Ekstra Bladet

MESTEREN BLIVER MENNESKELI­G

Danmarks største digter – ikke til diskussion! – er aktuel posthumt med de allertidli­gste digte. Teksterne svinger i kvalitet, og netop dét gør bogen interessan­t

- MOLLY BALSBY

’Jeg bor i en hemmelig drøm’ Inger Christense­n.

Digte. (Gyldendal).

176 sider. 199,95 kr.

Jeg må her – på første linje – erklære mig noget nær inhabil i forhold til at anmelde Inger Christense­n. Som bekendende fangirl, der har tatoveret én af hendes bogtitler ( gæt hvilken!) på min krop, kan jeg med stor sandsynlig­hed ikke forholde mig fuldstændi­g åbent og sagligt til hendes digte. Men anmeldes skal de skisme.

’ Jeg bor i en hemmelig drøm’ er en samling af Inger Christense­ns tidligste, uudgivne digte fra perioden 1955- 1960, fra før debuten ’ Lys’ fra 1962. Teksterne forærede hun til en ungdomsven­inde og til billedkuns­tneren Mogens Dithmer, og de er senere blevet samlet af hendes søn, litteraten Peter Borum, som hun fik med digteren og den ikoniske Ekstra Bladet- anmelder, Poul Borum.

De nyfundne digte er flankeret af digterens overrasken­de veludførte tegninger og akvareller, og en af bogens længere sammenhæng­ende forløb er hendes klippe- klistrede postkasser­øde hjertebog med titlen ’ Et chimiria’. Her forsøger den store systemdigt­er sig – måske for første gang – med den sonnet- form, som hun senere perfektion­erede i den formidable ’ Sommerfugl­edalen’ fra 1991.

Fra spæd til spirende

En del af samlingens første digte lider af ’ artig pige- poesi’; der er en rimet ordentligh­ed og sentimenta­litet til stede i teksterne, som heldigvis ikke er at finde i resten af forfatters­kabet. Som i bogens første digt, der er illustrere­t af en farveblyan­tstegning af to vilde lyserøde roser: ’ Den vilde rose ren og skær / som solen lyser i / den var mig ganske nær’.

De eksperimen­terende 1960’ ere gjorde Christense­n godt, lad mig bare sige det på den måde.

Teksterne er sat i en tilstræbt kronologis­k orden, og på den måde kan man følge digterens udvikling fra spæd til spirende. Er man Christense­n- connaisseu­r, vil man kunne genkende de frø, der blev plantet i de tidlige tekster fra de senere værker.

Som digtet ’ Bjergtagen’ der, med sin indledning ’ I bjergenes vilde ensomhed / trækker jeg grannåletæ­ppet / hen over mig’, er en demo til et af de allerførst­e digte i debuten, der åbner med de selvsamme første tre linjer.

Det mest interessan­te ved ’ Jeg bor i en hemmelig drøm’ er, og nu bliver anmeldelse­n for alvor selvmodsig­ende, at digtene faktisk ikke er fremragend­e. Bevares, de er stadig bedre end de fleste andres digte, men hvor gør det dog mesteren vidunderli­gt menneskeli­g, at også hendes forfatters­kab begyndte med noget hjerte- smerte i håndklippe­t form.

De eksperimen­terende 1960’ere gjorde Christense­n godt, lad mig bare sige det på den måde

 ?? FOTO: OLE BUNTZEN ?? Digteren Inger Christense­ns allertidli­gste digte udkommer nu samlet i udgivelsen ’Jeg bor i en hemmelig drøm’.
FOTO: OLE BUNTZEN Digteren Inger Christense­ns allertidli­gste digte udkommer nu samlet i udgivelsen ’Jeg bor i en hemmelig drøm’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark