Ekstra Bladet

USIKKER SIKRING

FORSIKRING­SJUNGLE: En lønsikring er ikke altid ensbetyden­de med, at ens løn er sikret, hvis man mister jobbet. Sæt dig godt ind i tingene – og læs alt det med småt, lyder rådet fra ekspert

- NIELS FRIIS

Er du usikker på dit job i denne tid? Vil du være sikker på, at du ikke må gå fra hus og hjem, hvis du bliver ledig?

Så overvejer du måske at tegne en lønsikring.

Det er dog langtfra altid, at produktet er pengene værd, lyder budskabet fra Jakob Steenstrup, som er seniorjuri­st ved Forbrugerr­ådet Tænk.

– Som situatione­n er nu med stigende priser og stigende renter og udsigt til et andet jobmarked, end vi har været vant til, så viser tallene, at der er kommet stor interesse for det. Men det vigtigste fokuspunkt fra vores side er, at man er meget opmærksom på forudsætni­nger og undtagelse­r i produktern­e, siger Jakob Steenstrup.

– Lønsikring er i udgangspun­ktet ikke noget, vi hverken anbefaler eller fraråder. Det er meget op til den enkelte, og hvor meget ro man gerne vil have i maven, siger Jakob Steenstrup.

Urealistis­ke forventnin­ger

Han understreg­er, at det er vigtigt, at man ikke tegner en lønsikring og tror, at forsikring­en kan ‘ redde’ én fra alle tænkelige situatione­r.

– Man skal ikke have urealistis­ke forventnin­ger til, hvad man får fra forsikring­en. I markedsfør­ingen af produktet kan det meget hurtigt fremstå, som om du bare kan læne dig tilbage, hvis du mister jobbet, og så er du sikret. Det er en sandhed med modifikati­oner, siger Jakob Steenstrup.

Det er nemlig sådan, at der i lønsikring­erne ligger en lang række forudsætni­nger, som man skal leve op til for at få udbetalt penge.

– Dels er der ofte karensperi­oder, før man overhovede­t kan få udbetaling­er, og dels vil sikringen også være begrænset i tid. Du får kun udbetaling­er i en begrænset periode, siger seniorjuri­sten.

Det betyder også, at vil man have en meget god dækning i sin lønsikring, er prisen høj. Og så skal man virkelig begynde at overveje, hvor stor man vurderer risikoen, for at man får brug for sikringen, at være, siger Jakob Steenstrup.

Lav regnestykk­et

Ifølge seniorjuri­sten bør man sætte sig ned og forsøge at vurdere ens risiko for at miste jobbet, i forhold til hvad man vil få ud af en lønsikring i den situation.

– Hvad er worst case? Hvor længe kan jeg klare mig uden løn? Her kan det også spille en rolle, om man er enlig eller er et par, hvor man måske kan ‘ tåle’, at den ene er på dagpenge, siger Jakob Steenstrup.

Har man sparet noget op, som egentlig var tiltænkt noget helt andet – eksempelvi­s en udbygning eller et nyt badeværels­e – skal man måske overveje, om det ikke skal bringes i spil i en periode i stedet for en lønsikring.

– Selvfølgel­ig er det ærgerligt at måtte udskyde udbygninge­n af boligen eller den nye bil, man havde sparet sammen til, men man skal sætte det i forhold til, at man forhåbentl­ig slet ikke ender i den situation, at man står uden job, siger Jakob Steenstrup.

Sidder man med en i forvejen stram økonomi med sin nuværende løn, hvor der kun lige er til de daglige fornødenhe­der, kan der være større grund til at overveje en lønsikring.

– Jo mere påvirkelig ens økonomi er, og jo strammere et budget man har, jo mere mening kan det give. Har man i sin nuværende økonomi ikke penge til at spare op til ferie eller andet ‘ nice to have’, kan en lønsikring godt være mere relevant, end hvis du har mere luft i din økonomi og dermed også er bedre polstret til en periode uden fuld løn, siger Jakob Steenstrup.

– Omvendt er det også sådan, at er ens økonomi i forvejen stram, så er det ikke sikkert, at der er til at betale den månedlige præmie til en lønsikring, siger han videre.

Risiko

Derudover skal man tage stilling til, hvilke vilkår der gælder i ens nuværende job, og hvordan man vurderer muligheder­ne for at komme tilbage i job.

– Har man et opsigelses­varsel på seks måneder, skal du vurdere, at risikoen for, at du ikke når at få et nyt job inden for det halve år, er stor, for ellers er lønsikring­en ikke noget værd. Derudover skal du også vurdere, at det er pengene værd. Vælger man et af de dyrere lønsikring­sprodukter, kan det godt koste omkring 1000 kr. om måneden, og det skal du sætte i forhold til, hvad du har at gøre godt med, hvis du mister jobbet, siger Jakob Steenstrup.

Opsummeret lyder budskabet fra seniorjuri­sten, at kan du leve billigere, end du gør i dag, er lønsikring måske ikke meningsful­dt, men det kan være mere værd, hvis din økonomi i forvejen er stram.

– Der er dog en risiko for, at man køber et produkt, som er forholdsvi­s dyrt,

Det er meget op til den enkelte, og hvor meget ro man gerne vil have i maven

Er ens økonomi i forvejen stram, så er det ikke sikkert, at der er til at betale den månedlige præmie

Du får kun udbetaling­er i en begrænset periode

når man tager risikoen for at få den i brug i betragtnin­g. Selv hvis man får den brugt, men ender med kun at bruge den i eksempelvi­s to måneder, kan det økonomisk set hurtigt blive en dårlig forretning, hvis man har betalt ind til forsikring­en i flere år.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: EMIL AGERSKOV FOTO: LÆRKE POSSELT/ RITZAU SCANPIX ?? Ikke for alle
Jakob Steenstrup er seniorjuri­st hos Forbrugerr­ådet Tænk.
Det kan være fristene at tegne en forsikring, der dækker, hvis man mister jobbet. Men der er mange ting, man skal holde øje med, hvis ens penge ikke bare skal ende i et sort hul, advarer Forbrugerr­ådet Tænk.
FOTO: EMIL AGERSKOV FOTO: LÆRKE POSSELT/ RITZAU SCANPIX Ikke for alle Jakob Steenstrup er seniorjuri­st hos Forbrugerr­ådet Tænk. Det kan være fristene at tegne en forsikring, der dækker, hvis man mister jobbet. Men der er mange ting, man skal holde øje med, hvis ens penge ikke bare skal ende i et sort hul, advarer Forbrugerr­ådet Tænk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark