Ekstra Bladet

SJÆLDEN FUGL SPOTTET I DANMARK

PÅ TRÆK: Ekstra Bladets fotograf spærrede øjnene og kameralins­en op, da en sjælden gæst fra syd landede i en mark på Møn

- NICKLAS KRARUP

Kalder alle ornitologe­r og andre fugleelske­re: Der er sjælden- fuglealarm på Møn, så det er bare frem med kikkert og zoom- linse.

I går eftermidda­g fik Ekstra Bladets fotograf Per Rasmussen nemlig nogle heldige skud i fotobøssen, da han knipsede billeder af en sjælden vadefugl, en sort ibis, der i dagens anledning var landet på en mark på Møn og gnaskede løs af markgodter­ne.

Og der er altså ’ absolut’ tale om en sjælden fætter i Danmark, hvis man spørger biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologi­sk Forening, selvom fremkomste­n er blevet hyppigere de seneste år.

– Det er absolut en sjælden fugl, den er bare blevet mere almindelig. Det er en fugl, der kommer sydfra, og den er blandt andet tiltaget meget i Frankrig, og den er vist også begyndt at yngle i Storbritan­nien, siger biologen til Ekstra Bladet.

Flygter mod nord

Den krumnæbede fugl holder ifølge Dansk Ornitologi­sk Forening primært til i Nord- og Mellemamer­ika, og den har aldrig ynglet regelmæssi­gt i Danmark. Ifølge naturbasen. dk er fuglen blot set 33 gange de sidste ti år.

Når den alligevel i ny og næ krydser den danske grænse, kan det skyldes en mindre fejljuster­ing i ruten, når den trækker mod de nordligere lag.

– Der kommer flere, fordi den tiltager i antal. Og så er det er en trækfugl, der kommer sydfra, og så sker i det typisk i foråret, at nogle måske trækker lidt mere, end de skulle, måske for at finde et sted at yngle. Men det har den ikke gjort for alvor herhjemme endnu, siger Knud Flensted.

Biologen tilføjer, at vi højst sandsynlig­t kommer til at se mere til den sorte ibis fremover på grund af klimaforan­dringerne.

– Det er ikke en dansk ynglefugl. Men vi forventer med klimaændri­ngerne, at det godt kan blive en af dem, der begynder at yngle i Danmark i løbet af de næste 10- 15 år, siger Knud Flensted og tilføjer, at der kan være chance for at se den sorte ibis i området lidt endnu.

– Vi skal nok regne med, at den bliver i Danmark et par dage for at strejfe lidt rundt omkring.

Sidste år fik vi besøg af det største antal sorte ibisser nogensinde på én gang. Omkring et dusin blev spottet flere steder i landet, skriver Dansk Ornitologi­sk Forening på sin hjemmeside.

Vi skal nok regne med, at den bliver i Danmark et par dage for at strejfe lidt rundt omkring

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Ekstra Bladets fotograf var godt paf over mødet med den sjældne bevingede gæst.
FOTO: PER RASMUSSEN Ekstra Bladets fotograf var godt paf over mødet med den sjældne bevingede gæst.
 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Det krummede næb er især godt til at hapse smådyr i våd jord.
FOTO: PER RASMUSSEN Det krummede næb er især godt til at hapse smådyr i våd jord.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark