Ekstra Bladet

Hold øje med dine øjne

En overlæge inden for øjensygdom­me tager ikke kosttilsku­d eller vitaminer for at passe på sine øjne og kunne aldrig finde på at få en øjenoperat­ion. Men der er flere nemme ting, du kan gøre for at holde øjne og syn sundt

- JULIE ASTRID THOMSEN

Daniella Bach- Holm er uddannelse­sansvarlig overlæge og ph.d. ved Afdeling for Øjensygdom­me på Rigshospit­alet. Hun har arbejdet som øjenlæge i 20 år og har i sit arbejde set alt fra grøn og grå stær til skader forårsaget af fyrværkeri og søm fra sømpistole­r.

Det vigtigste, du ifølge Daniella Bach- Holm kan gøre for at beskytte dine øjne, er at holde øje med dit syn.

– Det er en kæmpe kæphest for mig, at mange mennesker ikke tester deres øjne ved at lukke det ene øje for at se, om det andet har det godt. Det betyder, at en del faktisk kommer ind og helt har mistet synet på det ene øje uden at opdage det – så opdager de det tilfældigt, ved at de har det gode øje lukket af en eller anden årårsag,sag, og der kan det være for sent, siger hun.

Både unge og gamle bør jævnligt lave synstesten ved at lukke ét øje ad gangen, lyder det fra Daniella Bach- Holm.

Der er også noget, man allerede fra barnsben kan gøre for at sikre et så godt syn som muligt. Og det er nemmere, end man skulle tro.

Børn bør være udenfor mindst en time om dagen og få en masse dagslys

– Gennem de seneste par årtier har der på verdenspla­n været en tendens til, at børn bliver mere og mere nærsynede. En af de eneste ting, der indtil videre rigtig er bevist at kunne mindske nærsynethe­ds graden, e rat være udenfor i dagslys. Så børn bør være udenfor udenf mindst en time om dagen d og få en masse dagslys, dags siger Daniella Bach- Holm. Ho ger

Pas på operatione­r

En ting, som Daniella Bach- Holm aldrig selv kunne finde på, er at få en øjenoperat­ion blot for at undgå briller. Der er nemlig risiko for blandt andet infektion og blødning, når man får opereret sine øjne, forklarer hun. – Så hvis man ikke har en relevant øjensygdom, så synes jeg ikke, man skal lade sig operere. Daniella BachHolm tager heller ikke kosttilsku­d eller vitaminern­er og går kun med solbriller, so hvis solen generer. Ikke fordi der er noget skadeligt ved nogen af delene, men fordi det ikke er videnskabe­ligt bevist, at det virker.

– Der er mange ting, man får at vide, man skal gøre, som ikke er nødvendige. Det kan være blåbærpill­er eller akupunktur mod øjenlidels­er – der er mange ting, folk gerne vil betale for, som ikke er bevist hjælper, siger øjenlægen.

Hun pointerer dog, at der er forbehold, når det kommer til vitaminern­e.

– Der er nogle vitaminer mod AMD ( aldersrela­teret makuladege­neration, red.) – en forkalknin­g på nethinden – der mindsker risikoen for, at det kommer på det andet øje, hvis man tager en helt bestemt blanding.

Daniella Bach- Holm fortæller, at kombinatio­nen består af 500 mg vitamin C, 268 mg vitamin E, 80 mg zink, 2 mg kobber, 10 mg lutein og 2 mg zeaxanthin.

Pas på ulykker

En helt basal ting, man kan gøre for at beskytte øjnene, er at passe på ulykker ved eksempelvi­s at bruge beskyttels­esbriller nytårsafte­n.

Der er mange ting, man får at vide, man skal gøre, som ikke er nødvendige

– Jeg tænker meget på mine omgivelser, og jeg tænker især meget ulykkesfor­ebyggende, siger Daniella Bach- Holm.

I sit arbejde beskæftige­r Daniella Bach- Holm sig meget med grøn stær, som kan forårsage blindhed, og her har hun et klart råd: Brug øjendråber.

– Det er især et problem, at folk ikke får brugt de øjendråber, som de skal bruge for at sænke trykket i øjnene. De kan hverken selv mærke sygdommen eller effekten af at dryppe øjnene, og derfor er der mange, der ikke får det gjort.

 ?? FOTO: JOACHIM RODE/ RODE IMAGES MODELFOTO: GETTY IMAGES ?? For Daniella Bach- Holm er det en kæphest, at folk skal huske at bruge deres øjendråber mod grøn stær.
Daniella Bach- Holm anbefaler, at man fra tid til anden tester sine øje ved at lukke et ad gangen.
FOTO: JOACHIM RODE/ RODE IMAGES MODELFOTO: GETTY IMAGES For Daniella Bach- Holm er det en kæphest, at folk skal huske at bruge deres øjendråber mod grøn stær. Daniella Bach- Holm anbefaler, at man fra tid til anden tester sine øje ved at lukke et ad gangen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark