Ekstra Bladet

SÅDAN HOLDER JEG MIG SKARP

WAAG□ SANDØ: Skuespille­ren bygger blandt andet Lego med børnebørne­ne for at holde sig skarp. Ny dansk forskning afslører, hvor det giver størst effekt at sætte ind med forebyggel­se af demens

- MARIE LADE

– Jeg ved, at høretab kan give forhøjet risiko for demens. Men jeg hører stadig fantastisk godt, siger Waage Sandø, der fylder 80 år 8. maj.

Han fortæller, at han i en stykke tid har haft forhøjet blodtryk, men nu har han fået medicin for det, så det er normalt igen.

– Til gengæld er jeg overvægtig. Men det har jeg været stort set hele mit liv. Jeg har næsten altid vejet omkring 10- 15 procent mere, end jeg burde.

Dyrker ikke nok motion

– Motion er jeg ikke så flittig med for tiden. Det skyldes, at jeg er diabetiker og derfor for et stykke tid siden fik noget bøvl med mit ene ben, hvor jeg måtte sidde seks uger i kørestol. Efter det har jeg haft det lidt sværere ved at komme i gang. Men ellers har jeg jo automatisk været i fysisk aktivitet hele mit liv på grund af mit arbejde som skuespille­r.

– Lige nu er jeg mellem job, så jeg ved, det er nødvendigt at få pulsen lidt op. Det gør jeg så ved at gå nogle pænt lange ture. Men jeg dyrker ikke nok motion. Så er det sagt!

– Jeg har – indtil videre – også en meget god hukommelse, men jeg kan nu godt mærke, at min korttidshu­kommelse er blevet lidt svækket. Jeg har altid været god til at lære manuskript­er udenad relativt hurtigt, hvilket jeg i den grad også har brug for nu. Jeg har nemlig en pæn stor rolle – og en gigantisk stor rolle – foran mig, siger han og fortsætter:

– Næste sæson spiller jeg sammen med Ulla Henningsen på Folketeatr­et ’ Nye tider’. Og planen er, at jeg den efterfølge­nde sæson skal spille intet mindre end King Lear. Han var 80 år, og jeg vil så være 81 år og kan fejre mit 60- års jubilæum som skuespille­r.

– Hvordan kan du huske så stor en rolle?

– Jeg har spillet mange store herrerolle­r. Og jeg gør det, at jeg lærer det hele udenad inden læseprøven. Det har jeg vænnet mig til her, hvor jeg er blevet ældre, fordi det giver mig en frihed til at arbejde dybere med rollen, så jeg ikke hele tiden skal tænke over, hvad det nu lige er, jeg skal sige. Og det er faktisk også gået mig rigtig godt.

– Jeg drikker alkohol og ryger også en gang imellem en pibe tobak. De friheder vil jeg ikke give afkald på.

– Er du bange for at blive dement?

– Nej, ikke et sekund. For jeg har otte børnebørn, hvoraf de seks er fra tre til ti år gamle – og min hustru og jeg er ustandseli­g sammen med dem. Det er også med til at holde mig skarp, at jeg skal bygge Lego, og hvad ved jeg ...

– ... Og så har jeg en yngre hustru på kun 69 år, og det holder mig også i gang, for hun er krævende i enhver henseende.

– Hvad er dit bedste råd for at holde demensen stangen?

– Det er, at man indretter sig efter sig selv. Altså jeg har heldigvis været forskånet for både personlige og fysiske lidelser. Det er ikke enhver forundt, men jeg er nødt til at sige, at man må indrette sig efter sig selv, sine livsvilkår, sine forventnin­ger og ønsker – og hvordan man ønsker at leve. Det er kun mig selv, der kan afgøre det. Man kan få hjælp af en læge, nogle råd fra andre, fra forskere, der kan fortælle en noget, og fra ens familie og venner – men dybest set er man jo med sit helbred ansvarlig for sig selv, siger Waage Sandø og fastslår:

– Min far blev kun 70 år og blev på det sidste begyndende dement. Min mor blev 85 og var frisk til det sidste øjeblik. Min søster er lige fyldt 85 år, og hun er lynende frisk i hovedet. Jeg håber og tror, vi begge har arvet de gode gener.

Lige nu er jeg mellem job, så jeg ved, det er nødvendigt at få pulsen lidt op

Det er også med til at holde mig skarp, at jeg skal bygge Lego, og hvad ved jeg ...

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? På de vilde Waager
Waage Sandø er stadig aktiv og spiller krævende roller, hvor han skal huske meget.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN På de vilde Waager Waage Sandø er stadig aktiv og spiller krævende roller, hvor han skal huske meget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark