Ekstra Bladet

DANSKER REDDEDE STJERNES KARRIERE

NØGLEROLLE: I 2021 vendte Mark Cavendish på bemærkelse­sværdig vis hjem til Quick Step og skrev rekord i Tour de France. Det var nok ikke sket uden dansk erhvervsma­nd

- RASMUS NOWAK FRANKLIN Jeg ved ikke, hvad Mark ellers skulle have lavet, men hans karriere havde været forbi Mark var fortabt og havde ingenting

Efter at have gennemført et af sine sidste løb for Bahrain- McLaren i 2020 stod en grædende Mark Cavendish for åben skærm og konstatere­de, at dette kunne være slutningen på karrieren.

Med et hav af etapesejre i Tour de France og flere år med stor succes i bagagen var karrieren langsomt feset ud og kunne nu slutte på en våd regnvejrsd­ag i Belgien, da han hverken havde en kontrakt eller nævneværdi­ge resultater til at skaffe den.

Ekstra Bladet kan nu fortælle, hvordan en dansk erhvervsma­nd og Cavendishs mangeårige ven Brian Holm skulle ende med at redde britens karriere i 2020, så han året efter kunne tangere Eddy Merckx’ legendaris­ke rekord for flest Tour- etapesejre iklædt Quick Step- holdets trikot.

I kulissen i efteråret 2020 forsøgte en desperat Cavendish sammen med sin nære ven og forhenvære­nde sportsdire­ktør Brian Holm at redde stumperne af en karriere, der var for nedadgåend­e resultatmæ­ssigt.

Cavendish var fortabt

– Mark var fortabt og havde ingenting. Han blev ved med at ringe til mig og spørge, hvad vi skulle gøre. Jeg sagde så til ham: ’ Jeg er ikke din agent. Det er ikke min opgave at skaffe dig en kontrakt’, fortæller Holm til Ekstra Bladet.

Holm honorerede dog sit venskab med Cavendish og forsøgte at hjælpe ham ind på Quick Step, som Cavendish havde kørt for fra 201315 med Holm som sportsdire­ktør.

Vild udmelding

Men den lunefulde belgiske holdchef på Quick Step, Patrick Lefevere, kastede snart en skruebold efter Cavendish og Holm.

– Vores buschauffø­r på Quick Step, James, ringede til mig under Vueltaen og fortalte, at Lefevere havde sagt til ham, Cavendish kun kom til holdet, hvis Cavendish selv kunne skaffe omkring 60.000 euro ( 450.000 kroner, red.).

De nedslående nyheder kunne Holm viderebrin­ge til den britiske stjernespr­inter, der ikke just tog nyheden med ophøjet ro.

– Mark sagde: ’ Ej, det kan jeg ikke skaffe’, til hvilket jeg sagde: ’ Du kører med et ur til 750.000, er sponsorere­t af Monster og kender så mange rige folk,’. Men det kunne han så ikke skaffe.

Erhvervsma­nd på banen

Et andet sted i verden havde den danske erhvervsma­nd Jesper Højer siddet og set Mark Cavendish bryde sammen for åben skærm under førnævnte interview.

Højer havde en fortid i Lidl- koncernen, hvor han endte med at være koncernens administre­rende direktør fra 2017- 19, samt en stor passion for cykelsport­en efter at have tilbragt en årrække i Belgien for netop Lidl.

Den i dag 44- årige erhvervsma­nd så med sympati på den knuste stjerne, som han tonede frem der på tv- skærmen.

– Jeg kan huske, jeg tænkte, at det havde han ikke fortjent efter en så lang og flot karriere. Det var jo sørgeligt et eller andet sted, fortæller Højer til Ekstra

Bladet.

Senere samme efterår ringede Højers telefon. Brian Holm var i røret. Han havde fået en idé.

– Jeg kendte Jesper Højer, og han er faktisk den første, jeg ringer til, efter jeg havde fået meldingen, for jeg ved, han er en dygtig mand. Det var et lucky punch, siger Holm.

– Brian ringede til mig og ville høre, om jeg kunne

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Comeback
Mark Cavendishs karriere kom tilbage på sporet, da han vendte hjem til Quick-Step i 2021.
FOTO: ERNST VAN NORDE Comeback Mark Cavendishs karriere kom tilbage på sporet, da han vendte hjem til Quick-Step i 2021.
 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? Brian Holm måtte lægge hovedet i blød, da han besluttede sig for at hjælpe Mark Cavendish med at få en kontrakt hos Quick Step- holdet.
FOTO: HENNING HJORTH Brian Holm måtte lægge hovedet i blød, da han besluttede sig for at hjælpe Mark Cavendish med at få en kontrakt hos Quick Step- holdet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark