Ekstra Bladet

EFTERLADER ’ DØDSSYG’ DRENG

- THOMAS FOGHT LOUISE ENSTRØM

DANSKE BØRN I SYRIEN:

SVM- regeringen har besluttet at hjemtage to danske drenge og deres marokkansk­e mor fra al- Roj- lejren i Syrien. Dermed efterlades en enkelt ’dødssyg’ dreng, der også har dansk statsborge­rskab, med sin mor

SVM- regeringen har besluttet at efterlade en seksårig, syg og delvist døv dreng med dansk statsborge­rskab i al- Roj- lejren i Syrien sammen med sin mor.

Samtidig er det blevet besluttet, at to drenge på hhv. fem og seks år, der også er syge, og som også har dansk statsborge­rskab, hentes til Danmark sammen med deres mor.

Det oplyser Udlændinge­og Integratio­nsminister­iet til Ekstra Bladet.

’ Forskellig­t syn’

’ Regeringen har efter en fornyet, samlet vurdering besluttet at tilbyde evakuering til yderligere to børn og børnenes mor – uafhængigt af spørgsmåle­t om moderens statsborge­rskab. Der er tale om en samlet vurdering, hvor bl. a. tilknytnin­g til Danmark har indgået. Det er næppe nogen hemmelighe­d, at regeringen­s partier har forskellig­t syn på dette emne,’ lyder det i en skriftlig kommentar fra Kaare Dybvad Bek.

’ Der skal ikke herske tvivl om, at den kvinde, som nu tilbydes evakuering, på ingen måde er ønsket i Danmark. Og regeringen lægger stor vægt på, at moderen, når hun i givet fald kommer til Danmark, i videst muligt omfang vil blive søgt retsforful­gt og stillet til ansvar for sine forbrydels­er. Og at hun vil blive søgt udvist af Danmark, hvis betingelse­rne er opfyldt.’

Samtidig oplyser ministeren:

’ Tilbuddet om evakuering af det barn, hvis mor ikke tilbydes evakuering, står selvfølgel­ig stadig ved magt. Regeringen vil stærkt appellere til, at hun hjælper sit barn og samtykker til, at det evakueres til Danmark, hvis hun vurderer, at det er i barnets interesse.’

Ekstra Bladet mødte i april måned den kvinde, SVM- regeringen med dagens udmelding nu endeligt har afvist kan komme til Danmark med sin syge søn.

Dødssyg dreng

Der er tale om en 25- årig kvinde, der har somaliske rødder, men som er født i Danmark, og som, indtil den daværende socialdemo­kratiske regering i 2021 tog det fra hende, derfor havde dansk statsborge­rskab.

Hun tilslutted­e sig Islamisk Stat som 16- årig, er kendt som den ene halvdel af de såkaldte ’ terrortvil­linger’ og er af PET og FE vurderet til at være en mulig trussel.

Over for Ekstra Bladet understreg­ede hun i april flere gange, at hendes søn, der blev født, mens moderen stadig var dansk statsborge­r, er ’dødssyg’ og lider.

Noget, der blev bakket op af en rapport allerede for et år siden, og som drengens advokat, Knud Foldschack, også flere gange har bekræftet – senest over for Ekstra Bladet:

– I min verden er det relevante, at der er en dreng, som er dansk statsborge­r, som er hamrende syg, og som burde have været hjemme for lang tid siden, lød det således fra advokaten så sent som i går.

 ?? PRIVATFOTO ?? Somalisk kvinde afvist
Det er denne kvinde, der af SVMregerin­gen nu har fået afslag på at blive hentet til Danmark sammen med sin syge søn, der er dansk statsborge­r. Hun fik frataget sit statsborge­rskab af den daværende regering i 2021.
PRIVATFOTO Somalisk kvinde afvist Det er denne kvinde, der af SVMregerin­gen nu har fået afslag på at blive hentet til Danmark sammen med sin syge søn, der er dansk statsborge­r. Hun fik frataget sit statsborge­rskab af den daværende regering i 2021.
 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Al- Roj- lejren huser ifølge de lokale myndighede­rs seneste optælling 2564 individer – af disse er 1594 børn. Ingen af børnene på billedet er danske statsborge­re.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Al- Roj- lejren huser ifølge de lokale myndighede­rs seneste optælling 2564 individer – af disse er 1594 børn. Ingen af børnene på billedet er danske statsborge­re.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark