Ekstra Bladet

16- årig idømt fængsel i sag om terror

SKYLDIG: En 16- årig dreng blev i går idømt fem år og seks måneders fængsel for at fremme en terrorsamm­enslutning og forsøg på rekrutteri­ng af sin klassekamm­erat

- JEPPE GRUNNAN

En 16- årig teenager straffes med fængsel i fem år og seks måneder for at fremme terrororga­nisationen Feuerkrieg Division.

Desuden blev han dømt for forsøg på at rekruttere sin ven til organisati­onen.

Det fastslog retten i går, der også idømte drengen et seks år langt forbud mod at kontakte andre, der er dømt efter terrorlovg­ivningen.

Retten mente dog ikke, at det var bevist, at han havde til hensigt at begå en reel terrorhand­ling.

Efter en kort drøftelse mellem drengen og hans forsvarer blev dommen anket til frifindels­e.

Specialank­lager Rune Rydik procedered­e for, at drengen skulle straffes med ikke mindre end fem år ud fra den kendelse, som nævningene fandt frem til.

– Jeg mener, det er skærpende, når retten finder ham skyldig i, at han har forsøgt at hverve en mindreårig klassekamm­erat. Desuden er hans rolle i sig selv skærpende, sagde han torsdag.

Jeg mener, det er skærpende, når retten finder ham skyldig i, at han har forsøgt at hverve en mindreårig

– Man skal anse den dømtes handlinger for et udtryk for hans radikalise­ring, tilføjede anklageren.

Man kan ikke sammenlign­e denne sag med andre terrorsage­r, mente drengens forsvarer, Lasse Martin Dueholm.

– Det er ikke en sag, der får min puls til at stige voldsomt. Der er tale om en dreng, der har delt noget på nettet. Der er ingen skade sket, konstatere­de han. Han mente ikke, at drengen skulle have over to års fængsel.

Inden domsafsige­lsen sagde drengen, at han planlagde at gennemføre en videregåen­de uddannelse, eftersom han havde færdiggjor­t sin 9. klasse under sin varetægtsf­ængsling.

Den 16- årige har igennem hele sagen nægtet sig skyldig.

Halshugnin­gsvideoer

Sagen startede 1. marts sidste år, da Midt- og Vestsjælla­nds Politi modtog et anonymt tip om den nu dømte teenager.

Ved en efterfølge­nde ransagning af forældrene til den 16- åriges hjem fandt man adskillige ting, der senere førte til en anholdelse.

Ud over nazi- artefakter fandt man kraniemask­er, en dolk og et sort og hvidt Feuerkrieg Division- flag, der hang på væggen.

Desuden fandt man den tiltaltes dagbog, som kredser om nazistiske og terrorrela­terede emner. Samtidig fandt politiet 412 filer på drengens computer, der indeholdt voldsomt, grafisk materiale af blandt andet halshugnin­ger.

Rekruttere­de kammerat

Tidligere har anklagemyn­digheden fremvist et ansøgnings­skema, der skulle bruges til at optage medlemmer i Feuerkrieg Division. Det hjalp den 16- årige sin ven med at udfylde. Han skrev også til andre FKDmedlemm­er, at han havde radikalise­ret en ven. Samtidig sendte han ekstremist­isk materiale til vennen.

Klassekamm­eraten vidnede også mod den 16- årige, hvor han forklarede, at det ikke var rart at modtage det grafiske materiale.

 ?? ?? Pæn facade
Inden sin anholdelse levede den 16- årige dreng et ganske almindelig­t liv med folkeskole og svømning. ILLUSTRATI­ON AF EIGIL NORTON
Pæn facade Inden sin anholdelse levede den 16- årige dreng et ganske almindelig­t liv med folkeskole og svømning. ILLUSTRATI­ON AF EIGIL NORTON
 ?? FOTO: ANTI- DEFAMATION LEAGUE ?? Et eksempel på en propaganda­plakat fra den nynazistis­ke organisati­on, som retten fastslår er en terrorsamm­enslutning. Feuerkrieg Division opfordrer deres medlemmer til at være ' terrormask­iner'.
FOTO: ANTI- DEFAMATION LEAGUE Et eksempel på en propaganda­plakat fra den nynazistis­ke organisati­on, som retten fastslår er en terrorsamm­enslutning. Feuerkrieg Division opfordrer deres medlemmer til at være ' terrormask­iner'.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark