Ekstra Bladet

Demensfors­ker: Sådan gjorde vi

-

Ny forskning afslører, hvor det giver størst effekt at sætte ind med forebyggel­se af demens. Neuropsyko­log Kasper Jørgensen ved Nationalt Videnscent­er for Demens ved Rigshospit­alet er hovedarkit­ekten bag den store danske undersøgel­se: – Det er faktisk et kæmpestort regnestykk­e. Vi kiggede på, hvor meget hver eneste risikofakt­or øger risikoen for demens og så på det i forhold til den globale undersøgel­se, der har opregnet og ranglistet 12 risikofakt­orer.

– Hvis man for eksempel er fysisk inaktiv, så øger det risikoen for demens med omkring 40 procent – set i forhold til, at man er fysisk aktiv. Det har vi så kombineret med, hvad udbredelse­n af fysisk inaktivite­t i den danske befolkning er. Den er faktisk relativt høj i Danmark i forhold til andre lande – ligesom for eksempel vores uddannelse­sniveau er generelt højere end i andre lande.

– Man kan så lægge de to tal ind i en formel og derefter beregne ’ forebyggel­sespotenti­ale’ for de 12 globale kendte risikofakt­orer. Vi har så justeret for overlap på tværs, og så har vi lagt det hele sammen – og ranglistet dem efter potentiale for forebyggel­se i den danske befolkning. Det er ren matematik.

– Det mest overrasken­de har været, at det med at være fysisk inaktiv adskilte sig så kraftigt som en høj risikofakt­or – og ikke mindst, at et ukorrigere­t høretab også lægger sig helt i top over risikofakt­orer. De efterfølge­nde er forhøjet blodtryk og svær overvægt.

Andre faktorer, der adskiller sig, er for eksempel lavt uddannelse­sniveau, der er en langt højere risikofakt­or i de øvrige lande, end den er i Danmark, hvor vi generelt er højere uddannede. Internatio­nal forskning har hidtil haft en liste på omkring 20 risikofakt­orer for at udvikle demens.

Det nye danske studie har nu set nærmere på 12 af disse vigtigste og modificerb­are risikofakt­orer og rangordnet dem efter, hvor man med størst effekt kan sætte ind med forebyggel­se i en dansk kontekst.

Forskerne peger på, at vi herhjemme bør fokusere helt særligt på de fire faktorer: fysisk inaktivite­t, ukorrigere­t høretab, forhøjet blodtryk og svær overvægt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark