Ekstra Bladet

RUSSERE ER IKKE VELKOMNE

NY □RKLÆR❘NG Kulturmini­ster Jakob Engel-Schmidt ( M) understreg­er, at russere ikke må deltage i OL. Det ville gøre grin med den linje, Europa og USA har lagt

- LAURITS HJORTKJÆR HENNINGSEN

’ Man kan ikke bombe uskyldige kvinder og samtidig vinde medaljer til OL’.

Sådan skrev kulturmini­ster Jakob Engel- Schmidt ( M) i går på Twitter, hvor han samtidig meddeler, at han sammen med 35 andre lande – heriblandt OLværtslan­det Frankrig – har underskrev­et en erklæring om fortsat at udelukke Rusland og landets atleter fra

OL i Paris næste år. I andre sportsgren­e og sportsorga­nisationer har det ellers været fremgangsm­åden, at russiske atleter har kunnet stille op under et neutralt flag.

Køber ind på Putins kurs

Det er dog ikke en mulighed, Jakob Engel- Schmidt overvejer, siger han til Ekstra Bladet.

– Sport og politik hænger uløseligt sammen i Rusland. Man kommer simpelthen ikke på russiske landshold eller får stillet elite- facilitete­r til rådighed, medmindre man i høj grad køber ind på den statslige propaganda og politiske kurs, der er lagt af Putin, siger han.

– Derfor er det svært at forestille sig, at der findes neutrale russiske atleter, der kan stille op under et OL- flag, fordi sport og politik ikke er adskilt.

– Det har ellers været fremgangsm­åden i andre sportsgren­e som f.eks. ATP- touren i tennis, at atleter kan stille op under neutralt flag. Tager du afstand fra det?

– Vi synes, at det er vigtigt at sende et klart og utvetydigt signal. Hvordan ATP- organisati­onen administre­rer, har jeg ikke direkte indflydels­e på.

– Sagen er bare, at hvis vi giver russiske landshold og russiske atleter, der bor i Rusland og støtter regimet, et neutralt flag, så er det falsk varedeklar­ation.

At gøre grin med linjen

En række russiske atleter har taget offentlig afstand fra krigen i Ukraine.

Det gælder eksempelvi­s tennisstje­rnerne Daniil Medvedev og Andrey Rublev, som danske Holger Rune jævnligt møder i de store turneringe­r.

Jakob Engel- Schmidt har dog ingen interesse i ’ behandle enkelte sager eller persontilf­ælde’.

– Det er vigtigt, at jeg som landets kulturmini­ster sender et utvetydigt signal på vegne af den danske regering. Det har jeg gjort med opbakning fra mine ministerko­lleger, siger han.

– At forestille sig en situation, hvor man lukker flere hundrede russiske atleter ind i Paris til OL under et neutralt flag, det er at gøre grin med den linje, Europa og USA har lagt ift. Putins modbydelig­e og ulovlige angreb på Ukraine.

– Kunne det omvendt ikke være en mulighed for at give de russiske atleter en platform til at tage offentlig afstand fra Putins handlinger?

– Jo… Og jeg ville jo ønske, at endnu flere russere tog afstand fra Putins handlinger.

– Men det er sådan, at hvis man er russisk statsborge­r, så er man del af et land, der ulovligt har angrebet et andet land på europæisk jord.

– Det er jo næppe alle atleter, der sympatiser­er med at bombe uskyldige kvinder og børn i Ukraine. Hvorfor er der ikke plads til nuancer?

– Vi har et princip, der handler om, at hvis man har et russisk pas og repræsente­rer Rusland, så er man ikke velkommen til OL. Jeg er helt med på, at der kan være enkelte særtilfæld­e, men for mig handler budskabet i dag om det utvetydige signal, vi sender, for at lægge yderligere pres på IOC.

Vi synes, at det er vigtigt at sende et klart og utvetydigt signal

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Ingen adgang
Det er ikke en mulighed, at russere kan stille op til OL under neutralt flag, understreg­er kulturmini­ster Jakob EngelSchmi­dt, der i dag har underskrev­et en erklæring med 35 andre lande.
FOTO: ERNST VAN NORDE Ingen adgang Det er ikke en mulighed, at russere kan stille op til OL under neutralt flag, understreg­er kulturmini­ster Jakob EngelSchmi­dt, der i dag har underskrev­et en erklæring med 35 andre lande.
 ?? FOTO: THOMAS CEOX/ RITZAU SCANPIX ?? Den russiske tennisspil­ler Daniil Medvedev har taget afstand fra krigen.
FOTO: THOMAS CEOX/ RITZAU SCANPIX Den russiske tennisspil­ler Daniil Medvedev har taget afstand fra krigen.
 ?? FOTO: ISABEL INFANTES/ RITZAU SCANPIX ?? Den russiske tennisspil­ler Andrey Rublev må gerne deltage i ATP- touren under neutralt flag. Han har også flere gange taget offentlig afstand fra krigen i Ukraine.
FOTO: ISABEL INFANTES/ RITZAU SCANPIX Den russiske tennisspil­ler Andrey Rublev må gerne deltage i ATP- touren under neutralt flag. Han har også flere gange taget offentlig afstand fra krigen i Ukraine.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark