Ekstra Bladet

FIRERÅD: VÆROPMÆRKS­OMPÅDISSEF­AKTORER

-

Kasper Jørgensen forklarer, at der er fire faktorer, der rummer det største potentiale for forebyggel­se af demens – og altså vil være de mest effektive steder at sætte ind for at undgå demenstilf­ælde herhjemme.

1 Fysisk aktivitet – Det vigtigste vil være at få folk ( især de ældre) til at være mere fysisk aktive. Det vil alene kunne reducere antallet af demenstilf­ælde med op til syv procent, siger han. – Hvor meget aktivitet skal der til?

– Det gælder, hvis man er moderat aktiv, hvor man bliver lettere forpustet ved for eksempel at gå en rask tur, cykle, slå græs i et lidt hurtigere tempo end normalt – eller gå til dans eller anden aktivitet. Og hvis man gør det cirka tre- fire timer i alt om ugen. Det kan også være hård fysisk aktivitet en til to timer om ugen. □ller en blanding af de to.

2 Ukorrigere­t høretab – Det er overrasken­de, men det vil kunne nedsætte demenstilf­ælde med op til seks procent, hvis man kunne få folk til at have mere fokus på at få korrigeret et høretab. For eksempel ved at få høreappara­ter eller eventuelt en operation. – Hvordan kan dårlig hørelse medføre demens?

– Man antager, det kan skyldes, at man ved høretab bliver mere socialt isoleret, når man ikke rigtig kan følge med i samtaler og sidder lidt i sin egen boble. Man får derfor ikke tilstrække­ligt stimuleret sin hjerne socialt, mentalt og kognitivt. Hjernen er som en muskel. Hvis den ikke bliver brugt, vil den være tilbøjelig til at forfalde. Den skal udfordres og stimuleres. Der er også en øget risiko for demens hos mennesker med ukorrigere­t synstab.

3 Forhøjet blodtryk Hvis man har forhøjet blodtryk, der bliver behandlet eller på forskellig vis bliver korrigeret, vil man kunne reducere antallet af demenstilf­ælde med op til fire procent.

4 Svær overvægt Ved at undgå overvægt vil det føre til en fire procent lavere risiko for at udvikle demens. – Hvordan hænger det sammen?

– Man ved det ikke helt. Men det hænger formentlig sammen med et højere niveau af kolesterol og andre fedtstoffe­r i blodet, hvilket øger risikoen for åreforkalk­ning – også i hjernen. □ndvidere kan overvægt føre til diabetes, højt blodtryk og andre helbredspr­oblemer, siger Kasper Jørgensen.

Han forklarer, at man ofte lider af flere af disse og de øvrige faktorer samtidig – og dermed har tilsvarend­e højere risiko for at udvikle demens.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark