Ekstra Bladet

Retssag mod Hjort mørklægges

TYS-TYS: Danskerne må ikke høre et eneste ord af, hvad der foregår, når tidligere forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n skal for retten for at røbe statshemme­ligheder

- BRIAN WEICHARDT

Sagen mod Venstres tidligere forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n er tys- tys med tys- tys på.

Hjort er tiltalt for i flere tilfælde at have plapret ud med statshemme­ligheder, men når den opsigtsvæk­kende retssag mod ham starter til november, må offentligh­eden ikke høre et eneste ord af, hvad der foregår.

Dørene skal ganske enkelt lukkes for offentligh­eden i samtlige minutter af samtlige 12 planlagte retsmøder. Det sker for ikke at skade Danmarks forhold til fremmede magter.

Hjort blev hjemme

Det afgjorde Københavns Byret fredag efter en proces, der også er kørt for lukkede døre.

Hjorts forsvarer kærede kendelsen om dørlukning lige på stedet. Også de tilstedevæ­rende medier protestere­de mod kendelsen, der ikke blev udpenslet i nærmere detaljer – igen af hensyn til behovet for tophemmeli­ghed.

Claus Hjort, der nægter sig skyldig i alle anklager, var ikke selv til stede ved fredagens retsmøde, der da også kun varede et par minutter.

Men han var klar ved tasterne på Facebook kort efter afgørelsen:

’ Dørene til min retssag skal efter byrettens afgørelse i dag være lukket for offentligh­eden. Det er jeg bestemt ikke tilfreds med,’ skriver den tidligere forsvarsmi­nister.

’ For det er vigtigt for mig, at offentligh­eden ved selvsyn kan få indsigt i, hvad det er, jeg har gjort, der ifølge justitsmin­isteren er landsskade­lig virksomhed. Vi er i gang, næste runde bliver i landsrette­n med tre dommere,’ skriver han.

Åbenhed skader ikke

Claus Hjorts forsvarer, René Offersen, køber ikke byrettens vurdering af, at en åben retssag om statshemme­ligheder også risikerer at afsløre dem.

– Vi havde forinden gjort op, at vi vil gå så langt, som vi overhovede­t kan i retssystem­et for at få åbne døre. Der er meget tungtvejen­de retssikker­hedsmæssig­e interesser for Claus Hjort Frederikse­n, siger René Offersen efter retsmødet.

– Anerkender du, det kan skade Danmarks forhold til fremmede magter, hvis man har en åben retssag?

– Nej, det mener jeg ikke er tilfældet.

– Hvordan kan du ikke afvise det?

– Det kan jeg jo ikke gøre offentligt. Men vi kærer sagen på baggrund af vores indsigt i det fulde sagsgrundl­ag, hvor vi ikke kan se, at det med rimelighed er sandsynlig­gjort, siger han.

Læs også lederen på side 16.

 ?? FOTO: EMIL AGERSKOV ?? Døren lukket
Retssagen mod Claus Hjort skal foregå i total hemmelighe­d, afgjorde Københavns Byret fredag.
FOTO: EMIL AGERSKOV Døren lukket Retssagen mod Claus Hjort skal foregå i total hemmelighe­d, afgjorde Københavns Byret fredag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark