Ekstra Bladet

Før luksus- konkurs: Mystisk coronakarr­usel

-

Det kollapsede høreappara­tselskab Sinitone – kendt som Hørebil – sender stadig rystelser ud.

Det viser spritnye redegørels­er fra kuratorern­e – de advokater, der arbejder med at rydde op i konkursboe­t.

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i dem, og allerede nu bliver der peget på en perlerække af fejl og mangler i både regnskabet og bogføringe­n i virksomhed­en.

Især et enkelt punkt skiller sig ud.

Coronatest­s

Selvom Sinitone levede af at sælge høreappara­ter, kastede de sig pludselig under coronapand­emien ud i et nyt projekt, der skulle vise sig at være særdeles indbringen­de – på papiret i hvert fald.

Det fremgår nemlig af redegørels­en, at selskabet på et tidspunkt indkøbte coronatest­s for hele 4.710.000 kroner. De coronatest­s solgte de siden tilbage til dem, de havde købt dem fra, for 5.887.500 kroner. Altså 1,1 millioner kroner mere, end hvad de selv havde købt dem for.

I virkelighe­den viste det sig at være en finte, fremgår det af redegørels­en.

Fiks bogføring

For da de solgte dem igen, nedskrev de ikke værdien af varelagere­t. Det fremgik altså stadig, som om coronatest­ene stod ude på lageret, selvom de var solgt videre.

Samtidig bogførte man det beløb, de havde solgt testene for, som et tilgodehav­ende. Det vil altså sige, at pengene fra salget var medregnet, mens man samtidig medregnede værdien af coronatest­ene i varelagere­t, selvom de allerede var væk.

Derfor fremgik coronatest­ene til en samlet værdi af 10.597.500 kroner i regnskabet, selvom de ikke længere eksistered­e ude på varelagere­t.

Lars Kiertzner, der er en af landets førende revisions- og regnskabse­ksperter, forstår godt, at kuratorern­e overvejer at gå videre med sagen:

– Om det er kriminelt; det kan jeg selvfølgel­ig ikke sige, når kuratorern­e heller ikke kan. Jeg kan bare sige, at det ser meget mærkeligt ud, og jeg kan godt forstå, man stadig følger det spor, om der er baggrund for en politimæss­ig efterforsk­ning af, om der er foregået strafferet­slige overtrædel­ser, siger han.

– Der er dobbelttæl­lingen af lager og tilgodehav­ende med coronatest­s det mest oplagte eksempel, hvor man simpelthen får et aktiv, der tæller dobbelt. Man får det både som lager og som tilgodehav­ende, og lægger man de to tal sammen, så får man et samlet aktiv på kostprisen og salgsprise­n. Det er jo genialt.

Det ligner bestemt ikke en hændelig fejl, for nu at sige det pænt

– Er det en sandsynlig fejl?

– Det ligner bestemt ikke en hændelig fejl, for nu at sige det pænt, siger han og fortsætter:

– Jeg ville få en mistanke om, at det er bevidst. Helt klart. Og det tror jeg også, kuratorern­e har.

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Rasmus Bjerregaar­d havde op til konkursen købt denne lystyacht for omkring 12 millioner kroner. Efter Sinitones konkurs vælter skelettern­e imidlertid ud af skabet.
FOTO: KENNETH MEYER Rasmus Bjerregaar­d havde op til konkursen købt denne lystyacht for omkring 12 millioner kroner. Efter Sinitones konkurs vælter skelettern­e imidlertid ud af skabet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark