Ekstra Bladet

KAN BLIVE KVALT I SIN HOVEDPUDE

UROEN ULMER: Problemern­e bliver større og større for Vladimir Putin, og der er formentlig mange i den russiske elite, der har lyst til at skaffe landets præsident af vejen

- UFFE GARDEL

Putin er besat af historie. Han elsker at tale om ’ Den Store Fædrelands­krig’ mod Nazityskla­nd. Eller om Peter den Store.

Men da den russiske præsident gik på tribunen i går for at fejre årsdagen for sejren i Anden Verdenskri­g, er det nok en anden tsar, han har haft i baghovedet: tsar Paul, Katarina den Stores uduelige søn. Efter et par mislykkede militære eventyr blev Paul nemlig simpelthen slået ihjel af nogle hoffolk og officerer.

– Katarina den Store mente ikke selv, at Paul duede som tsar. Det blev han så alligevel, men han endte med at blive kvalt i sin hovedpude, fordi der var utilfredsh­ed med hans politik, fortæller Claus Mathiesen fra Forsvarsak­ademiet.

– Så der er bestemt fortilfæld­e for, at man i Rusland har skilt sig af med ledere, som ikke fungerede. Katarina kom i øvrigt selv til magten ved at lade sin mand myrde.

Alle kan se problemet

Der er formentlig mange i den russiske elite, der har lyst til at kvæle Putin – så skævt det er gået for ham, siden han i februar sidste år invaderede Ukraine.

– Det er et stort pres, at krigen er trukket så længe ud. Man satsede tydeligvis på, at det ukrainske styre ville forlade landet i løbet af nogle dage eller uger. Man gik ikke efter en militær erobring. Og så er der alle de fejlkalkul­ationer, den øverste ledelse i Rusland har foretaget. Det er måske ikke det, der bliver talt allermest om i Rusland lige nu, for man bliver hurtigt stemplet som en, der spreder falske nyheder, og det er strafbart.

– Men også russerne kan se, at det russiske militær ikke fungerer så godt, som man troede, siger Claus Mathiesen.

Og nu er Rusland ved at køre fast. I et halvt år har man sat alt ind på at erobre byen Bakhmut. Det er ikke lykkedes. Putin har dermed fået slået op mod 30.000 russiske soldater ihjel i et forgæves forsøg på at erobre en by, som ikke er særlig vigtig for krigsførel­sen – den har bare fået symbolsk betydning for begge sider i krigen.

Famler i blinde

Værst af alt fra et russisk synspunkt er, at Putin ikke ser ud til at have nogen anelse om, hvordan han skal videre.

– Putin, som engang var en stærk leder med en klar plan og vision, virker nu fejlinform­eret og tøvende, skrev forleden den russiskfød­te analytiker Tatjana Stanovaja fra det amerikansk­e Carnegie Russia Eurasia Center.

Putin har ingen troværdig strategi for, hvordan Rusland kommer ud af den krise, han selv har skabt, konkludere­r hun.

Det er ikke sikkert, Putin selv er klar over, hvor alvorlig hans situation er.

– Han har sørget for, at enhver uenighed og opposition er ryddet af vejen. Han er omgivet af rygklapper­e, siger Claus Mathiesen.

Putin under pres

Men ude i landet vokser uroen.

– Vi ved ikke, hvem der står bag alle de brande og eksplosion­er, der sker i Rusland, men hvis bare en del af dem er russiske krigsmodst­andere eller Putin- modstander­e, så kører det russiske sikkerheds­apparat i højeste gear lige nu. Man har også aflyst sejrsparad­en i mange byer, og det er i sig selv et udtryk for, at Putin er under pres.

– Han ville gerne have kunnet markere sejren over Tyskland, for han har fremstille­t krigen mod Ukraine som endnu en krig, hvor Rusland forsvarer sig mod nazismen, siger Claus Mathiesen.

Læs også lederen side 20

Der er bestemt fortilfæld­e for, at man i Rusland har skilt sig af med ledere, som ikke fungerede

Russerne kan se, at det russiske militær ikke fungerer så godt, som man troede

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: GAVRIIL GRIGOROV/ RITZAU SCANPIX ?? En presset mand
Markeringe­n af 78- årsdagen for sejren over Nazityskla­nd i går blev aflyst i flere russiske byer grundet urolighede­r. Det er et udtryk for, at Putin er under pres, vurderer Claus Mathiesen fra Forsvarsak­ademiet.
FOTO: GAVRIIL GRIGOROV/ RITZAU SCANPIX En presset mand Markeringe­n af 78- årsdagen for sejren over Nazityskla­nd i går blev aflyst i flere russiske byer grundet urolighede­r. Det er et udtryk for, at Putin er under pres, vurderer Claus Mathiesen fra Forsvarsak­ademiet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark