Ekstra Bladet

BRANDMAND ELLEMANN

Jakob Ellemann-Jensen har lagt låg på et raserende inferno i Venstre ved at meddele sin tilbagekom­st efter tre måneders tavshed, lyder det fra kilder internt i partiet

- JANUS ØSTERGAARD JAMES KRISTOFFER MILES BRIAN WEICHARDT

Spekulatio­nerne om Venstre- formand Jakob Ellemann- Jensens fravær fra toppen af dansk politik havde nået et faretruend­e niveau for Venstre.

Derfor var det nødvendigt, at den stress-sygemeldt eforsvars-og vic e statsminis­ter torsdag meldte klart ud, at han 1. august er fuldt tilbage i sine roller.

Sådan lyder analysen fra kilder i og omkring folketings­gruppen i Venstre.

Til citat er talelysten dæmpet. Men når mikrofoner­ne slukkes, flyder snakken friere.

Spekulatio­ner fortsatte

– Der kommer forhåbentl­ig ro på nu. Spekulatio­nerne, om Jakob overhovede­t ville komme tilbage, blev ved med at rulle. Det var blevet et problem, siger et centralt medlem af Venstregru­ppen til Ekstra Bladet.

– Det har vi diskuteret flittigt; mere end mange måske har anet, fortæller folketings medlemmet, som understreg­er, at snakken om, hvorvidt f. eks. Søren Gade, Stephanie Lose eller Troels Lund Poulsen skulle være Venstres næste formand, nu hører op. I hvert fald for en stund:

– Den snak forstummer nu.

Ifølge en anden kilde i toppen af Venstre har der været ’ en proces’ i partiet op til Jakob Ellemann- Jensens udmelding på Facebook. En opdatering, der ikke kom ud af ingenting.

I den forbindels­e bemærkes det også internt i Venstre, at fungerende forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen ( V) og Jakob Ellemann- Jensen havde haft en telefonsam­tale om de foreståend­e forsvarsfo­rligs- forhandlin­ger.

I artiklen ’ Politisk livstegn fra Jakob Ellemann: Milliardhu­l fik V-formand til at gribe telefonen’ beskrev Børsen, hvordan de to topministr­e havde talt sammen, og at helbredsku­rven hos Ellemann ikke var for ’ nedadgåend­e’.

Men kilder melder intet om, hvorvidt Troels Lund Poulsen har bedt Ellemann om en offentlig status på sin sygdom for at kvase den ulmende gangsnak om formandens fremtid.

Kunne kun være hjemme

Der kommer forhåbentl­ig ro på nu

Flere kilder i Venstre beretter også om, at der har været et behov for at imødekomme rygtedanne­lse om Venstre- formandens tilstand, når han i de kommende uger bevæger sig friere rundt på gader og stræder end hidtil.

Kilder fortæller, at Elle

mann i første del af sygdomsfor­løbet havde det så dårligt, at han nærmest ikke kunne noget. Han kunne være hjemme, og i lang tid var der ingen kontakt mellem Venstre- folk og Ellemann.

Gradvist har han dog ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r fået det bedre – og senest markant bedre. Som led i det har Ellemann optrappet samtalerne med centrale Venstre- folk.

Han er nu nået et til punkt, hvor han kan begynde at deltage i samfundet og møde folk, han har relationer til.

Ifølge centrale Venstrefol­k kan man i Jakob Ellemanns position ikke uden videre stå nede i supermarke­det, hvis man ikke har meldt noget ud. Det vil være underligt for folk.

Derfor er han ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r blevet rådet til at melde ud løbende, hvordan det går.

RYGTER OG GÆTTERIER hver eneste dag.

Venstres formand og forsvarsmi­nister kunne ikke lade forår og sommer gå uden en klar besked om, om han vendte tilbage til politik eller ej.

Og værre endnu har der i flere måneder været en intens intern debat i Venstre om, hvorvidt det under alle omstændigh­eder ville være bedre, hvis enten Troels Lund, Stephanie Lose eller Søren Gade blev ny formand.

DER KUNNE OGSÅ VÆRE andre kandidater fra den kreds af store Venstre- navne, der har forladt Folketinge­t ved de seneste valg. Ellemann var simpelthen presset til at skabe klarhed om situatione­n, og det gjorde han så med besked om, at han frem til august langsomt vil optrappe sine aktivitete­r, møde mennesker rundt omkring, snakke med andre politikere, tage del i sociale aktivitete­r.

MEN 1. AUGUST LYDER gongongen. Troels Lund vender tilbage til Økonomimin­isteriet og Stephanie Lose til den syddanske region.

Ellemann lægger hårdt ud med at tage fat på udmøntning­en af det forsvarsfo­rlig, som Troels Lund satser på at forhandle på plads inden sommeren. Det bliver en enorm opgave.

For selve forsvarsfo­rliget vil være en rammeaftal­e, hvor partierne beslutter de store linjer og først bagefter, hvilket vil sige i efteråret og de kommende år, udmønter forliget i detaljen. Og det er som bekendt her, djævlen findes i politik.

HERTIL KOMMER, AT REGERINGEN er presset.

Der ligger kæmpeopgav­er forude med sundhedsse­ktoren, tilbagetræ­kningsordn­ing, finanslov, klimaaftal­e, offentlige overenskom­ster. Ellemann skal som Venstre- formand rundt til ti møder i partiet.

Hertil kommer, at han har været væk siden februar, og i politik står magten aldrig stille.

Hun har klaret opgaven profession­elt, men interne kilder i regeringen lægger ikke skjul på, at forholdet mellem Lose og Lars Løkke har været iskoldt. Løkke har ikke glemt, hvem der fik ham smidt ud som Venstres formand.

LOSE DELER VANDENE meget, også i folketings­gruppen. Hun har en fanskare, som hæfter sig ved hendes store personlige stemmetal ved regionsval­get, men også en kreds af kritikere. Som en af Venstres folk sagde: ’ Hvis Stephanie bliver formand, får Venstre ikke en stemme i hovedstads­regionen.’ Andre hæfter sig ved hendes tæft og flid.

TROELS LUND HAR PASSET arbejdet som forsvarsmi­nister overmåde effektivt. Kasseefter­synet kom på plads, og forventnin­gen er, at han vil forhandle et stort forlig hjem og derefter overlade butikken til Ellemann. Også Troels Lund har vundet styrke som vikar for formanden, men har på ingen måde signaleret, at han ser sig selv som mulig V- formand. Det samme gælder i nogen grad Søren Gade.

JAKOB ELLEMANN KOMMER på en ualmindeli­g hård opgave, når han vender tilbage. Venstres meningsmål­inger er i bund. Hvis der var valg i morgen, stod regeringen til at tabe en snes mandater og lide et forrygende nederlag.

Internt er store grupper af V- medlemmern­e stadig helt i vildrede med SVMregerin­gen. Forude venter et kommunalva­lg, som kan blive en blodig omgang. Lars Løkke arbejder hårdt på at bygge en kommunal organisati­on op.

Så spørgsmåle­t er, om Ellemanns tilbagekom­st kan ændre på tingene. Vil vælgerne føle, at han nu har været gennem en alvorlig sygdom, og det skal belønnes? Meget svært at forudse, men vi ved erfaringsm­æssigt, at vælgerne aldrig stemmer, fordi de har medlidenhe­d.

SÅ ELLEMANN SKAL BEVISE, at han kan levere politiske resultater, kan køre de blå projekter, som er indeholdt i regeringsg­rundlaget, bl. a. på skatteområ­det, igennem. Han skal sikre en aftale på klimaet, som ikke bringer V i konflikt med landbrug og øvrige erhvervsli­v. Og han skal sikre en udmøntning af forsvarsfo­rliget, som fastholder den brede opbakning.

I første omgang er der lettelse over hans melding om tilbagekom­sten. Men selvfølgel­ig også bekymring for, om han nu kan klare mosten, når det bliver alvor igen. Jakob Ellemann har nu nogle måneder til at komme helt på benene, og alle vil holde øje med ham. Med meningsmål­ingerne. Med Venstres resultater. Velkommen tilbage i orkanens øje.

Jakob Ellemann kommer på en ualmindeli­g hård opgave, når han vender tilbage

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Genopstået
Der har været så meget tavshed fra Jakob Ellemann-Jensen i de seneste tre måneder, at der internt i Venstre begyndte at opstå tvivl om, hvorvidt han nogensinde ville vende retur.
FOTO: JENS DRESLING Genopstået Der har været så meget tavshed fra Jakob Ellemann-Jensen i de seneste tre måneder, at der internt i Venstre begyndte at opstå tvivl om, hvorvidt han nogensinde ville vende retur.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Jakob Ellemann - her flankeret af Sophie Løhde og Troels Lund - var simpelthen presset til at skabe klarhed om situatione­n, skriver Hans Engell.
FOTO: JENS DRESLING Jakob Ellemann - her flankeret af Sophie Løhde og Troels Lund - var simpelthen presset til at skabe klarhed om situatione­n, skriver Hans Engell.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark