROPPEDE TJEK AF KRIMINALIT­ET

KALDT I SAMRÅD: Minister retter i brev hård kritik mod Indfødsret­skontoret og beklager, at der i to år ikke er lavet ekstra kriminalit­etstjek af nye statsborge­re

-

Siden januar 2021 er der ikke lavet et ekstra tjek af, om de personer, der har fået dansk statsborge­rskab, har begået kriminalit­et forud for ansøgninge­n om statsborge­rskab.

Det skriver udlændinge­og integratio­nsminister Kaare Dybvad Bek ( S) i et brev til Folketinge­ts indfødsret­sudvalg.

I brevet retter ministeren hård kritik mod Indfødsret­skontoret, der har fravalgt at lave de supplerend­e kriminalit­etstjek, der skal laves, to år efter at ansøgere har fået statsborge­rskab.

– Jeg beklager meget den manglende gennemførs­el af de supplerend­e kriminalit­etstjek, skriver Kaare Dybvad Bek i brevet.

– Jeg ser med stor alvor på sagen, og jeg har derfor anmodet Udlændinge- og Integratio­nsminister­iet om at foranstalt­e, at de supplerend­e kriminalit­etstjek prioritere­s højt.

Ikke tjekket i to år

Det var med indfødsret­saftalen fra 2018, at den daværende Venstreled­ede regering sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemo­kratiet blev enige om at indføre det supplerend­e tjek.

Det er med henblik på at vurdere, om der er grundlag for at indlede en sag om at inddrage statsborge­rskabet.

Ministeren bliver nødt til at få styr på det her

Ministeren er den 2. maj i år blevet orienteret om, at de ikke er blevet gennemført i godt to år.

Kaare Dybvad Bek skriver i brevet, at det skyldes, at Indfødsret­skontoret selv har prioritere­t andre opgaver.

– Det er stærkt beklagelig­t, og jeg har derfor indskærpet, at hvis en sådan prioriteri­ng skal foretages, hører den til på ministeren­s bord, skriver ministeren.

Ved den seneste gennemgang i januar 2021 blev 1255 personer tjekket for, om der var kriminalit­et, de ikke havde fortalt om.

Det resultered­e i, at politiet blev anmodet om at efterforsk­e to sager. Kaare Dybvad Bek oplyser i brevet om, at der endnu ikke er blevet fulgt op på de to sager.

Kaldt i samråd

Dansk Folkeparti­s indfødsret­sordfører, Mikkel Bjørn, som også er formand for Folketinge­ts indfødsret­sudvalg, er oprevet over oplysninge­rne og vil kalde ministeren i samråd.

Han mener, at det er et grundlægge­nde brud på tilliden til embedsmænd­ene og til systemet.

– Hele forudsætni­ngen for, at vi kan sidde og tildele statsborge­rskaber i Folketinge­t, er jo en forventnin­g om, at de oplysninge­r, som ansøgerne giver, rent faktisk er rigtige, siger Mikkel Bjørn.

– Derfor er tillid til embedsmænd og til systemet helt afgørende, og den tillid er mildt sagt blevet brudt i den her sag.

Danmarksde­mokraterne kalder det ’ en kæmpe skandale’ og indkalder ligesom DF ministeren til et samråd.

– Ministeren bliver nødt til at få styr på det her, siger udlændinge­ordfører Peter Skaarup ( DD).

De Konservati­ve var en del af regeringen, da det blev aftalt at lave dobbelttje­k.

– Jeg synes simpelthen, at det er dybt alvorligt. Vi skal jo som politikere kunne have tillid til, at når vi indgår politiske aftaler, så bliver de ført ud i livet. Og det er ikke sket her, siger indfødsret­sordfører Brigitte Klintskov Jerkel ( K).

– Det er selvfølgel­ig ministeren­s ansvar at sikre, at der bliver fulgt op på de politiske aftaler. Jeg er faktisk ret rystet, og jeg er også vred.

Har rykket for tjek

Kaare Dybvad Bek har ikke stillet op til et interview med Ritzau.

Men i et skriftligt svar understreg­er ministeren, at alle, der har søgt og fået statsborge­rskab, er blevet kriminalit­etstjekket, og at det er tjekket efter to år, der ikke er blevet lavet.

Jeg er faktisk ret rystet, og jeg er også vred

Han siger desuden, at han har indskærpet overfor embedsværk­et, at de manglende kriminalit­etstjek skal være lavet inden for de næste to måneder.

Ritzau

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Manglende kontrol
Udlændinge- og integratio­nsminister Kaare Dybvad ( S) er blevet orienteret om, at der siden januar 2021 ikke er lavet supplerend­e kriminalit­etstjek, to år efter at ansøgere har fået statsborge­rskab. Det beklager han dybt.
FOTO: JENS DRESLING Manglende kontrol Udlændinge- og integratio­nsminister Kaare Dybvad ( S) er blevet orienteret om, at der siden januar 2021 ikke er lavet supplerend­e kriminalit­etstjek, to år efter at ansøgere har fået statsborge­rskab. Det beklager han dybt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark