Ekstra Bladet

Pris- politi skal på banen – og det kan kun gå for langsomt

-

Erhvervsmi­nisteriet etablerede i september sidste år Forum for Forbrugerp­riser, der skal fungere som forbrugern­es prispoliti og blandt andet sikre, at danskerne ikke bliver snydt.

På energimark­edet har vi de seneste år set, hvordan mellemmænd har tjent styrtende med penge på at handle energi på energibørs­er ved at købe den billigt og sælge den dyrt.

Situatione­n er ikke den samme på råvarebørs­erne, men derfor kan der godt være flere led fra produktion til salg i detailhand­len og dermed flere, der tager en bid af kagen.

– Der er ingen tvivl om, at jo flere led sådan noget her skal igennem, jo større risiko er der for, at nogen tager en bid af kagen. Når det ender ude i butikken, har det været igennem flere hænder, så det er noget, man skal kigge på. Jeg synes, det er lang tid, vi skal vente til oktober med at få en rapport. Jeg mener, man skal kigge på de kontrakter, der bliver indgået. Man ( Forum for Forbrugerp­riser, red.) behøver ikke kun se det på offentlige tal, siger Forbrugerr­ådet Tænk’s cheføkonom.

Fødevarer stiger mest

– Der er ingen tvivl om, at dagligvare­butikkerne føler, at konkurrenc­en er hård, men det kan være, fordi de får indkøbt for dyrt, fordi der er andre, der tager en bid af kagen, supplerer han.

Derfor er det i allerhøjes­te grad tid til, at Erhvervsmi­nisteriet kommer på banen, mener cheføkonom­en. Det kan kun gå for langsomt, lyder vurderinge­n.

– Hvad kan vi danskere gøre for at komme de høje priser til livs? Det er jo svært at boykotte supermarke­der.

– Forbrugern­e går efter tilbud og køber mindre antal. De gør det, de skal. Men der er grænser for, hvor megen adfærd man kan ændre, for man skal have mad på bordet. De køber discount, andre produkter og mindre mængder, som er det, man skal, hvis konkurrenc­en halter på et marked.

Alligevel er resultatet heraf til at overse.

– Der er nogle strukturer og leverancek­æder i det her marked, hvor man godt kunne have den mistanke, at konkurrenc­en ikke fungerer, vurderer Morten Bruun Pedersen.

Erhvervsmi­nister Morten Bødskov ( S) har sendt et skriftlig svar på mail.

' Vi ser heldigvis, at inflatione­n er faldet, men der er stadig danskere, som mærker konsekvens­erne af den høje inflation. Derfor er der fortsat brug for, at Konkurrenc­eog Forbrugers­tyrelsen holder et vågent øje med prisudvikl­ingen. Jeg forventer, at få en orienterin­g, hvis der er noget, som stikker ud.

Resultatet af det arbejde vil blive diskuteret med Forum for Forbrugerp­riser', skriver Morten Bødskov.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark