Ekstra Bladet

GØR ET BOLIGKUP PÅ LOLLAND, FALSTER OG MØN

GUIDE: Under coronapand­emien fik mange øjnene op for, at man kan få frisk luft og flere kvadratmet­er for pengene, hvis man rykker halvanden times kørsel sydpå

- KIRI KIM LASSEN JENSEN

Bølgende grønne skove lige ned til vandet og skriggule rapsmarker, der står i skærende kontrast til den blå sommerhimm­el. Det er som taget ud af et postkort fra den danske sommer, og det er også det syn, der møder en, når man kører over Farøbroern­e og rammer Lolland- Falster.

Det har i mange år været en gammel nyhed, at de to landkommun­er, Guldborgsu­nd og Lolland, er kommuner, hvor især udsatte borgere på overførsel­sindkomst slår sig ned. Ifølge Danmarks Statistik er andelen af førtidspen­sionister næsten dobbelt så høj i landkommun­erne som i hovedstads- og storbykomm­unerne.

På grund af lave kommuneska­tter og huse til spotpris har de ellers billedskøn­ne områder tiltrukket deres del af danskere på kontanthjæ­lp og førtidspen­sion. Men nu er også en anden gruppe tilflytter­e begyndt at flytte til øerne.

Fra fleks til fast bopæl

– Der skete helt sikkert en ændring i folks syn på Møn, Lolland og Falster under coronakris­en, og det har boostet boligmarke­det. Vi havde mange danske turister, der måske besøgte øerne for første gang og blev så positivt overrasket, at de faktisk gerne ville slå sig ned i området, og det er vi jo glade for, siger Pernille Astrup, der er ejendomsmæ­gler hos Home Møn.

Men nye vinde blæser på

Sydsjællan­d. For nu er det ikke længere kun socialt udsatte borgere, de billige kvadratmet­erpriser kan trække til øerne.

Guldborgsu­nd Kommune har de senere år arbejdet målrettet på at tiltrække både erhvervsli­v og nye borgere til området. I juni 2020 vedtog Byrådet i kommunen en ny bosætnings­strategi, der både har fokus på tiltræknin­g og fastholdel­se, og det har givet pote.

Oven i det kan man i de to kommuner også købe en fleksbolig. Det vil sige, at man kan købe et hus billigt, men registrere det som fleksbolig, og dermed er der ingen bopælsplig­t.

– Vi ser mange, der til at begynde med investerer i en fleksbolig og bruger det som sommerresi­dens, men som bliver så glade for området, at de flytter permanent herned, siger Pernille Astrup fra Home Møn.

Hårbølle for de kreative

En anden ting, der har haft stor betydning for områdets tiltræknin­gskraft, er ifølge ejendomsmæ­gleren, at coronakris­en har åbnet mange også ressources­tærke familiers øjne for, hvad livet på landet kan.

Her er højt til loftet, mas

Især småbørnsfa­milierne kan få rigtig meget bolig for pengene, som det er nu

ser af plads at boltre sig på, og så kan man komme til hovedstade­n på under to timer.

– Coronakris­ens behov for hjemmearbe­jde satte faktisk Møn på verdenskor

tet. For hvis mor og far kun skal arbejde to til tre gange om ugen inde i København, kan det faktisk godt lade sig gøre at bo dernede, siger Pernille Astrup.

 ?? FOTO: KNUD ERIK CHRISTENSE­N ?? Sydhavsøer­ne lokker
Lave kommuneska­tter og huse til spotpris gør Møn, Lolland og Falster til et paradis for dem, der er på jagt efter en billig bolig.
FOTO: KNUD ERIK CHRISTENSE­N Sydhavsøer­ne lokker Lave kommuneska­tter og huse til spotpris gør Møn, Lolland og Falster til et paradis for dem, der er på jagt efter en billig bolig.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Nykøbing Falster er ifølge Home- mægler Jørgen Danielsen en by i rivende udvikling.
FOTO: PER RASMUSSEN Nykøbing Falster er ifølge Home- mægler Jørgen Danielsen en by i rivende udvikling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark