Ekstra Bladet

HÅBLØS HÅNDTERING

- Mads Kastrup OPINIONSRE­DAKTØR

en hemmelig retssag mod DET BLIVER

Claus Hjort Frederikse­n. Det besluttede en byretsdomm­er fredag.

Det er en tragedie. For retssikker­heden. For den gennemsigt­ighed, der burde være i en sensatione­l sag, hvor en tidligere forsvarsmi­nister står tiltalt for landsskade­lig virksomhed ved at røbe statshemme­ligheder.

Ikke mindst fordi vi taler om de vel nok dårligst bevarede statshemme­ligheder i danmarkshi­storien. Hjort anklages for i fem tilfælde at have udtalt sig til medier om dansk samarbejde med amerikansk efterretni­ngstjenest­e om at overvåge kommunikat­ionskabler – det såkaldte ’ kabelsamar­bejde’.

samarbejde med en nær VI TALER OM ET allieret, der allerede havde været skitseret flere steder. Og hvor man må sige, at det ville tangere forsømmels­e og mangel på rettidig omhu – f. eks. i forbindels­e med terrorefte­rforskning­er – hvis ikke et sådant samarbejde fandt sted.

Og et samarbejde, Hjort måske forsøgte at afdramatis­ere i lønligt håb om at sikre det mod politiske overreakti­oner.

Hvad Claus Hjort har sagt og hvornår, har været fremme i flere medier. Derfor er det absurd, at anklagemyn­digheden kræver, at alt igen skjules og har slettet det i det anklageskr­ift, som pressen har fået aktindsigt i. Særligt fordi det sker med den begrundels­e, at det kan skade Danmarks forhold til fremmede magter. Det synes at være en bus, der for længst har forladt perronen med Forsvarsmi­nisteriets håbløse håndtering af sagen mod landets øverste spionchef, Lars Findsen, som Hjort- sagen er en udløber af.

Frederikse­ns forsvarer CLAUS HJORT har kæret kendelsen til landsrette­n. Vi medier begærer også beslutning­en ændret. Men det synes et forfængeli­gt håb over for en myndighed og nogle politikere, der her synes at have større interesse i egen end nationens tarv.

Vi skal ikke kunne sige, om Claus Hjort rent formelt og teknisk har forbrudt sig mod paragraf 109, den såkaldte ’ landsforræ­deriparagr­af ’. Idømmes han fængsel, skal dommen nok blive testet ved samtlige retsinstan­ser.

Men lukkede døre udgør ikke blot en grobund for konspirati­onsteorier, det svækker også forsvaret af Hjort i betænkelig grad. Selv inde bag de lukkede døre kan anklagemyn­digheden formentlig kræve vidneudsag­n hemmeligho­ldt eller afvist. Ligesom ingen bagefter uanset udfald gives mulighed for at granske præmissern­e for en dom.

grunde er det derfor AF OVENSTÅEND­E ikke i demokratie­ts interesse, at hensynet til Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e sættes over hensynet til offentligh­eden i sagen.

Claus Hjort Frederikse­n har som bekendt erklæret sig uskyldig. Som han tidligere har skrevet på Facebook: ’ Jeg bestrider at have overskrede­t grænserne for min vidtgående ytringsfri­hed som politiker, og jeg har ikke afsløret angivelige statshemme­ligheder. Punktum.’

Sagen ventes først at komme for byretten i begyndelse­n af november.

Læs mere på side 22.

Lukkede døre udgør ikke blot en grobund for konspirati­onsteorier, det svækker også forsvaret af Hjort i betænkelig grad

 ?? FOTO: EMIL NICOLAI HELMS/ RITZAU SCANPIX ?? ’ Hvad Claus Hjort har sagt og hvornår, har været fremme i flere medier. Derfor er det absurd, at anklagemyn­digheden kræver, at alt igen skjules,’ mener Ekstra Bladet.
FOTO: EMIL NICOLAI HELMS/ RITZAU SCANPIX ’ Hvad Claus Hjort har sagt og hvornår, har været fremme i flere medier. Derfor er det absurd, at anklagemyn­digheden kræver, at alt igen skjules,’ mener Ekstra Bladet.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark